Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 27.05.2020. 09:00

U ožujku s gospodarstava u EU prikupljeno 1,2% više kravljeg mlijeka nego lani

Čini se da na količinu kravljeg mlijeka sakupljenog u EU nisu utjecale mjere zbog pandemije virusa COVID-19, objavio je Eurostat.

Foto: JumpStory
  • 131
  • 19
  • 0

Procjenjuje se da je sa poljoprivrednih gospodarstava u EU u ožujku 2020. prikupljeno 12,7 milijuna tona kravljeg mlijeka, što je za 1,2% više nego u ožujku 2019. Čini se da na razinu kravljeg mlijeka sakupljenog u EU nisu utjecale mjere zbog pandemije virusa COVID-19, objavio je Eurostat.

U većini država članica prikupljanje mlijeka u ožujku 2020. godine bilo je veće nego u ožujku 2019. godine, pa je zabilježen porast primjerice u Njemačkoj (+0,5%, do 2,8 milijuna tona), Francuskoj (+0,6%, do 2,2 milijuna tona), Nizozemskoj (+3,0%, do 1,2 milijuna tona) i Poljskoj (+1,9%, do 1,1 milijuna tona), dok je u Italiji zabilježen pad za 2,8%.

Prisjetimo se, i u Hrvatskoj je u ožujku zabilježen porast prikupljene količine kravljeg mlijeka, i to za 3.318 tona u odnosu na veljaču, ali i do smanjenja za 1.301 tonu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako su se kretale količine prikupljenog kravljeg mlijeka u EU po mjesecima, pogledate na slici niže.

dv
Prikupljeno kravlje mlijeko u EU po mjesecima

Razina kravljeg mlijeka prikupljenog u EU u ožujku 2020. bila je viša i od one u veljači 2020., što je posljedica uobičajenog sezonskog proljetnog porasta koji dolazi s dostupnošću svježe trave. Podaci iz ožujka također pokazuju sezonsko povećanje proizvodnje maslaca i mlijeka za piće no s druge strane, sezonski rast proizvodnje obranog mlijeka u prahu bio je ograničeniji nego prethodnih godina.

DZS: U ožujku zaklano više goveda, svinja i peradi, a manje ovaca

Iako se čini da na razinu proizvodnje kravljeg mlijeka u ožujku nije utjecala kriza zbog pandemije visura COVID-19, iz Eurostata naglašavaju da podaci ne govore ništa o svim mogućim blokovima u lancu prodaje, utjecajima na cijene te mogućim promjenama u detaljnom načinu stavljanja proizvoda na tržište.


Tagovi

Eurostat Prikupljeno kravlje mlijeko Ožujak 2020


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.