Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stoka bez nadzora
  • 30.01.2022. 14:25
  • Ličko-senjska, Gospić

Staje se na kraj neodgovornim vlasnicima i ostavljanju stoke bez nadzora?

Ministarstvo poljoprivrede izrađuje modul Risk management kojim bi se na dnevnoj bazi i u skladu s propisanim rokovima prikazivale farme na kojima je potrebno provesti nadzor, čulo se u Gospiću.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (ilustracija)
  • 4.886
  • 778
  • 1

U cilju prevencije nepravilnosti i neprimjerenog držanja životinja te snažnije kontrole stoke na poljoprivrednim gospodarstvima, Ministarstvo poljoprivrede izrađuje modul Risk management koji će biti dostupan djelatnicima Ministarstva, Državnog inspektorata, APPRRR-a te HAPIH-a, čulo se u Gospiću na sastanku ministrice Marije Vučković s čelnicima Ličko-senjske županije.

Modulom bi se na dnevnoj bazi i u skladu s propisanim rokovima prikazivale farme na kojima je potrebno provesti nadzor sukladno definiranim parametrima kao što su prijavljeno teljenje/janjenje, promet, plutajuća goveda, uginuća, zdravstveni status i slično.

"Aplikacija će omogućiti jedinicama lokalne samouprave, komunalnim redarima, pregled farmi s JIBG-om, nazivom i adresom te vrstama stoke koja se drži na toj farmi", pojašnjavaju.

Kako navode iz Ministarstva, sa županom Ernestom Petryiem te lokalnim poljoprivrednicima i drvoprerađivačima razgovaralo se o bitnim temama za razvoj ove županije u kojoj je od strateške važnosti upravo poljoprivreda, posebice stočarstvo, ali i industrija i proizvodnja namještaja kojoj će uvelike pridonijeti novi Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2030., uskoro dostupan za komentare javnosti.

"Osim toga, bilo je riječi o investicijama iz Programa ruralnog razvoja putem kojeg je do sada na području županije isplaćeno gotovo 899 milijuna kuna od više od jedne milijarde kuna odobrene potpore, Covid mjerama pomoći putem kojih je ličkim poljoprivrednicima isplaćeno 6,6 milijuna kuna, ali i budućim ulaganjima", izjavila je ministrica Vučković.

Osvrnula se i na novinarska pitanja o aktualnoj problematici stoke bez nadzora na području županije, rekavši kako je Ministarstvo poljoprivrede još 2020. godine poduzelo niz kontrola slijedom kojih su potpore pojedinim korisnicima umanjene.

U izradi je, navode dalje, i Uputa o implementaciji zakonskih odredbi vezano za postupanje u slučajevima zanemarivanja domaćih životinja te Program sufinanciranja zbrinjavanja domaćih životinja, kao i Pravilnik o zootehničkim uvjetima držanja stoke, uz provjeru mogućnosti pooštrenja određenih odredbi unutar postojećih zakonodavnih okvira i njihovih izmjena i dopuna.

Još jedna od ključnih tema sastanka bila je degresivna stopa za gorsko-planinska područja odnosno smanjenje potpora za navedena područja sukladno veličini površine, predložena u novom Strateškom planu 2023.-2027.

Na sastanku je dogovoreno da će predložene odredbe biti razmotrene te je najavljen novi sastanak na tu temu u Ministarstvu poljoprivrede, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Stoka bez nadzora Modul Risk management Marija Vučković Nadzor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]