Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 09.05.2016. 17:30

Bayer savjeti za vinogradare 09.-15.05.2016.

Prošlo je tjedan dana od kada su vinogradi stradali od jakog mraza. Većina vinograda se polako oporavlja, no zbog hladnog vremena oporavak je usporen.

  • 1.650
  • 87
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Prošlo je tjedan dana od kada su vinogradi stradali od jakog mraza. Većina vinograda se polako oporavlja, no zbog hladnog vremena oporavak je usporen.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi koji nisu pretrpjeli štetu gotovo da i nisu nastavili vegetaciju i razvili dodatnu zelenu masu. Na nižim položajima šteta je 100%, a među najosjetljivijim sortama je Škrlet. Većina vinograda ipak nije pretrpjela totalnu, već djelomičnu štetu. Na lokalitetima gdje su štete totalne još prošli tjedan savjetovano je da ne treba ništa raditi oko trsova, već pričekati da krenu suočice ili spavajući pupovi.

Djelomične štete od mraza

Jednako tako, vinograde s totalnim oštećenjima ne treba štititi sredstvima za zaštitu bilja jer ih trs ne može usvojiti preko lista s obzirom da još uvijek nije razvijen. Smrznute mladice ne treba uklanjati kako se ne bi oštetili zdravi pupovi jer je moguće da se pojave zaperci ako mladica nije u potpunosti smrzla.

U vinogradima gdje su listovi razvijeni i sačuvani, poželjno je primijeniti aminokiseline kako bi vinova loza lakše podnijela šok od mraza. Nakon toga se zaštita vinograda nastavlja normalno dalje primjenom pripravaka za zaštitu bilja prema preporuci.

Potpuna šteta od mraza

U vinogradima gdje nije bilo nikakvih šteta (srednja i istočna Hrvatska), porast loze je oko 20 cm i preporuka je štititi vinograde protiv plamenjače Antracolom Combi 2,5 kg/ha i protiv pepelnice Nativom 0,2 kg/ha. Zbog hladnijeg vremena grinje još uvijek napadaju vinovu lozu. Gdje ima grinja erinoza (šiškarica) preporuka je prskanje Envidorom 0,4 l/ha, no preporuka je pričekati toplije vrijeme kako bi Envidor bio učinkovitiji.

Od ručnih radova u vinogradu još traje plijevljenje trsova i zaštita vinograda protiv korova. Preporuka je herbicid Basta 1,5 l/ha, primijeniti u trake ispod trsova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Početkom proteklog tjedna je na području Dalmacije, Istre i Primorja vladalo kišno i nestabilno vrijeme. Zabilježene su sljedeće količine oborina na navedenim lokalitetima.

Lokacija

Kolicina oborina mm/m²

Poreština

13

Pazin

28

Rijeka

13

Pula

11

Zadar

35

Vremenska prognoza za sredinu i kraj ovoga tjedna, kao i početak sljedećeg najavljuje ponovno nestabilno vrijeme s mogućnošću oborina već od srijede. Na zadarskom području se zbrajaju štete od prošlotjednog mraza pa je tako procjena da je ukupna šteta nanesena vinogradarima preko 50 milijuna kuna dosadašnje prijavljene štete.

Zbog toga je u Zadarskoj županiji proglašena elementarna nepogoda uzrokovana mrazom. Štete, uz niže noćne temperature i relativno niže srednje dnevne temperature na hladnijim položajima i prirodnim depresijama, uzrok su zastoja vegetacije, stoga loza još nije ušla u fazu intenzivnog porasta.

Svi preduvjeti za infekciju

Malvazija Dajla

Nadolazeće oborine prognozirane za ovaj tjedan te već oslabljen obrambeni potencijal loze, vinogradarima znači poseban poziv, ali i pozornost u zaštiti vinograda od bolesti jer su ostvareni svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti.

U ovom tjednu preporučujemo proizvode iz Bayerove palete koji, vezanu uz fenofazu, daju najveću sigurnost u zaštiti vinograda. Primjenu pripravaka bi trebalo obaviti prije nadolazećih oborina.

Antracol Combi idealan je fungicid za primjenu u ovoj fenofazi loze. Kombinacijom dviju djelatnih tvari s kontaktno-sistemičnim djelovanjem jamče sigurnu zaštitu od plamenjače, a u kombinaciji sa sredstvom Nativo daje maksimalnu sigurnost od mogućeg razvoja i širenja pepelnice. Visokokvalitetan je to i pouzdan fungicid za pepelnicu koji unatoč vrlo teškim vremenskim jamči vinogradaru da će njegov vinograd ostati zdrav.

Merlot Dajla

Mikal Flash predstavlja standard u zaštiti vinograda već duži niz godina. Aktivna tvar folpet djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost, dok fosetil-aluminij osigurava dvosmjerno kretanje aktivnih tvari kroz biljku, jača stanične stijenke i pomaže lozi u oporavku i od eventualnih napada bolesti.

Malvazija Dajla

Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije, preporučuje se akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5 l/ha.

Uz navedene pripravke i dalje preporučuje se primjena aminokiselinskih pripravaka koji pomažu oporavku loze od utjecaja nepovoljnih klimatskih uvjeta koji su još prisutni u svim vinogradarskim podregijama.

Od agrotehničkih zahvata obavlja se također plijevljenje mladica te suzbijanje korova. Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Podizanjem dnevnih temperatura počeo je ubrzani porast mladica vinove loze te se preporučuje prelazak na sistemične pripravke u svim vinogorjima. Na onim položajima gdje je prirast manji, što zbog sortimenta, što zbog šteta od mraza (Kuna Pelješka, Oskorušno, Županje Selo na Pelješcu), savjetuje se upotreba Antracola WG 70 u kombinaciji sa sumpornim pripravcima te izbjegavanje upotrebe pripravaka na bazi bakra jer fiziološki usporavaju prirast, što trenutno nikako nije poželjno niti u interesu vinogradara.

Umčani, vinograd pod vodom

Prema svim prognozama, tjedan pred nama će biti nestabilan s promjenjivim kišnim razdobljima. S višim dnevnim temperaturama, prirastom loze te kišom raste opasnost od eventualne zaraze, naročito plamenjačom.

Stoga moramo poštivati doze i razmake između prskanja te svakako posvetiti pozornost zaštiti vinograda s punim oprezom. Za suzbijanje plamenjače i ovaj tjedan preporučuje se Antracol Combi ili Mikal Flash u propisanim dozama. Ukoliko je netko od vinogradara već koristio Antracol Combi dva puta i ima prirast veći od 40 cm, tada se preporučuje Mikal Flash ili Mikal Premium.

Staševica, Plavina

U velikim su problemima vinogradari u okolici Umčana kod Vrgorca jer nakon šteta od mraza sada imaju problem i s površinskim vodama te je mnogo vinograda pod vodom što je neuobičajeno za ovaj dio godine. Njima se preporučuje beskompromisan pristup te upotrebu Mikal Premiuma uz dodatak pripravka Nativo 75 WG protiv pepelnice. Za suzbijanje grinja, ukoliko već nije korišten, preporučuje se akaricid Envidor.

Za suzbijanje korova, naročito u mladim vinogradima, izvrstan izbor je pripravak Basta. U vinogradima gdje je bilo mraza te su štete izraženije savjetuje se da se i dalje koriste aminokiselinski pripravci u tank-mixu s pripravcima za zaštitu vinograda.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Bayer Vinogradarski savjeti


Partner