Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halter
  • 15.10.2020. 18:00

Ogrlice za upravljanje govedima apsurd ili komercijalna stvarnost?

Sustav stvara zvuk visokog tona ako krava prijeđe svoju virtualnu granicu, a on je sve glasniji ako životinja nastavi ići pogrešnim putem, objašnjava Craig Piggot, inovator ove naprave.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 534
  • 47
  • 0

U svijetu postoje brojne inovacije na kojima se radi kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, radne snage, povećala efikasnost i slično.

Sve češće čitamo kako će u sektoru stočarstva pastire zamijeniti bespilotne letjelice, pse čuvare roboti i dronovi koji imitiraju lavež, a postoje gotovo pa apsurdi poput maski za goveda koje smanjuju emisije metana, o kojima smo nedavno pisali.

Maske za goveda smanjit će emisiju metana i do 60%, jesu li isplative?

Uz bok svim inovatorima stala je i jedna novozelandska tvrtka koja je osmislila ogrlice za upravljanje govedima. Cilj im je njihova široka primjena u stočarstvu koja bi, kako oni tvrde, olakšala proizvođačima kontrolu nad stokom.

Riječ je o tvrtki Halter koju je 2016. godine osnovao Craig Piggott. Ovaj se izumitelj bavi mljekarstvom i strojarstvom, a došao je na ideju koja je, kako kaže, usmjerena na uklanjanje neučinkovitosti i nepreciznosti u stočarskoj proizvodnji.

Kako funkcioniraju ove ogrlice?

Htio je razviti sustav koji će olakšati premještanje stoke na pašnjacima. To mu je i uspjelo, a tehnologija se temelji na mehanizmu koji služi za navođenje krava, ugrađenom u ovratnik/ogrlicu na solarni pogon koji se stavlja životinji oko vrata, opisuje farmers guardian.

Pomoću ovratnika tehnologija kontinuirano komunicira sa životinjama, a za razliku od ostalih sustava, ne oslanja se na električne udare. Naime, vibracije i zvučni signali učinkovito zamjenjuju uobičajene vizualne prepreke poput ograda i vrata.

"Sustav stvara zvuk visokog tona i vribracije ako krava prijeđe svoju virtualnu granicu, a sve je glasniji ako životinja nastavi ići pogrešnim putem", pojašnjava Piggot rekvši kako se životinje brzo prilagođavaju ovom modelu.

"Ovo je prvenstveno bilo namijenjeno kod uklanjanja ograda na pašnjacima, a radilo je na temelju satelitske ili bespilotne tehnologije pomoću kojih smo postavili GPS koordinate", kaže on dodavši kako se upravo te koordinate unose u ovratnik i krava se ne kreće izvan njihovih granica.

Štede farmeru vrijeme i novac

Inovator ovo komentira i kao veliku uštedu u pogledu radnog vremena, ali i troškova. Naime, sustav omogućuje farmerima da nadgledaju iz daljine i brojčano stanje svojih goveda, prate ih, a na mobitel javlja nepravilnosti, primjerice ako govedo hoda sporije ili se manje kreće.

Dron laje i čuva ovce - može li zamijeniti psa i običnog pastira?

U budućnosti ova tvrtka u ogrlice želi još ugraditi i mogućnost daljinskog ažuriranja softvera.

Iako je još uvijek upitno kada će ova ideja zaživjeti na farmama diljem svijeta pa tako i kod nas, ove se naprave ponegdje već primjenjuju. Isprobane su u stvarnim situacijama na Halterovoj testnoj farmi i raspoređene na mali broj gospodarstava regije Waikato krajem prošle godine.

Kako to izgleda u stvarnosi pogledajte u videu: 


Tagovi

Ogrlice za krave Ovratnici Craig Piggott Halter Novi Zeland Pastiri Pametna poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]