Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna silaža
  • 22.01.2023. 10:30

Počinje prikupljanje uzoraka za natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže

Rok za prijave je 1. ožujka 2023. godine, napominju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Foto: Depositphotos/vschlichting
  • 680
  • 36
  • 0

Laboratorij za stočnu hranu u Križevcima Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ponovno uzorkuje kukuruznu silažu s ciljem odabira one najkvalitetnije.

Ovo je do sada VI. natjecanje u ocjeni pripremanja silaže i trenutno je uključeno 10 županija diljem Republike Hrvatske.

Kandidati se odabiru po principu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti po pojedinoj županiji kojima su ujedno i financirana analitička ispitivanja.

Kako se prijaviti?

Iz HAPIH-a pozivaju i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se također rado uključili u natjecanje da se jave u Laboratorij na telefon 048/279-063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bi dobili potrebne upute o uvjetima sudjelovanja. Rok za prijave je 1. ožujka 2023. godine, napominju iz HAPIH-a. 

Parametri na temelju kojih se rangiraju pripremljene silaže obuhvaćaju ocjenu senzorskih svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija).

Zatim se radi određivanje veličina čestica po metodi PSPS, 2013. Također i kontrola kvalitete hranidbene vrijednosti na FT-NIR uređaju: suha tvar, sirovi pepeo, s. protein, s. vlakna, pH, octena, mliječna i maslačna kiselina, NH3 frakcija, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, s. mast, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, sustav ocjene kvalitete (njemački/NorFor/danski), N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i još mnogo više.

Natjecanje završava tradicionalnom dodjelom plaketa za najbolje ostvarene rezultate u pripremanju kukuruzne silaže.

Tko ima najbolje kukuruzne silaže? Proglašeni pobjednici natjecanja

Prošle je godine u konkurenciji 16 nagrađenih proizvođača, najviše bodova, točnije njih 97 dobio Željko Juraj iz općine Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i time osvojio zlatno odličje. 


Tagovi

Kukuruzna silaža Natjecanje HAPIH Prijave Rok Parametri


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]