Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bikova
  • 11.12.2020. 16:50

Povijesni hrvatski uspjeh - Mozzila bikovski otac u najjačem svjetskom uzgoju simentalca

Ne samo Mozzilu, već šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima, uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM).

Foto: Damir Pejaković/ZG SIM
  • 426
  • 172
  • 0

Hrvatski uzgoj bikova ne samo da ih niže već je postigao i povijesni uspjeh.

Možda i naš najpoznatiji, Mozilla, korišten je kao bikovski otac u najjačem svjetskom uzgoju simentalca, bavarskom BVN-u, i tako postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja ove pasmine u povijesti.

"Ovim rezultatom domaćeg sustava uzgoja na najvišoj međunarodnoj razini naši su uzgajivači potvrdili kako više nisu pasivni korisnici uvozne 'genetike' već ravnopravni sudionici u stvaranju europske Fleckvieh populacije, kako simentalsku pasminu nazivaju u Njemačkoj i Austriji", navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Šest vrhunskih hrvatskih bikova 

Svih šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima, podsjećaju, uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM), a uspješni Mozilla uzgojen je u stadu predsjednika HUSim-a i ZG SIM-a Damira Horvatića iz Stare Kapele.  

Ujedno, uvođenjem genotipizacije rasplodnih životinja s onima iz najboljih svjetskih uzgoja hrvatskim je uzgajivačima omogućeno sudjelovanje u unaprjeđenju uzgoja po principu najboljih.

ZG SIM: Udruživanje koje je hrvatske bikove dovelo u sam svjetski vrh!

Sporazumom sa središnjim Fleckvieh savezima Njemačke i Austrije HUSim Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda provodi u Hrvatskoj sofisticiran posao genomske selekcije kandidata i procjene uzgojnih vrijednosti rasplodnih životinja već od rođenja.  

HUSim-u, zaključuju u priopćenju, u provedbi stručnu i logističku potporu pružaju Ministarstvo poljoprivrede, HAPIH te centri za umjetno osjemenjivanje CUS Osijek i CUO Varaždin. Potonji je u većinskom vlasništvu BVN-a, najvećeg svjetskog simentalskog uzgojnog centra, koji je ujedno ključni partner u vodećoj svjetskoj simentalskoj grupaciji EUROgenetik.

Podsjećamo, kako nam je obitelj Horvatić otkrila još 2017., njihov Mozilla je postigao vrlo visoke rezultate genomskih testova, rađenih upravo u Njemačkoj i to u usporedbi s čak 12.500 rasplodnih bikova uzgojenih zadnjih 30 godina u najjačim uzgojima Njemačke, Austrije, Italije i Češke.

Najveći uspjeh uzgajatelja simentalca u povijesti Hrvatske!

Njegove glavne uzgojne vrijednosti i indeks gGZW 129 su u samom vrhu europske populacije, a po vrlo važnim indeksima za noge 123 i vime 125 apsolutno je tada bio najbolji mladi simentalski bik u Europi.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgij bikova Povijesni uspjeh Bik Mozzila ZG SIM HUSim


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]