Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid mjere
  • 02.12.2021. 16:30

Vlada: Doneseni programi potpore stočarstvu vrijedni više od 190 milijuna kuna

Na današnjoj je sjednici donesen program potpore sektoru peradarstva vrijedan 20 milijuna kuna te program potpore za primarne proizvođače u stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 1.337
  • 85
  • 2

Vlada je u četvrtak zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 donijela program potpore sektoru peradarstva vrijedan 20 milijuna kuna te program potpore za primarne proizvođače u stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, cilj programa pomoći sektoru peradarstva je pružanje pomoći subjektima koji imaju odobrene objekte za klanje peradi te proizvođačima konzumnih jaja.

I jedni i drugi, kako je kazala, bili su suočeni u ovih gotovo dvije godine s brojnim poteškoćama u poslovanja uslijed potpune obustave i usporavanja gospodarskih aktivnosti putem HoReCa prodajnih kanala. "Zbog nemogućnosti plasiranja svježeg mesa peradi na tržište, objekti za klanje bili su primorani na smrzavanje, a prodajne cijene smrznutih proizvoda su znatno niže od svježih, za oko 28 posto", rekla je.

Ista se stvar, navela je Vučković, dogodila i u sektoru jaja, pri čemu su jaja klase A zbog nemogućnosti prodaje sektoru ugostiteljstva i turizma bila prodavana za preradu kao klase B.

Sve je to dovelo do smanjene prodajne vrijednosti proizvoda, povećanih troškova skladištenja i prijevoza te povećane prodaje jaja za prehrambenu industriju umjesto za turizam, ugostiteljstvo i krajnje potrošače.

"Ovom potporom osigurava se zaposlenost u sektoru peradarstva, pomažu kratki lanci opskrbe i osigurava proizvodnja sirovine", istaknula je.

Stočarima 171 milijun kuna

Cilj programa potpore stočarstvu je pružanje financijske pomoći (državne potpore) primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva u ukupnom iznosu od 171 milijun kuna, a koji su se uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom, odnosno uslijed pada potražnje svih stočarskih proizvoda te s tim u vezi pada cijena, suočili s dugotrajnim poslovnim poteškoćama.

Vučković je kazala kako je program notificiran od strane EK i ocijenjen je dobrim, potrebnim i pravednim. Programom se nastoji očuvati razina primarne proizvodnje u sektoru stočarstva prije pojave bolesti covid-19.

Njime se, kako je navela ministrica, planira potpora u sektoru govedarstva u iznosu od 88 milijuna kuna, u sektoru svinjogojstva 65 milijuna kuna, u sektoru ovčarstva i kozarstva 5 milijuna kuna, u sektoru konjogojstva 3 milijuna kuna i u sektoru peradarstva od 10 milijuna kuna.

Sredstva od 171 milijun kuna osigurana su na pozicijama Ministarstva poljoprivrede za 2021. godinu slijedom rebalansa i u planu proračuna za 2022.,


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Potpore Sektor peradarstva Sektor stočarstva Covid mjere

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]