Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZG SIM
  • 11.08.2020. 09:00
  • Zagrebačka, Vrbovec

ZG SIM: Udruživanje koje je hrvatske bikove dovelo u sam svjetski vrh!

Članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, uzgojili su devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje. Sedam od tih devet dio je najveće svjetske grupacije ove pasmine EUROgenetik!

Foto: Damir Pejaković/ZG SIM
  • 1.204
  • 911
  • 0

Od uvođenja genomske selekcije (simentalske) Fleckvieh pasmine u Europi, članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM), uzgojili su devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje. Sedam od tih devet, zahvaljujući suradnji s Centrom za umjetno osjemenjivanje Varaždin, postali su dio najveće svjetske grupacije za uzgoj bikova ove pasmine EUROgenetik!

Trenutno Savez broji 136 članova proizvođača, koji imaju ukupno oko 3.200 krava, 5.000 tovne junadi, 1.000 rasplodnog ženskog podmlatka i oko 1.250 teladi. Imaju svoju web i facebook stranicu, Klub mladih uzgajatelja još od 2006. godine i najaktivnija su organizacija – članica Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda HUSim na čijem je čelu (baš kao i čelu ZG SIM), predsjednik Damir Horvatić. 

Kako nam otkrivaju, po uzoru na uzgojne udruge u Austriji i Njemačkoj, imaju ambicije baviti se ne samo uzgojem, nego i tržišnim vrednovanjem uzgojene kvalitetne stoke – rasplodne i tovne. Većinu članova, uzgajivača navedene pasmine, kroz sve ove teške godine na životu je održalo upravo to što su proizvodili mlijeko, meso i rasplodnu stoku.

"Kvaliteta našeg simentalca je na visokoj razini i to je na prvom mjestu, a najvažnija prednost ove u odnosu na druge pasmine je u dodanoj vrijednosti koja se ostvaruje upravo prodajom rasplodne i tovne stoke", kažu nam Darko Tarandek i Nikola Kostiha, zaposlenici Saveza koji je postao priznata proizvođačka organizacija, a potom iskoristio i mogućnost financiranja sredstvima Programa ruralnog razvoja. 

Uspostavili proizvođačku organizaciju i povlače sredstva kroz mjeru 9 

Još 2017. godine prijavili su se na natječaj za mjeru 9 "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija", podmjeru 9.1. "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru", tip operacije 9.1.1. "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija". Odobren im je pritom iznos od 500.000 eura odnosno gotovo 3,8 milijuna kuna. 

Mozilla, uzgojen u staji obitelji Horvatić najpoznatiji je hrvatski bik, bikovski otac u Njemačkoj

U prve dvije godine iz Mjere 9 Programa ruralnog razvoja isplaćeno im je ukupno 584.091,53 kuna. Trenutno su u postupku isplate 3. rate te očekuju oko 620.000 kuna.

"Potpora iz ove mjere traje pet godina te je moguće maksimalno dobiti po godini 100.000 eura, odnosno ukupno 500.000 eura. Ovisno o godišnjoj utrženoj vrijednosti stoke za klanje preko samoga Saveza određuje se kolika će biti isplata", pojašnjavaju i dodaju da je sredstvima opremljen funkcionalni ured u Vrbovcu, te se navedena sredstva koriste za sve administrativne troškove poput najma ureda, plaćanja režija, istraživanja potencijalnih tržišta, trošak marketinga, plaće zaposlenika i drugo. 

Trenutno Savez broji 136 članova proizvođača, koji imaju ukupno oko 3.200 krava, 5.000 tovne junadi, 1.000 rasplodnog ženskog podmlatka i oko 1.250 teladi. 

"Predugo traju nastojanja naših uzgojnih udruga i saveza da postanu ozbiljne, profesionalne, komercijalne organizacije, koje bi imale moć kontinuirano osiguravati svojim članovima dodanu vrijednost na tržištu", navode dalje i pojašnjavaju da je jedna od naših najaktivnijih uzgojnih organizacija u protekla dva desetljeća bila Udruga uzgajatelja simentalca Vrbovec. U ožujku 2009. okupila je članove četiriju postojećih udruga na prostoru Zagrebačke županije i Grada Zagreba (UUSG Vrbovec, UUSG Otok Ivanić, UUSG Zagrebačkog prstena i UUSG Grada Zagreba, op.a.) u jedan županijski savez i pokrenula postupak priznavanja proizvođačke organizacije.

Nastavak stogodišnje tradicije uzgajivača goveda 

Poslovi su se pokazali administrativno vrlo zahtjevni i dugotrajni pa je čitav proces trajao gotovo tri godine. "No, isplatilo se! Savez je danas priznata proizvođačka organizacija u govedarstvu i odobrena su joj značajna sredstva za provođenje poslovnog, petogodišnjeg plana. Ujedno je omogućilo vodstvu saveza zapošljavanje dvojice djelatnika i uspostavljanje te opremanje stalnog ureda u Vrbovcu", pojašnjava nam i Damir Pejaković, stručni tajnik Saveza. 

Inače, nedavno su izradili novi logotip sa skraćenim, prepoznatljivim nazivom ZG SIM koji je zapravo nastavak stogodišnje tradicije udruživanja uzgajivača goveda na ovim prostorima. U Vrbovcu je, naime, osnovana udruga uzgajatelja goveda još davne 1908. godine.

Zapošljavanje dvojice djelatnika, otvaranje i opremanje ureda u Vrbovcu, omogućila im je mjera 9

Planova im ne nedostaje. "Inzistirat će se i dalje na najvišoj mogućoj kvaliteti simentalca u dvojnoj proizvodnji mlijeko-meso. Održivo visoka proizvodnja kvalitetnog mlijeka, uz odličnu plodnost i zdravlje te vrhunska telad za tov", naglašavaju. 

Zapošljavanje profesionalaca omogućit će objedinjavanje ponude rasplodne i tovne stoke i zajednički nastup na domaćem i stranim tržištima. Otkrili su nam i da u uskoj suradnji s domaćim, lokalnim kupcima  - prerađivačima mesa koji cijene kvalitetu simentalca, rade na brendiranju i zajedničkom pronalasku tržišta koja su tu kvalitetu spremna adekvatno platiti.

"Kroz sve ove godine upornošću vodstva udruge i podrškom brojnih članova stvoreni su temelji ozbiljne, profesionalne organizacije na kojima dalje treba graditi sustav po mjeri uzgajivača", napominju. 

Bitno je zaustaviti klanje ženske teladi 

Za dugoročno poboljšanje stanja u govedarstvu neophodno je, smatraju, stimulirajućim mjerama značajno smanjiti i zaustaviti klanje ženske teladi. Zadatak proizvođačke organizacije je svojim djelovanjem stalno povećavati potražnju za kvalitetnom ženskom teladi i rasplodnim junicama, a institucije moraju prepoznati tu kritičnu točku i poticajnim mjerama olakšati odluku uzgajivačima da ostavljaju žensku telad za rasplod umjesto klanja.

"Iza nas je mukotrpna borba za opstanak uzgojne i proizvođačke organizacije, a pred nama je nekoliko godina rada na izgradnji sustava koji će postati trajna, ozbiljna, komercijalna i stručna podrška članovima, uzgajivačima u svakodnevnom poslovanju i sigurnost za budućnost", pričaju dalje.

Vodstvo Saveza s lijeva na desno u društvu načelnika načelnika općine Dubrava T. Okroša, u kojoj se planira graditi
uzgojno-prodajni centar ZG SIM-a.: Darko Tarandek, Josip Burek, Tomislav Okroša (načelnik), Damir Horvatić, Nikola Kostiha i Damir Pejaković

Šteta je, dodaju, što udruge uzgajatelja iz ostalih stočarski razvijenih županija nisu barem približno ovako aktivne kao ZG SIM – to je nešto što institucionalni sustav podrške stočarstvu treba prepoznati i vrlo brzo unaprijediti. 

"Temelj opstanka u ruralnim prostorima su jake organizacije uzgajivača i proizvođača koji u svom vlasništvu drže stvaranje dodane vrijednosti u poljoprivredi - kooperative bez koje nema organiziranog, prevladavajućeg utjecaja na pravednu raspodjelu dodane vrijednosti u lancu 'od polja do stola'", zaključuju. 

A koji su to vrhunski bikovi s početka priče? Evo ih: Waus – gospodarstvo Jurkas, Harmica (Brdovec), Wamures – gospodarstvo Mužinić, Križevčec (Sveti Ivan Zelina), Mozilla – gospodarstvo Horvatić, Stara Kapela (Dubrava), Hevin BB – gospodarstvo Burek, Mostari (Dubrava), Masiv Pp – gospodarstvo Sikora, Stara Kapela (Dubrava), Wowero – gospodarstvo Panić – Majur (Farkaševac), Wings – gospodarstvo Horvatić – Stara Kapela (Dubrava), Royman - gospodarstvo Šobak – Stara Kapela (Dubrava), Hitbul - gospodarstvo Mužinić – Križevčec (Sveti Ivan Zelina).


Fotoprilog


Tagovi

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba ZG SIM Proizvođačka organizacija Mjera 9 Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/