Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 12.05.2015. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 11.-17.05.2015.

Kvalitetnim odabirom sredstava možete reagirati preventivno i spriječiti infekciju na vrijeme.

  • 844
  • 40
  • 0

Novi tjedan je pred nama, a s njime i novi savjeti za vinogradare. Bayer stručnjaci donose preporuku zaštite prema trenutnim vremenskim uvjetima i stanju u vinogradima, a pročitajte ih u nastavku!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Porast mladica - 50cm

Do kraja tjedna očekuje se porast mladica vinove loze i do 50 cm te bi cvatnja loze na ranijim sortama mogla krenuti krajem svibnja, dok se cvatnja na kasnijim sortama očekuje početkom lipnja. Zaštitu vinograda krajem idućeg tjedna potrebno je obaviti pripravcima Mikal Premium (3 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). U slučaju kišnog vremena stvorit će se idealni uvijeti za pojavu plamenjače vinove loze, a ukoliko kiša izostane, povećava se mogućnost za razvoj pepelnice, stoga je tretiranje navedenim pripravcima neizbježno.

Sorte osjetljive na osipanje grozdova: frankovka, merlot, štajerska belina, muškatne sorte, sauvignon bijeli - potrebno je 10 do 15 dana prije cvatnje prihraniti folijarnim gnojivima na bazi bora i cinka i tako spriječiti navedenu pojavu. Folijarnu prihranu bolje je odraditi bez zaštitnih sredstava ili provjeriti smiju li se miješati sa zaštitnim sredstvima. Grinje šiškarice su prisutne u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske i pojavljuju se na mladim listovima. Napadom štetnika izostaje proces fotosinteze pa listovi ostaju nerazvijeni ili potpuno propadaju. Grinje se prskaju pripravkom Envidor (0,4 l/ha). Posebice jak napad zabilježen je na sortama rizling rajnski i graševina.

Vinogradari koji planiraju saditi novi vinograd, sada je optimalno vrijeme za sadnju. Korovi u vinogradu uspješno se rješavaju prskanjem u trake pripravkom Basta 15 (2 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Fitotoksičnost izazvana primjenom folijarnog gnojiva

Prošlotjedni vremenski uvjeti pokazali su značajno povišenje dnevnih temperatura, uz relativno stabilno vrijeme s manjim količinama kiše u Istri i riječkom primorju. U Zadarskoj županiji je vladalo suho vrijeme bez kiše, ali uz maksimalnu dnevnu relativnu vlažnost zraka. Zahvaljujući pogodnom vremenu zapažen je intenzivni porast mladica u prošlotjednom razdoblju, što znači i povećanu opasnost od pojave bolesti i štetnika uslijed intenzivne vegetacije loze. Posebno je zapažena značajnija pojava grinja uzročnika akarinoze i erinoze. Manjak obilnih oborina smanjuje realnu opasnost od infekcije plamenjačom, dok istodobno izražena visoka relativna vlažnost zraka može potencirati pojavu rane pepelnice, naročito prezimjele u pupu. Prognozirane količine oborina za tekući tjedan su 10 mm kiše po četvornom metru u petak i subotu. Ovaj podatak neka vam posluži kako bi na vrijeme sve pripremili za tretiranja loze. Kvalitetnim odabirom sredstava možete reagirati preventivno i spriječiti infekciju na vrijeme.

Crna pjegavost na kujundžuši

Antracol Combi (2,5 l/ha) predstavlja kombinaciju dviju djelatnih tvari koje preventivno-kontaktno, ali i sistemično-kurativno predstavljaju sigurnu zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi vinove loze. U kombinaciji s pripravkom Nativo (0,2 kg/ha) daje maksimalnu sigurnost od mogućnosti razvoja i širenja pepelnice. Mikal Flash (3 kg/ha) predstavlja standard u zaštiti vinograda već dulji niz godina i sadrži dvije djelatne tvari. Folpet koji djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost te fosetil - aluminij, sistemik koji omogućuje kretanje prema korijenu, silazno i prema najmlađim dijelovima biljke, uzlazno. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoze, koje sprječavaju normalan razvoj loze, preporučuje se primjeniti akaricid Envidor (0,4 l/ha).

Od agrotehničkih zahvata u vinogradima, na ranijim sortama je krajnji trenutak za plijevljenje, naročito u području Dalmacije gdje je loza razvijenija. Kako je i razvoj "divlje" loze iz podloge u intenzivnom porastu, ne preporučuje se daljnja primjena herbicida na bazi glifosata za tretiranje korova. Glifosat se translocira putem tretirane "divlje" loze u korijenov sustav i nadzemne dijelove te može ozbiljno oštetiti cijelu biljku i izazvati sušenje iste. Tretiranje korova sredstvima na bazi glufosinata, poput pripravka Basta 15, omogućuje efikasno suzbijanje korova u vegetaciji bez posljedica za razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Kuna Pelješka - crna pjegavost na plavcu malom

Prethodni tjedan obilježilo je toplo vrijeme s mjestimičnim pljuskovima na području Konavla i Imotskog. Takvo vrijeme pogodovalo je pojačanom rastu vinove loze. Ukoliko se ovako vrijeme nastavi, loza će do cvatnje u svim vinogorjima, unatoč kašnjenju početka vegetacije, uhvatiti uobičajene termine. Zbog ovog brzog prijelaza, vinogradari trebaju pripaziti na vremensku prognozu. Ukoliko dođe do kiše, koja se prognozira za kraj tjedna, loza će zbog prirasta i visokih optimalnih temperatura biti iznimno osjetljiva na zarazu od plamenjače. Zbog toga se preporučuje prelazak na intenzivnu preventivnu zaštitu sistemičnim pripravcima u svim vinogorjima.

U ovoj su fazi za zaštitu od plamenjače najbolji izbor pripravci Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha). Da bi se ispoštovali razmaci zaštite koju nude ovi pripravci (10-14 dana) za zaštitu od pepelnice se preporučuje pripravke Folicur (0,3 l/ha) ili Nativo (0,2 kg/ha). Od ove preporuke može se izuzeti središnji dio poluotoka Pelješca (Potomje, Pijavično, Kuna Pelješka), gdje je vegetacija plavca malog u kašnjenju te se preporučuje korištenje kontaktnog pripravka Antracol WG 70 (2 kg/ha) kojim prvenstveno djelujemo na crnu pjegavost, te sumporne pripravke za pepelnicu. Zbog jakih zaraza iz prošle godine, vidljive su velike štete od crne pjegavosti te je na položajima gdje je prirast loze do 10 cm, krajnje vrijeme za ovu zaštitu. U slučaju da se vinogradari kojima je loza u ovoj fazi odluče na gore navedene sistemike, valja naglasiti da Antracol Combi i Mikal Flash također izvrsno suzbijaju crnu pjegavost. Korovi su zbog iznimno povoljnih prilika također u velikom porastu te se preporučuje pripravak Basta 15. Također, u onim vinogradima gdje su vidljive štete od akarinoze preporučuje se korištenje pripravka Envidor (0,4 l/ha).

Jeste li znali?

Najveća drvena bačva na svijetu je 7 metara visoka i promjera 8.5 metara. Nalazi se u dvorcu Heidelberg u Njemačkoj. Proizvedena je 1751. godine iz 130 hrastovih stabala, a ukupnog je kapaciteta većeg od 220.000 litara.


Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti za vinogradare Bayer savjetnik Zaštita vinograda Basta 15 Prskanje vinograda Grinje šiškarice Folijarna prihrana Mikal Premium Nativo Mikal Flash


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]