Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan za stočarstvo
  • 05.09.2020. 12:00
  • Njemačka

Pripremaju opsežan plan rekonstrukcije stočarstva - što čeka njemačke uzgajivače?

Njemački državni i savezni ministri poljoprivrede složili su se da je potrebna opsežna rekonstrukcija stočarstva. Paralelno s tim, uskoro planiraju uvesti nacionalnu oznaku dobrobiti životinja.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 414
  • 64
  • 0

Na konferenciji ministara poljoprivrede prošli su tjedan predstavnici 16 njemačkih saveznih država dogovorili razviti pravni okvir za obnovu stočarstva u cijeloj zemlji, a prije parlamentarnih izbora sljedeće jeseni.

Ministrica poljoprivrede Julia Klöckner obećala je da će do sljedeće konferencije na proljeće predstaviti studiju izvedivosti koja će pokazati kako bi se takav veliki projekt mogao financirati.

Rezolucija se temeljila na rezultatima takozvane Borchertove komisije koja je u veljači iznijela prijedloge za preusmjeravanje ove grane poljoprivrede, a u srpnju je Bundesrat zatražio od vlade da razvije koncept.

"Vjerujem da smo danas napravili veliki korak naprijed", rekao je bivši ministar poljoprivrede Jochen Borchert. "Gotovo da nitko prije pola godine nije vjerovao da ćemo moći početi tako brzo provoditi promjene s tako širokim temeljima", napomenuo je.

Viši porez na meso ili subvencije iz proračuna?

Kako bi financirala pretvorbu staja, vlada treba stvoriti nove izvore prihoda. Između ostalog, raspravlja se o višem porezu na dodanu vrijednost na životinjske proizvode ili izravnim subvencijama iz saveznog proračuna.

U Njemačkoj traže ukidanje smanjenja PDV-a na životinjske proizvode, ministrica Klöckner ne da

Borchertova komisija pretpostavlja da će zahtjevi za ulaganjem iznositi 3 do 5 milijardi eura godišnje. U tu svrhu preporučuje se porez na dobrobit životinja, tako da su potrošači proporcionalno opterećeni potrošnjom takve vrste proizvoda.

Konkretno, stručnjaci predlažu porez od 40 centi po kilogramu mesa i kobasica, 2 centa po kilogramu za mlijeko i svježe mliječne proizvode i 15 centi po kilogramu za sir, maslac i mlijeko u prahu.

Prema izračunima Ministarstva poljoprivrede, potrošači u Njemačkoj platili bi u prosjeku 35,02 eura godišnje više. Paket gospodarskog poticaja njemačke vlade za koronavirus već predviđa 300 milijuna eura koji će se uložiti u staje za provedbu zaštite životinja u 2020. i 2021. godini.

Samo dvije države usvojile oznake o dobrobiti

Poboljšanje stočarstva jedan je od prioriteta njemačkog predsjedanja. Vijeće EU-a, predvođeno Finskom, pozvalo je Komisiju da 2019. razvije pravni okvir za jedinstvenu oznaku dobrobiti životinja u Uniji. Do sada su je uvele samo Danska i Nizozemska.

Njemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći farmerima?

U Njemačkoj, koja ima najveću proizvodnju svinja u EU, na putu je i takva oznaka. U početku će se primjenjivati ​​samo na svinje i bit će dobrovoljna, a trenutno se tri četvrtine svih životinja u toj zemlji drži u skladu sa zakonskim minimalnim standardima.

Glasnogovornica politike zaštite životinja parlamentarne stranke SPD, Susanne Mittag, već je najavila kako oni neće podržati etiketu u Bundestagu, rekavši: "Na ambalaži trebamo obveznu etiketu, koja će se odnositi na sve domaće životinje".

Brojne aktivističke organizacije smatraju kako ovaj projekt nije dovoljan, jer je s jedne strane dobrovoljan, a s druge strane još uvijek, primjerice, tolerira skraćivanje repa kod prasadi.

"Ne smije se prihvatiti niti jedan uzgojni sustav koji i dalje dopušta amputacije dijelova tijela životinja, a kamoli da takav sustav bude financijski potpomognut", rekao je Jasmin Zöllmeru iz organizacije Provieh.

Bilo je kritika i iz organizacije za zaštitu potrošača Foodwatch. "Promocija novih staja ne mijenja ništa o fiksaciji izvoza njemačke poljoprivredne industrije i brutalnom potkopavanju konkurencije", komentirao je Matthias Wolfschmidt, veterinar i direktor strategije te organizacije.


Tagovi

Njemačka Stočarstvo Novi plan Porez na meso Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]