Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna silaža
  • 22.01.2023. 10:30

Počinje prikupljanje uzoraka za natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže

Rok za prijave je 1. ožujka 2023. godine, napominju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Foto: Depositphotos/vschlichting
  • 175
  • 11
  • 0

Laboratorij za stočnu hranu u Križevcima Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ponovno uzorkuje kukuruznu silažu s ciljem odabira one najkvalitetnije.

Ovo je do sada VI. natjecanje u ocjeni pripremanja silaže i trenutno je uključeno 10 županija diljem Republike Hrvatske.

Kandidati se odabiru po principu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti po pojedinoj županiji kojima su ujedno i financirana analitička ispitivanja.

Kako se prijaviti?

Iz HAPIH-a pozivaju i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se također rado uključili u natjecanje da se jave u Laboratorij na telefon 048/279-063 ili na e-mail adresu [email protected], kako bi dobili potrebne upute o uvjetima sudjelovanja. Rok za prijave je 1. ožujka 2023. godine, napominju iz HAPIH-a. 

Parametri na temelju kojih se rangiraju pripremljene silaže obuhvaćaju ocjenu senzorskih svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija).

Zatim se radi određivanje veličina čestica po metodi PSPS, 2013. Također i kontrola kvalitete hranidbene vrijednosti na FT-NIR uređaju: suha tvar, sirovi pepeo, s. protein, s. vlakna, pH, octena, mliječna i maslačna kiselina, NH3 frakcija, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, s. mast, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, sustav ocjene kvalitete (njemački/NorFor/danski), N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i još mnogo više.

Natjecanje završava tradicionalnom dodjelom plaketa za najbolje ostvarene rezultate u pripremanju kukuruzne silaže.

Tko ima najbolje kukuruzne silaže? Proglašeni pobjednici natjecanja

Prošle je godine u konkurenciji 16 nagrađenih proizvođača, najviše bodova, točnije njih 97 dobio Željko Juraj iz općine Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i time osvojio zlatno odličje. 


Tagovi

Kukuruzna silaža Natjecanje HAPIH Prijave Rok Parametri


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]