Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krave i vrućina
  • 23.05.2022. 07:30

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

Kod temperature od 27 do 32ºC i povećane vlažnosti do 50 posto pojačano se znoje, ubrzava im se disanje, manja je konzumacija hrane, postaju nervozne, a proizvodnja mlijeka se smanjuje za 10 posto

Foto: Ranka Vojnović
  • 820
  • 92
  • 0

Krave su osjetljive na visoku temperaturu i vlažnost zraka tijekom ljetnih mjeseci. Ovi faktori djeluju na smanjenje produktivnosti, manje mlijeka i prinos mesa, snižen je postotak gravidnosti, životinje pokazuju promjene u ponašanju. Ekstremne vrijednosti i dugo trajanje mogu izazvati uginuće.

Kada su izložene toplinskom stresu, životinje uzimaju manje količine hrane, traže hlad i mjesta s dobrom ventilacijom, prestaju biti fizički aktivne, ubrzano dišu, znoje se, nemirne su, više se oglašavaju.

Ne podnose vrućinu

Temperature iznad 26ºC izazivaju stres, a najviše su pogođene mliječna goveda, steona i oteljena grla. Krave koje imaju mlade smanjuju laktaciju što se negativno odražava na rast i razvoj teladi. Kod raspona temperature od 27 do 32ºC i povećane vlažnosti do 50 posto pojačano se znoje, ubrzava im se disanje, manja je konzumacija hrane, postaju nervozne, a proizvodnja mlijeka se smanjuje za 10 posto. Daljim rastom temperature izložene su još većem stresu, a proizvodnja mlijeka se smanjuje za 25 posto. Grla u intenzivnom uzgoju su posebno osjetljiva.

Uvijek moraju imati svježe vode (Foto: Depositphotos/lokki61099)

U vrelim ljetnim mjesecima potrebno im je osigurati više vode za piće. Prosječna potrošnja pri temperaturi od 20ºC je 82l, dok je na temperaturi od 35ºC skoro uduplana i iznosi 145l po životinji. 

Hlađenje krava: Pazite kako postaviti ventilatore da ne bi došlo do oboljenja

Kada su na ispaši, potrebno im je osigurati sjenovita mjesta ispod kojih će se moći skloniti u najtoplijem dijelu dana. Pojilice bi trebale biti u sjeni. Kod životinja u štali je neophodna dobra ventilacija. Često se na suvremenim farmama kombiniraju ventilatori s prskalicama koji hlade i osvježavaju životinje.

Više temperature, više problema

Povećanje temperature može izazvati probleme kada je u pitanju kvaliteta mlijeka. U sadržaju se povećava broj somatskih stanica, a veći je broj životinja kod kojih dolazi do pojave mastitisa. Uvjeti za rast i razvoj patogena su idealni, a životinjama koje su izložene stresu opada imunološki sustav. Grla su podložnija pojavi raznih bolesti.

Očekuje nas vrelo ljeto, tuča i olujno nevrijeme

Povećava se brojnost slučajeva ruminalne acidoze. Smanjuje se unos hrane, ali se smanjuje i preživanje. Životinje postaju probirljive. Izbjegavaju hranu koja izaziva fermentaciju i oslobađanje dodatne topline. Mijenja se pH vrijednost u organima za probavu.

Kod životinja u štali je neophodna dobra ventilacija (Foto: L.Bencarić)

Kako bi se to izbjeglo potrebno je 40 posto obroka dati u jutarnjim satima, do 6h. Drugi dio obroka od 60 posto daje se navečer od 20 do 22h. Hrana ne smije stajati na Suncu ili u pretoplom objektu. Krave će radije pojesti hladniju hranu.

Još jedan od problema je i to da se broj hromih goveda povećava, jer životinje više stoje pokušavajući se hladiti. Što je boja krava svjetlija, to je veća opasnost od raka kože.


Tagovi

Krave Stočarstvo Visoke temperature Somatske ćelije Krave i ljeto Vrućina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(