• Dobrobit životinja
  • 29.06.2020. 15:00

Njemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći farmerima?

Govoreći kako meso ne bi trebalo biti svakodnevni izvor bezvrijedne hrane (koristila je izraz junk food) Kloeckner kritizira i što se potrošače pokušava namamiti na ovu vrstu namirnica po dampinškim cijenama zbog čega na kraju i sami domaći stočari ostvaruju manju zaradu. 

Foto: Depositphotos/Kzenon
  • 244
  • 46
  • 0

Njemačka postiže napredak u uvođenju poreza na meso radi dobrobiti životinja, izjavila je njihova ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner nakon što je pažnju čitavog svijeta privukla klaonica koja je postala žarište koronavirusa.

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uvedena karantena

Naime, epidemija u tvornici za preradu mesa u blizini Guetersloha stavila je više od 600.000 ljudi u karantenu i pokrenula golemu raspravu o njemačkim standardima prehrambene industrije i njenom oslanjanju na rad migranata, posebno iz Rumunjske.

Uvođenje poreza u skladu sa strategijom F2F?

Govoreći kako meso ne bi trebalo biti svakodnevni izvor bezvrijedne hrane (koristila je izraz junk food) Kloeckner kritizira i što se potrošače pokušava namamiti na ovu vrstu namirnica po dampinškim cijenama zbog čega na kraju i sami domaći stočari ostvaruju manju zaradu. 

"Zato vjerujemo da je naknada za dobrobit životinja potrebna", rekla je Kloeckner na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima mesne industrije, maloprodajnog sektora i udruženja potrošača.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Naime, uvođenje dodatnog poreza je u skladu sa strategijom "Od farme do vilice" (F2F) pomoću koje se želi smanjiti konzumacija mesa radi očuvanja okoliša i smanjenja klimatskih promjena.

Prihodi od poreza za poboljšanje uvjeta za klanje ?

"Dolazimo dalje nego što smo ikad prije bili", rekla je ministrica komentirajući napore da se postigne konsenzus o nametu odnosno prihodu koji će se koristiti za poboljšanje uvjeta za klanje životinja.

Podsjetimo, kada se još u siječnju spominjao dodatan porez na meso brojni kritičari su tvrdili da bi povećanje cijena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju njegove konzumacije, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare.

Njemačka želi uvesti poseban porez na meso

Albert Stegemann, iz Kršćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel ipak komentira: "Dodatni porezni prihodi trebaju se upotrijebiti za podršku stočarima kako bi im se pomoglo u restrukturiranju".

Porez radi dobrobiti životinja, a boksevi ostaju ?

Iako žele povećati porez na meso radi dobrobiti životinja, podsjećamo da su u Njemačkoj ponovo odgodili glasanje o povećanju bokseva za svinje. Naime, ondje se krmače drže u prostoru u kojem se mogu tek malo pomicati prema naprijed ili nazad, ali nikako ne u stranu i u kojima kada leže, ne mogu do kraja protegnuti noge. 

Opet odgođeno glasanje o boksevima za svinje - farmeri strahuju zbog mogućih troškova

Boksevi moraju biti najmanje 2,2 metra dugi i između 65 i 85 centimetara široki, a farmeri imaju čak 17 godina da svinjce preurede u skladu s novim odredbama, kada one budu usvojeno. Dok je primjerice u Švedskoj i Velikoj Britaniji ovakav način držanja životinja zabranjen.


Tagovi

Njemačka Porez Meso Julia Kloeckner Dobrobit životinja Porez na meso


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoski selebriti