Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuće stoke
  • 17.06.2022. 10:30

Užas u Kanzasu! Tisuće goveda uginulo zbog ekstremne vrućine i visoke vlage

Riječ je o najmanje 2.000 uginuća, no brojka je vjerojatno puno veća. Kako se ovo dogodilo?

Foto: Twitter/prntscr
  • 3.027
  • 156
  • 0

Zastrašujuća slika dolazi iz Kansasa (SAD) gdje je ekstremna vrućina i visoka vlaga usmrtila tisuće goveda. Društvenim se mrežama šire videi s nesretnim životinjama koje uginule leže na velikoj čistini, na hrpama. 

Ministarstvo zdravlja i okoliša Kansasa objavilo je informaciju da je riječ o najmanje 2.000 uginuća, no brojka je vjerojatno puno veća. Govori se čak o više od 10.000. 

Središnji i istočni dio SAD-a zahvatio je veliki toplinski val s temperaturama do 42°C. 

Ni noću nije bilo osvježenja

Goveda su doživjela toplinski stres jer su temperature i vlaga tijekom vikenda u zapadnom Kansasu porasle, a istovremeno nije bilo vjetra koji bi ih osvježio, rekla je Scarlett Hagins, glasnogovornica Udruženja stočara Kansasa. Noću temperatura nije padala ispod 21°C pa se stoka nije stgila rashladiti. Bila je ovo prenagla promjena za nesretne životinje. 

Kaže kako se broj uginule stoke još uvijek ne zna jer službeni popis ne postoji.

Američki mediji pišu da je ovo još jedan udarac na tamošnju stočarsku industriju. Ondje su proizvođači već smanjili stada zbog suše i visokih troškova hrane uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Obilazite životinje

Nadolazeći vikend ne obećava, ondje prognoziraju ponovo temperature više od 42°C, no jači vjetar i niža razina vlage bi trebala minimizirati moguća uginuća. 

Upozoravaju poljoprivrednike da svaki dan provjeravaju stoku, paze da imaju dovoljno svježe vode. "Ne možete reći: Provjerio sam ih prije tri dana", rekla je Brenda Masek, predsjednica udruge Nebraska Cattlemen. 

Kako piše usatoday, relativno blago proljeće je dovelo do toga da se stoka nije uspjela prilagoditi višim temperaturama. "Neka goveda do sada možda nisu u potpunosti skinula zimsku dlaku što također utječe na sposobnost hlađenja", izjavio je  AJ Tarpoff, izvanredni profesor i veterinar na Sveučilištu Kansas State.

Upozoravaju kako znakovi toplinskog stresa kod goveda uključuju teško disanje na otvorena usta i nemir. U tom slučaju stočari trebaju rashladiti životinje, premjestiti ih u zasjenjeno područje i prskati vodom. 

Treba svakako napomenuti da intenzivno stočarstvo u SAD-u podrazumijeva držanje goveda u hranilištima - tovilištima (engl. Feedlot). Riječ je o ogromnim farmama na otvorenom. Dakle, životinje su udaljene kilometrima od uzgajivača, a prostor na kojem se nalaze često nije natkriven. 

Intenzivan uzgoj (Foto: Depositphotos/sascoly)

Kansas je treća po veličini američka stočarska država iza Texasa i Nebraske, s više od 2,4 milijuna goveda u ovakvom načinu uzgoja. 

Toplinski val i Europi

Osim u SAD-u, toplinski val zahvatio je proteklih dana i Europu. U Španjolskoj i Francuskoj su temperaturne vrijednosti dostizale 43°C. Nažalost, narednih dana slično vrijeme čeka i nas. Temeprature na kraju idućega tjedna bi mogle dosezati i 39°C. 

Iako se goveda na našem području ne uzgajaju u hranilištima, svakako im treba osigurati hlad, dovoljno svježe vode, a po potrebi ih rashlađivati prskanjem. 

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

Ovakvi vremenski uvjeti također djeluju na smanjenje produktivnosti, manje mlijeka i prinos mesa, snižen je postotak gravidnosti, životinje pokazuju promjene u ponašanju. 

Čuvajte svoje blago!


Tagovi

Uginuće krava Kansas Toplinski stres Toplinski val Temperatura Prognoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]