Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja drveća
  • 22.10.2019. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ovaj vikend "Zasadi drvo, ne budi panj", Hrvatske šume osigurale 10.000 sadnica

Građanska akcija "Zasadi drvo, ne budI panj", koju je ljetos pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar, imat će svoje veliko finale ovaj vikend 25., 26. i 27. listopada!

Foto: Marinko Petković
  • 1.468
  • 315
  • 0

Građanska akcija "Zasadi drvo, ne budI panj", koju je ljetos pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar, imat će svoje veliko finale ovaj vikend 25., 26. i 27. listopada, kad se diljem Hrvatske organizira kolektivno sađenje drveća, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju akcije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, a koja je okupila građane, šumare i gradove.  

Mateja Angelina Kramar kazala je da je prvi korak bio da privuče pozornost pojedinaca u osvješćivanju ideje da svaka osoba, bez tuđe pomoći, može zasaditi drvo. "Naravno, samo to neće 'spasiti svijet', ali mi možemo lokalno djelovati, a misliti globalno. I to ćemo učiniti ovaj vikend jer su pokrivene sve županije, puno gradova od Dubrovnika, Splita, Rijeke, Zadra do Zagreba, a koje pokrivaju naši koordinatori, kojima bi se htjela ovom prilikom zahvaliti", kazala je Kramar. 

Bolja kvaliteta života i zaštita prirode

Dodala je da će šumarska struka reći svoje, donirati odgovarajuće sadnice, a građani će zadovoljiti svoje potrebe, odnosno aktivno se uključiti u akciju ''Zasadi drvo, ne budi panj''. Naime, virtualna grupa na društvenoj mreži ubrzo nakon pokretanja akcije već je imala više od 21.000 članova i njihov broj neprestano raste. Privukla ih je zamisao o kolektivnoj sadnji stabala s razlogom.

Pokretačica akcije Mateja Angelina Kramar 

"Opožarena područja Amazone ili Sibira nisu problem samo izvan Hrvatske, to nažalost bude slučaj i kod nas. Međutim meni je cilj potaknuti pojedince da samoinicijativno zasade drvo i stvore bolju kvalitetu svoje životne sredine, a ujedno zaštite prirodu", ističe pokretačica inicijative.

Zasadi stablo, ne budi panj! Čeka nas velika kolektivna sadnja stabala u Hrvatskoj!

Naglasak je, kaže Kramar, na slobodnoj sadnji, a želja je da ljudi sade autohtone sadnice, medonosne vrste i uzgoj iz koštica. "Što se tiče javnih površina, tu će nam Hrvatske šume pomoći. Sugerirati koje sadnice su najpoželjnije, znači gdje su opožarena područja i tako dalje", dodaje. 

Više od 10.000 sadnica za slobodnu sadnju 

Upravitelj podružnice HŠ-Šumarije Zagreb Damir Miškulin kazao je da u 169 šumarija u Hrvatskoj, kolektivnu sadnju čekaju spremno, a HŠ će donirati  po dvije sadnice fizičkim osobama, a 20 institucijama. Ukupno više od 10.000 sadnica vrtićima, školama, udrugama i drugima. Inače, 95 posto šuma u Hrvatskoj koje pokrivaju 45 posto državnog teritorija RH je prirodno zasađeno, a samo pet putem sadnica.

Predstavnica Grada Zagreba Tatjana Operta kazala je da grad gospodari s 1.233 ha zemljišta, 243 kilometara drvoreda u Gradu, odnosno 138.000 stabal,a od kojih je njih 3.830 lani zasađeno. Sadnja  je dozvoljena na privatnom zemljištu, a na javnim površinama to je posao Zrinjevca. Velika podjela sadnica odvijat će se u srijedu, 23. listopada, prijepodne na gradskim tržnicama: Dolac, Trešnjevka i Utrine.       

Docent Vinko Pulić u rasadniku Šumarskog fakulteta u Zagrebu

Kako se čulo, u Zagrebu će se saditi bukva na nekoliko lokacija na Medvednici, smreka u Maksimiru, a ozlenit će se i Podbrežje. Uključena je i Velika Gorica, kao i mnogi drugi gradovi. Nakon akcije bit će dostupna karta pošumljenih područja.  

Hrvatske šume prepoznale važnost građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća

Docenta na Šumarskom fakultetu u Zagrebu Vinka Pulića zatekli smo u rasadniku Šumarskog fakulteta 'Šumski vrt i arboretom' u zagrebačkoj Hondlovoj ulici gdje je s nekoliko radnika sadio goli korijen obične breze i dlanasti javor iz kontejnerskog uzgoja. U lijepo uređenom rasadniku, ima više od  200 vrsta sadnica drveća i ukrasnog bilja, a cijene sadnica, ovisno o vrsti, se kreću i do tisuću kuna. No, edukacija kod sadnje, ali i izbora sadnica  je bitna da se 'sadnice uhvate'.  


Fotoprilog


Tagovi

Sadnja drveća Građanska akcija Zasadi drvo Ne budi panj


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]