Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 12.06.2018. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 12.06.-17.06.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.963
  • 131
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Nakon cvatnje oplođene bobice rastu i postaju osjetljive na plamenjaču i pepelnicu. Preporuka je Profiler 2,5 kg/ ha i Falcon 0,4 l/ha te Decis 100 - 0,125 l/ha. 

Ukoliko nakon cvatnje vinograd nije ošprican Teldorom, tada se mora naknadno ošpricati s 1,5 l/ha. Promjenjivo vrijeme donijelo je tuču u nekim vinogradima pa prije zaštite od bolesti dobro bi bilo ošpricati vinograde aminokiselinama. Kako vrijeme prolazim sve je manja opasnost od napada plamenjačom, ali se povećava napad pepelnice. Za očekivati je u idućim danima pojavu simptoma fitoplazme i esce.

Nakon cvatnje obavlja se zelena rezidba (vršikanje) zbog smanjenja lisne mase. Vinograd ima bolju prozračnost te manji napad bolesti.

Pažnja! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu, može doći do zgrušavanja škropiva. Osim toga, Decis 100 je razgradljiv na visokim temperaturama te preporučujemo špricanje u poslijepodnevnom terminu.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5l/ha u trake ispod trsova.

sd
Lijevo - Rast bobica, desno - ESCA

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

I protekli je tjedan obilježen obilnim padalinama u svim navedenim vinogradarskim podregijama, nažalost i tučom na pojedinim lokalitetima. Tako je 04. i 05. lipnja stradalo područje Pazinštine, Sv. Petra u Šumi i područje grada Pule, sa štetama i do 100% na pojedinim položajima. Tuča je također prošla i u zadarskom kraju na pozicijama općine Zemunik na kraju tjedna. Područje Višnjana, Bačve, Vižinade, Motovuna u Istri je zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme 07. lipnja s obilnom kišom, što je rezultiralo potpunim potapanjem pojedinih vinograda. Na tim položajima je palo preko 150 mm kiše u vrlo kratkom razdoblju od 2 sata.

I ovaj tjedan prognoze ukazuju na nastavak oborina od utorka do četvrtka u Primorju i Istri, a krajem tjedna u Dalmaciji. I vrijednosti relativne vlage zraka će biti visoke. Zaključak je da je trenutno razdoblje vrlo kritično za nastavak i pojavu svih bitnih bolesti vinove loze.

Kiša i visoke temperature su idealan medij za nastavak opasnosti od plamenjače, visoka vlaga zraka je idealna za pojavu i širenje pepelnice, a visoke količine oborina i "ležanje" vode omogućuju i raniju pojavu parazitske faze sive plijesni.

Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujemo ništa manje učinkovite pripravke Verita u dozi od 2,5-3 kg /ha, i Profiler u dozi od 3kg/ha.

dc
Lijevo - Filoksera na listu, sredina - Jak napad pepelnice, Zadar, desno - Malvazija nakon cvatnje

Za suzbijanje pepelnice preporučujemo jedan od najefikasnijih fungicida na tržištu - Falcon. Kao partner Falconu dodajemo i trećinu doze sumpornih pripravaka samo kao dodatnu sigurnost od napada pepelnice jer je učinak te kombinacije sinergijski (zajednički) i 100% siguran. Preporučujemo jedan od sumpornih pripravaka WG formulacije. 

Za vinograde "pod vodom", kao i stradale od tuče, obvezno bi bilo tretirati protiv Botritisa (sive plijesni) iz razloga suzbijanja moguće rane pojave parazitske faze gljivice kao i u vinogradima kasne vegetacije koji još prolaze fazu čišćenja formiranih grozdova, gdje se gljiva hrani mrtvom organskom tvari (saprofitna faza). Tu definitivno preporučujemo pripravak Teldor, kao sigurno jamstvo suzbijanja ove vrlo opasne bolesti.

Određenim položajima u Istri je za ovaj tjedan propisano obvezno tretiranje protiv američkog cvrčka, uzročnika zlatne žutice. Preporučujemo vinogradarima Istre da pogledaju koje su to točne pozicije i da tretiraju sukladno preporuci. Ono što posebice pratimo i naglašavamo je da su svi klimatološki parametri koji vinogradarima predstavljaju probleme u smislu agrotehnike, a posebice zaštite svojih vinograda, gotovo identični s 2014. godinom. Ta je bila zasigurno jedna od najzahtjevnijih vinogradarskih sezona uopće.

Iskustvo nam kaže da kvalitetan odabir sredstava za zaštitu i kvalitetna aplikacija istih moraju biti prioritet vinogradaru u idućem razdoblju. Bayerova sredstva za zaštitu vinograda su i u 2014. pružili proizvođaču dokaz svoje učinkovitosti te stoga toplo preporučujemo nastavak tretmana s dokazano sigurnim proizvodima koji vam daju jamstvo dobre berbe i u ovako zahtjevnoj godini. Ne dozvolite da u ovakoj ranoj fazi razvoja vinove loze ostanete bez uroda.

ve
Lijevo - Vinograd pod vodom, Istra, desno - Vinograd Andrea Cossetto, Istra

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Oborine, i to značajne količine od oko 30 litara po kvadratnom metru, su bile u gotovo svim vinogorjima. Ova količina oborina je iznimno opasna za razvoj plamenjače. Grožđe je u fazi razvoja bobica pa sve do bobe veličine graška. Loza je po fenofazama u odnosu na lanjsku godinu naprednija više od 14 dana. Možemo reći što se tiče plamenjače da još jednim uspješnim tretmanom pomalo izlazimo iz zone najveće opasnosti, iako to treba shvatiti okvirno. Ukoliko želimo dobre prinose, još nije vrijeme za opuštanje jer se mora sačuvati lisna masa. Veliku pogodnost za razvoj plamenjače u kraškim poljima predstavljaju obilne i dugotrajne rose. Napominjemo da je grozd osjetljiv na direktni napad plamenjače praktično sve do zatvaranja, što u većini vinogorja možemo očekivati u sljedećih desetak dana.

Važno je, kod planiranja zaštite, imati na umu da prognoze za sredinu tjedna i kraj tjedna najavljuju veće količine oborina i zahlađenje. Ovo zahlađenje neće pogodovati pepelnici, ali hoće naseljavanju sive plijesni i naročito plamenjači.

No ipak, veliki problem u narednim danima može predstavljati pepelnica. Iz niza vinograda dolaze dojave da se pepelnica već pojavljuje. Vinogradari moraju biti jako oprezni jer je pepelnica jako eksplozivna bolest te ukoliko je odmah ne počnemo suzbijati, mogu nastati velike i nepovratne štete.  Ukoliko primijetimo da imamo poneku bobu s bijelom prevlakom, odmah reagirati Falconom ili Lunom Experience te ponoviti tretman u zonu grožđa nakon 4 - 5 dana. U ovaj tretman može se dodati Teldor tako da u tom prohodu suzbijemo i sivu plijesan.

Pepelnici ne treba kiša da bi se proširila i uništila urod, već jako vruće i sparno vrijeme. Idealni uvjeti za razvoj pepelnice, rečeno školski, su bili protekli tjedan u svim vinogorjima.

Još jednom apeliramo na vinogradare koji koriste atomizere da poštivaju dozu koja je preporučena jer je to jedino ispravno. Za suzbijanje plamenjače sada je preporuka pripravak Profiler i napominjem da je Profiler odličan i izričito preventivan pripravak.

Za suzbijanje pokretnih oblika štitastih ušiju još je vrijeme upotrebe Moventa. Kod Moventa obavezno poštivati smjernice na brošuri.

dc
Plamenjača, Kujundžuša

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Plamenjača Pepelnica Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo