• Halter
  • 15.10.2020. 18:00

Ogrlice za upravljanje govedima apsurd ili komercijalna stvarnost?

Sustav stvara zvuk visokog tona ako krava prijeđe svoju virtualnu granicu, a on je sve glasniji ako životinja nastavi ići pogrešnim putem, objašnjava Craig Piggot, inovator ove naprave.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 180
  • 21
  • 0

U svijetu postoje brojne inovacije na kojima se radi kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, radne snage, povećala efikasnost i slično.

Sve češće čitamo kako će u sektoru stočarstva pastire zamijeniti bespilotne letjelice, pse čuvare roboti i dronovi koji imitiraju lavež, a postoje gotovo pa apsurdi poput maski za goveda koje smanjuju emisije metana, o kojima smo nedavno pisali.

Maske za goveda smanjit će emisiju metana i do 60%, jesu li isplative?

Uz bok svim inovatorima stala je i jedna novozelandska tvrtka koja je osmislila ogrlice za upravljanje govedima. Cilj im je njihova široka primjena u stočarstvu koja bi, kako oni tvrde, olakšala proizvođačima kontrolu nad stokom.

Riječ je o tvrtki Halter koju je 2016. godine osnovao Craig Piggott. Ovaj se izumitelj bavi mljekarstvom i strojarstvom, a došao je na ideju koja je, kako kaže, usmjerena na uklanjanje neučinkovitosti i nepreciznosti u stočarskoj proizvodnji.

Kako funkcioniraju ove ogrlice?

Htio je razviti sustav koji će olakšati premještanje stoke na pašnjacima. To mu je i uspjelo, a tehnologija se temelji na mehanizmu koji služi za navođenje krava, ugrađenom u ovratnik/ogrlicu na solarni pogon koji se stavlja životinji oko vrata, opisuje farmers guardian.

Pomoću ovratnika tehnologija kontinuirano komunicira sa životinjama, a za razliku od ostalih sustava, ne oslanja se na električne udare. Naime, vibracije i zvučni signali učinkovito zamjenjuju uobičajene vizualne prepreke poput ograda i vrata.

"Sustav stvara zvuk visokog tona i vribracije ako krava prijeđe svoju virtualnu granicu, a sve je glasniji ako životinja nastavi ići pogrešnim putem", pojašnjava Piggot rekvši kako se životinje brzo prilagođavaju ovom modelu.

"Ovo je prvenstveno bilo namijenjeno kod uklanjanja ograda na pašnjacima, a radilo je na temelju satelitske ili bespilotne tehnologije pomoću kojih smo postavili GPS koordinate", kaže on dodavši kako se upravo te koordinate unose u ovratnik i krava se ne kreće izvan njihovih granica.

Štede farmeru vrijeme i novac

Inovator ovo komentira i kao veliku uštedu u pogledu radnog vremena, ali i troškova. Naime, sustav omogućuje farmerima da nadgledaju iz daljine i brojčano stanje svojih goveda, prate ih, a na mobitel javlja nepravilnosti, primjerice ako govedo hoda sporije ili se manje kreće.

Dron laje i čuva ovce - može li zamijeniti psa i običnog pastira?

U budućnosti ova tvrtka u ogrlice želi još ugraditi i mogućnost daljinskog ažuriranja softvera.

Iako je još uvijek upitno kada će ova ideja zaživjeti na farmama diljem svijeta pa tako i kod nas, ove se naprave ponegdje već primjenjuju. Isprobane su u stvarnim situacijama na Halterovoj testnoj farmi i raspoređene na mali broj gospodarstava regije Waikato krajem prošle godine.

Kako to izgleda u stvarnosi pogledajte u videu: 


Tagovi

Ogrlice za krave Ovratnici Craig Piggott Halter Novi Zeland Pastiri Pametna poljoprivreda


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uspjesna 2020, neka je 2021 jos bolja :D