• Potrošnja mesa
  • 29.08.2020. 07:30
  • Njemačka

U Njemačkoj traže ukidanje smanjenja PDV-a na životinjske proizvode, ministrica Klöckner ne da

Izvještaj njemačkih znanstvenika predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmjerenu na smanjenje potrošnje mesa. Istodobno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na 5%, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primjenjivao na svu hranu.

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 100
  • 11
  • 0

Njemačko znanstveno vijeće za poljoprivredu, prehranu i zdravlje potrošača predstavilo je novo izvješće o održivoj prehrani, a čiji je cilj sveobuhvatna transformacija poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Ukinuli bi smanjenje PDV-a na životinjske proizvode

Izvještaj predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmjerenu na reduciranje potrošnje mesa. U sklopu promjene ukinulo bi se smanjenje PDV-a na sve životinjske proizvode te uvele trošarine na zaslađena pića ovisno o udjelu šećera. 

Njemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći farmerima?

Istodobno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na 5%, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primjenjivao na svu hranu. Znanstvenici također traže i obveznu geografsku oznaku kao i daljnji razvoj ekološke poljoprivrede. 

"Na putu ka boljoj prehrani, prema izvješću, trebalo bi promicati manje veličine porcija kao standard, ali i konzumaciju vode iz slavine. Otpad hrane treba smanjiti, a Nutri-Score, novu klimatsku oznaku i oznaku dobrobiti životinja uvesti kao obvezno nacionalno označavanje.“, istaknuli su u izvješću. 

Češka želi zakon u kojem 85% prehrambenih namirnica mora biti domaćeg podrijetla

Klöckner ne želi potrošačku policiju

Ministrica poljoprivrede Julia Klöckner komentirala je prijedlog tijekom tiskovne konferencije te pohvalila različite točke, posebno u pogledu poboljšanja prehrane djece, međutim zahtjev nije prihvatila istaknuvši kako ne želi potrošačku policiju, piše Agrarheute.

Predsjednik znanstveno-savjetodavnog vijeća, prof. Harald Grethe, istaknuo je da je potrebno više kontrola da bi se prilagodilo ponašanje potrošača. "Nema smisla smanjiti stočnu proizvodnju u Njemačkoj i onda te proizvode uvoziti iz drugih zemalja. Trebamo općenito ograničiti potrošnju svih proizvoda“, zaključio je Grethe. 


Tagovi

Izvješće Znanstvenici Njemačka Prehrambeni sektor PDV Potrošnja mesa Reduciranje Julia Klöckner


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na sur lie kod Pilata Berba u vinogradima Pilato završena je 1. listopada. Posljednji su bili Merlot... Pročitaj cijelu bilješku »