Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 29.06.2020. 15:00

Njemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći farmerima?

Govoreći kako meso ne bi trebalo biti svakodnevni izvor bezvrijedne hrane (koristila je izraz junk food) Kloeckner kritizira i što se potrošače pokušava namamiti na ovu vrstu namirnica po dampinškim cijenama zbog čega na kraju i sami domaći stočari ostvaruju manju zaradu. 

Foto: Depositphotos/Kzenon
  • 277
  • 47
  • 0

Njemačka postiže napredak u uvođenju poreza na meso radi dobrobiti životinja, izjavila je njihova ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner nakon što je pažnju čitavog svijeta privukla klaonica koja je postala žarište koronavirusa.

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uvedena karantena

Naime, epidemija u tvornici za preradu mesa u blizini Guetersloha stavila je više od 600.000 ljudi u karantenu i pokrenula golemu raspravu o njemačkim standardima prehrambene industrije i njenom oslanjanju na rad migranata, posebno iz Rumunjske.

Uvođenje poreza u skladu sa strategijom F2F?

Govoreći kako meso ne bi trebalo biti svakodnevni izvor bezvrijedne hrane (koristila je izraz junk food) Kloeckner kritizira i što se potrošače pokušava namamiti na ovu vrstu namirnica po dampinškim cijenama zbog čega na kraju i sami domaći stočari ostvaruju manju zaradu. 

"Zato vjerujemo da je naknada za dobrobit životinja potrebna", rekla je Kloeckner na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima mesne industrije, maloprodajnog sektora i udruženja potrošača.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Naime, uvođenje dodatnog poreza je u skladu sa strategijom "Od farme do vilice" (F2F) pomoću koje se želi smanjiti konzumacija mesa radi očuvanja okoliša i smanjenja klimatskih promjena.

Prihodi od poreza za poboljšanje uvjeta za klanje ?

"Dolazimo dalje nego što smo ikad prije bili", rekla je ministrica komentirajući napore da se postigne konsenzus o nametu odnosno prihodu koji će se koristiti za poboljšanje uvjeta za klanje životinja.

Podsjetimo, kada se još u siječnju spominjao dodatan porez na meso brojni kritičari su tvrdili da bi povećanje cijena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju njegove konzumacije, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare.

Njemačka želi uvesti poseban porez na meso

Albert Stegemann, iz Kršćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel ipak komentira: "Dodatni porezni prihodi trebaju se upotrijebiti za podršku stočarima kako bi im se pomoglo u restrukturiranju".

Porez radi dobrobiti životinja, a boksevi ostaju ?

Iako žele povećati porez na meso radi dobrobiti životinja, podsjećamo da su u Njemačkoj ponovo odgodili glasanje o povećanju bokseva za svinje. Naime, ondje se krmače drže u prostoru u kojem se mogu tek malo pomicati prema naprijed ili nazad, ali nikako ne u stranu i u kojima kada leže, ne mogu do kraja protegnuti noge. 

Opet odgođeno glasanje o boksevima za svinje - farmeri strahuju zbog mogućih troškova

Boksevi moraju biti najmanje 2,2 metra dugi i između 65 i 85 centimetara široki, a farmeri imaju čak 17 godina da svinjce preurede u skladu s novim odredbama, kada one budu usvojeno. Dok je primjerice u Švedskoj i Velikoj Britaniji ovakav način držanja životinja zabranjen.


Tagovi

Njemačka Porez Meso Julia Kloeckner Dobrobit životinja Porez na meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)