Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 10.01.2023. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Spašavanje peradarskog sektora: Traže posebne natječaje i smanjenje izvoza kukuruza

Situacija je alarmantna, a u proteklih pet godina nije bilo natječaja za peradare kroz program Ruralnog razvoja, čulo se na sastanku Odbora za peradarstvo HPK s ministricom poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/roibu
  • 834
  • 91
  • 0

Ogroman problem uzgajivačima peradi su visoki ulazni troškovi energije i hrane te postoji potreba za dodatnim mjerama u okviru dobrobiti životinja kao i otvaranje natječaja u sklopu operacije 4.1.1. namijenjene isključivo ovom sektoru, istaknuto je na sastanku Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. 

Kako je rekao predsjednik Odbora Dražen Čurila, cijena hrane narasla je čak 40 posto, a veliki problem im je i nedostatak poljoprivrednog zemljišta s kojim raspolažu.

"Zatražili smo veću kontrolu i smanjenje izvoza kukuruza u cilju zaštite nacionalnih interesa. Kombinacija rasta ograničenja cijena i visokih ulaznih troškova narušava stanje u sektoru, a ogroman je problem i nekontroliran uvoz koji je između ostalog uzrokovan ukidanjem kvota s Ukrajinom“, naglasio je. 

Ogromni računi za plin 

Pojedini proizvođači, istaknuto je, dobili su ogromne račune za grijanje na plin. Cijela situacija je rezultirala stagnacijom proizvodnje peradarskog mesa i jaja što se održava i na stanje na tržištu. Među ostalim, upozorili su i na problem postavljanja solarnih panela, jer projekti traju predugo od ishodovanja same dozvole do implementacije, što same proizvođače odbija od ulaganja te se u konačnici ne prijavljuju na natječaje. Zatraženo je stoga da se pronađu modeli kojima bi se proces pojednostavio te uklonile brojne administrativne barijere. 

Krah tova peradi zbog energenata: Cijena plina po turnusu s 30 skočila na 300 tisuća kuna!

U proteklih pet godina nije bilo natječaja za peradare kroz program Ruralnog razvoja (osim za konverziju kaveza u alternativne sustave kod nesilica), te su zamolili da se raspiše posebni, kako bi povećali konkurentnost u cijelom lancu ove proizvodnje, od valionica do prerade. Podsjetili su kako su se morali natjecati s ostalim sektorima koji su bili valorizirani s većim brojem bodova te je puno proizvođača peradi ostalo ispod crte za dodjelu sredstava i te investicije su ostale nerealizirane.

"Peradarska proizvodnja započinje u valionicama koje je potrebno osuvremeniti. One su zapravo reprodukcijski centri i veoma je bitno kakvi jednodnevni pilići iz njih izlaze. Vrhunske rezultate možemo postići samo s najkvalitetnijim pilićima, a oni se mogu proizvesti samo s najsuvremenijom tehnologijom. Potrebno je investirati i u proizvodne objekte“, rekao je Dražen Čurila. 

Predsjednik Odbora za peradarstvo, Dražen Čurila (Foto: HPK)

Ministrici je izneseno i da je kod raspisivanja natječaja potrebno voditi računa da se uvrste sve vrste peradi poput rasplodnih nesilica, purana i slično, a kako se zbog manjka radne snage okreću sve većoj automatizaciji i nabavi strojeva, važno je da se raspiše poseban natječaj i za nabavu mehanizacije. 

Newcastleska bolest 

Naglasili su i kako se naređena mjera protiv Newcastleske bolesti peradi i dalje ne financira, što uzrokuje velike probleme proizvođačima te je potrebna pomoć barem u dijelu veterinarskih usluga odnosno vremenskog smanjenja naplate sa sat vremena na pola sata.

Peradari na mukama: Ili državi nije stalo do nas ili je nekome u interesu da se farme zatvore

Zaključno, kada je riječ o dobrobit životinja Odbor za peradarstvo smatra kako bi u njih trebalo uvrstiti pilenke te druge vrste peradi poput patki, a najavljeno je i održavanje dodatnih konzultacija s nadležnima. 

"Sve kako bi se uskladili zahtjevi i razmotrile mogućnosti koje su na raspolaganju da se spomenuto ispuni te konačno pomogne sektoru da se ne nastavi urušavati pod pritiskom svih novonastalih problema u proteklih nekoliko godina", naglašavaju iz HPK. 


Tagovi

Uzgoj peradi Krah sektora Natječaj Dražen Čurila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]