Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 18.06.2022. 13:30

Tko ima najbolje kukuruzne silaže? Proglašeni pobjednici natjecanja

Nagrađeno je 16 proizvođača mlijeka, a oni dolaze iz devet različitih županija, od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 3.061
  • 415
  • 0

Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj održano je i ove godine, projekt koji već petu godinu zaredom organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

U konkurenciji 16 nagrađenih proizvođača, najviše je bodova, točnije njih 97 dobio Željko Juraj iz općine Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i time osvojio zlatno odličje.

U ovogodišnjem je natjecanju sudjelovalo 11 županija, a u projekt je bilo uključeno 255 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, a kojima je županija platila troškove laboratorijskog ispitivanja kvalitete silaže, stoji u objavi HAPIH-a.

Kako navode, po 25 uzoraka stiglo je z Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, dok je 20 uzoraka prikupljeno u Požeško-slavonskoj te 10 Istarskoj županiji.

Silaža bolja od prijašnjih godina

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, bodovanje i rangiranje izvršio je prof. dr. sc. Matija Domačinović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Opća je ocjena da je kvaliteta kukuruznih silaža bolja nego prijašnjih godina. Ukupno je 16 proizvođača za kvalitetu svoje kukuruzne silaže nagrađeno zlatnom, srebrnom, odnosno brončanom plaketom. Radi se o proizvođačima čije su silaže prikupile više od 90 bodova.

Valja naglasiti da nagrađeni proizvođači dolaze iz devet različitih županija, od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske.

Tablica. Pregled nagrađenih proizvođača

Proizvođač

Broj bodova, odličje

Željko Juraj, Bjelovarsko-bilogorska

97, zlato

Stevo Margetić, Bjelovarsko-bilogorska

94, srebro

Ivo Cvitković, Brodsko-posavska

93, srebro

Antun Nikolić, Brodsko-posavska

92, bronca

Damir Puček, Zagrebačka

92, bronca

Mario Martinjak, Zagrebačka

92, bronca

Božidar Glavaš, Osječko-baranjska

92, bronca

Anica Stojanović, Vukovarsko-srijemska

92, bronca

Tihomir Strapač, Požeško-slavonska

92, bronca

ZDULE Obrt, Brodsko-posavska

91, bronca

Milivoj Marojević, Vukovarsko-srijemska

91, bronca

Slava Jurinec, Međimurska

91, bronca

Dragutin Kranjčec, Međimurska

91, bronca

Zoran Pleško, Koprivničko-križevačka

91, bronca

Juraj Leskovar, Varaždinska

91, bronca

Milorad Vrhovski, Koprivničko-križevačka

91, bronca

Proizvođači dobili ispitno izvješće

Cilj ovog projekta je podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže kao osnovnog krmiva u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

"Svjesni činjenice da naši proizvođači bez podrške institucija i struke ne mogu postići isplativost proizvodnje i konkurentnost na tržištu nastojimo im i kroz ovaj projekt pružiti snažnu stručnu podršku u tom smislu", rekao je Ivica Vranić, voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u čijem su laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane i provedena laboratorijska ispitivanja svih prikupljenih uzoraka kukuruzne silaže.

Kako je dodao, nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja uzoraka kukuruzne silaže svaki proizvođač dobije opširno ispitno izvješće koje može sam ili uz pomoć stručnih službi koristiti kao temelj za pripremu uravnoteženog obroka za svoje životinje ili za uklanjanje eventualnih nedostataka u pripremi krme.

Pobjednicima su dodjeljene plakete u sklopu Dana otvorenih vrata u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, 10. lipnja ove godine. 

Prošlogodišnji je pobjednik bio Mario Živković iz Selaca Đakovačkih, a o njegovim savjetima smo i mi pisali. Više o tome, ali i njegovom OPG-u pročitajte ovdje.


Tagovi

HAPIH Kukuruzna silaža Natjecanje Pobjednici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić