Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Danijel Horvatić
  • 01.11.2017. 07:30

Najveći uspjeh uzgajatelja simentalca u povijesti Hrvatske!

Jedan od korisnika savjetničkih paketa Programa ruralnog razvoja je i Danijel Horvatić iz Stare Kapele (općina Dubrava) kraj Vrbovca, koji je usprkos mladosti, jedan od najboljih govedara Zagrebačke županije!

Foto: Ivana Jurišić
  • 5.757
  • 973
  • 0

Stručni savjetnici Savjetodavne službe u sklopu Mjere 2 Programa ruralnog razvoja poljoprivrednicima širom Hrvatske pomažu u radu. Riječ je o tzv. Savjetničkim paketima koji se odnose na niz aktivnosti i usluga osmišljenih za korisnike paketa (poljoprivrednika ili šumoposjednika) s ciljem pružanja efikasnog i kvalitetnog savjetovanja prilagođenog potrebama korisnika. Savjetnički paket se može otvoriti na način da se obrate rukovoditelju podružnice Savjetodavne službe u svojoj županiji.

Usluge savjetovanja može obaviti jedan djelatnik Savjetodavne službe potrebne specijalnosti ili potrebi više djelatnika različitih specijalnosti, a savjetovanje završava zatvaranjem paketa i izdavanjem završnog mišljenja.

Bik Mozilla je bio vrh, ali imaju još jednog boljeg bika

Jedan od korisnika savjetničkih paketa je i Danijel Horvatić iz Stare Kapele (općina Dubrava) kraj Vrbovca, koji je usprkos mladosti, jedan od najboljih govedara Zagrebačke županije. O kvaliteti njegovog rada najbolje govori činjenica da je upravo Danijel bio vlasnik prvog hrvatskoj bika za čije su sjeme narudžbe došle i iz Njemačke i iz Austrije.

Bik Mozilla

"Mi smo ga prodali za četiri tisuće eura najboljem Centru za umjetno osjemenjivanje goveda u Hrvatskoj CUO Varaždin koja ga je poslala svojoj matičnoj tvrtki u Njemačku gdje će taj bik zaraditi i 300 000 eura", priča nam Danijel. Mozilla je postigao vrlo visoke rezultate genomskih testova, rađenih upravo u Njemačkoj i to u usporedbi s čak 12.500 rasplodnih bikova uzgojenih zadnjih 30 godina u najjačim uzgojima Njemačke, Austrije, Italije i Češke. Njegove glavne uzgojne vrijednosti i indeks gGZW 129 su u samom vrhu europske populacije, a po vrlo važnim indeksima za noge 123 i vime 125 apsolutno je najbolji mladi simentalski bik u Europi.

"Iako je Mozilla bio vrh vrhova i vjerojatno najveći dosadašnji uspjeh uzgajatelja simentalskog goveda u povijesti Hrvatske, sada imamo još jednog boljeg bika za utrku. Tek mu je nekoliko mjeseci i tek sljedeće godine ćemo znati kakav je zaista, ali jako smo zadovoljni njegovim rezultatima."

Od davne 2003. godine Horvatićima u radu pomaže dipl. inž. Damir Pejaković, koji je sigurno jedan od razloga što se stočari uzgajatelji ovoga kraja nalaze bok uz bok sa svojim kolegama iz Njemačke i Austrije. "Od trećeg mjeseca prošle godine obitelj Horvatić sudjeluje u Savjetničkom paketu. Zajedno s njima analiziramo kontolu mliječnosti koju inače radi HPA. Na temelju te slike koja je kao krvna slika svake krave vidimo trebamo li eventualno nešto promijeniti u hranidbi, a ona nam služi kako bismo i usporedili životinje na terenu“, rekao nam je Pejaković.

Dnevno proizvedu 950 litara mlijeka

Posla kod Horvatića sigurno ima jer imaju 50 krava i 80 podmatka, od čega 30 teladi i 15 bikova. Na 60 ha zemlje uzgajaju kukuruz, djetelinu, ječam, nešto soje.

"Mi smo prava obiteljska firma", smije se Danijel. "Radimo ja, mama, tata i žena mi. OPG je bio registriran na mog oca da bih ga ja i službeno preuzeo prije dvije godine".

Horvatići dnevno imaju 950 litara mlijeka. Prosjek je 24 litre po kravu, a prodaju sve Dukatu. Pitamo imaju li vjere u budućnost s obzirom na nisku otkupnu cijenu mlijeka i na činjenicu što u Hrvatskoj svakih nekoliko dana nestane jedna farma muznih krava: "Stanje je alarmantno, to je sigurno i ukoliko država ne pomogne nisam siguran da će za nekoliko godina u Hrvatskoj biti više od nekoliko farmi muznih krava“, kaže Danijel. "Imam nade, ali samo zato što se osim mljekarstvom bavimo i uzgojem".

Foto: Ivana Jurišić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Danijel Horvatić Mjera 2


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs