Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 21.02.2022. 11:20

Za stočare i peradare koji nisu dobili Covid potpore osigurano više od 37 milijuna kuna

U javno je savjetovanje pušten Nacrt prijedloga Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu te sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 u 2022. godini

Foto: Depositphotos/dolgachov
  • 2.508
  • 134
  • 0

Nacrt prijedloga Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 u 2022. godini pušten je u javno savjetovanje.

Njegov cilj je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima koji nisu uspjeli ostvariti potporu temeljem Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 2. prosinca 2021. godine, a uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti suočili su se s dugotrajnim i velikim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

Naime, analizom podataka o provedbi od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđen je visok postotak nevaljanih zahtjeva prošle godine i to u prosjeku po mjerama/podmjerama 37 posto.

Osigurana dodatna sredstva za sve stočare koji nisu dobili Covid potpore

Također, po završetku roka za podnošenje Zahtjeva za potporu, Ministarstvu su se obratili potencijalni korisnici koji su propustili kratak rok za podnošenje, a predmetna potpora nužna je za nastavak njihovog poslovanja.

Najviše govedarstvu i svinjogojstvu

Od ukupnog odobrenog iznosa od 171 milijun kuna, iznos od 31.662.951,93 kuna nije utrošen, stoji nacrtu Programa.

Stoga je u novom programu potpore za Mjeru 1 koja se odnosi na Potporu u sektoru govedarstva namijenjeno 17 milijuna kuna, za Mjeru 2 odnosno svinjogojstvo 10 milijuna kuna, za Potporu u sektoru ovčarstva i kozarstva u Mjeri 3 dva milijuna kuna, za svinjogojstvo (Mjera 4.) 600 tisuća kuna te Mjeru 5 i sektor peradarstva dva milijuna kuna.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 23.2.2022, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

U javno je savjetovanje pušten i Nacrt prijedloga potpora sektoru peradarstva ukupne vrijednosti 5,9 milijuna kuna, pri čemu je, navodi Ministarstvo, za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi osigurano 3,9 milijuna kuna te za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase 2 milijuna kuna. 

Kako se navodi u Nacrtu, nagli pad potražnje za mesom peradi i konzumnim jajima prouzročio je probleme u plasmanu aktualne proizvodnje i pad dohodovnosti proizvođača.

Zbog nemogućnosti plasiranja svježeg mesa peradi na tržište, odobreni objekti za klanje peradi su bili primorani na smrzavanje, što je za posljedicu imalo veću akumulaciju mesa u skladištima. Nemogućnost plasiranja svježeg, uzrokovala je znatno otežano poslovanje objekata za klanje peradi, zbog dodatnih troškova skladištenja i niže tržišne cijene smrznutog mesa.

Prema podacima koje su dostavile klaonice u mjesecima nakon objave mjera za suzbijanje pandemije Covid-19, udio smrznutog mesa peradi u periodu od 1.4.-31.12.2020. u odnosu na period 1.4.-31.12.2019. godine povećan je više od 11 posto. Prodajne cijene smrznutih proizvoda znatno su niže od svježih.

Nacrt prijedloga potpora za peradarski sektor pročitajte ovdje.

Temeljem podataka vanjsko trgovinske razmjene Republike Hrvatske u u navedenom periodu prosječna veleprodajna cijena smrznutog mesa peradi manja je za oko 28 posto u odnosu na cijenu svježeg mesa.

Vrijednost oba programa iznosi ukupno 37,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu. 


Tagovi

Javno savjetovanje Covid potpore Stočarstvo Covid mjere


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.