Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 22.02.2022. 14:00

Wojciechowski: Tražimo rješenja za svinjogojstvo i ovisnost o uvozu stočne hrane

Za Hrvatsku je najvažnija točka dnevnog reda na Agrifish vijeću bila rasprava o stanju na tržištu, posebice s obzirom na visoke cijene inputa i nastavak krize u sektoru svinjskog mesa

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 246
  • 13
  • 1

Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Agrifish u Bruxellesu, sudjelovala je jučer ministrica Marija Vučković, priopćilo je resorno ministarstvo.

Za Hrvatsku najvažnija točka dnevnog reda bila je rasprava o stanju na tržištu, posebice s obzirom na visoke cijene inputa i nastavak krize u sektoru svinjskog mesa.

Povjerenik za poljoprivredu Europske komisije Janusz Wojciechowski izvijestio je ministre o trenutnom stanju na tržištu i najavio osnivanje radne skupine s ciljem pronalaska rješenja za probleme sektora proizvodnje svinjskog mesa posebice prevelike ovisnosti o uvozu stočne hrane te pretjerane centralizacije proizvodnje u EU.

Nadalje, najavio je i skoru objavu Komunikacije Komisije koja će se baviti pitanjima visoke cijene energenata i inputa s posebnim osvrtom na posljedice za poljoprivrednu proizvodnju. Hrvatska je pozdravila ove inicijative s obzirom da je na prethodnom sastanku Vijeća ukazala na potrebu višesektorskog pristupa i pronalaska sustavnog rješenja ovih problema.

Ministri su razmijenili mišljenja o usklađenosti Zelenog plana, Zajedničke poljoprivredne politike i trgovinske politike radi potpore prijelazu na održive prehrambene sustave.

Ključna konkurentnost s uvoznicima

Ministrica Vučković naglasila je nužnost koherentnosti politika koje na bilo koji način imaju utjecaj na proizvodnju i dostupnost hrane, kao i na cjenovnu dostupnost krajnjim potrošačima. Ključnim smatra zadržavanje konkurentnosti europskih proizvođača hrane u odnosu na uvoz, što se između ostalog može postići inzistiranjem na recipročnoj primjeni EU standarda na uvezene proizvode.

Provedena je politička rasprava o zakonodavnom prijedlogu vezanom za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma. Hrvatska je pozdravila zajednički cilj po pitanju očuvanja šuma, čišćenja lanaca opskrbe i sprječavanja nastanka negativnih efekata europske ambicije o klimatskoj neutralnosti u drugim dijelovima svijeta i naglasila nužnost vođenja računa o prehrambenoj sigurnosti Europske unije.

Na marginama Vijeća održan je bilateralni sastanak ministrice Vučković i povjerenika Wojciechowskog na kojem su se, između ostalog, dotakli pitanja zaštite hrvatskog tradicionalnog izraza prošek, hrvatskim prijedlozima vezanima uz trenutno stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda te proces usvajanja nacionalnog strateškog plana ZPP-a. 


Tagovi

Agrisih Vijeće Janusz Wojciechowski Marija Vučković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!