Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Klimatske promjene
  • 08.05.2020. 18:00

Maske za goveda smanjit će emisiju metana i do 60%, jesu li isplative?

Procjenjuje se da 15% globalnih emisija štetnih plinova uzrokuje stočarstvo, a iz tog je razloga startup tvrka Zelp osmislila maske koje smanjuju emisiju metana i do 60%.

Foto: Facebook/ZELP: Zero Emission Livestock Project
  • 1.206
  • 673
  • 0

Poljoprivreda, uključujući stočarstvo, smatra se jednom od industrija koja najviše zagađuje okoliš i tako utječe na klimatske promjene. To nije dobra vijest za stočare koji se bave govedarstvom i mljekarstvom jer potrošači sve više postaju svjesni štetnosti takve proizvodnje i prestaju konzumirati ovu hranu ili ju jedu u manjim količinama.

Maske metan pretvaraju u ugljični dioksid, a imaju ugrađen i GPS

Metan je staklenički plin koji je oko 30 puta jači od ugljičnog dioksida. Na planeti je trenutno oko 1,5 milijardi krava, UN procjenjuje da 15% globalnih emisija uzrokuje stočarstvo, a značajan dio odlazi na govedarstvo. Iz tog je razloga tvrtka Zelp iz Velike Britanije osmislila uređaj za krave koji bi mogao smanjiti emisiju ovog plina i do 60%.

Čeka nas veća cijena mesa - mjera borbe protiv zagađenja okoliša?

Poznato je da krave najviše metana ispuštaju kroz nos i stoga je ova startup tvrtka osmislila masku koja to sprječava. Izrađena je od plastike koja se savija i slična je gumi. Težina joj je svega 100 grama. Pričvršćuje se na standardni remen i stavlja tik iznad nosnica goveda.

Skup ventilatora koje pokreću solarne baterije, apsorbira metan. Komora unutar maske je nalik onoj u automobilima, dakle, jednom kada je filter zasićen, taj se plin pretvara u ugljični dioksid. U njih je ubačen i GPS pomoću koje bi farmeri mogli pratiti svoju stoku.

Trebat će uvjeriti stočare da investiraju u ovakav proizvod

Iz tvrtke poručuju da će ovaj proizvod bit komercijalno dostupan sljedeće godine, a Michael Van Amburgh, profesor animalnih znanosti za economictimes je izjavio kako su potrebne recenzirane studije koje potvrđuju njezinu učinkovitost.

"Poželjno je sve što bi moglo značajno smanjiti emisiju metana. O tome razmišljaju i trgovci i farmeri, a to je budućnost i ono s čime ćemo se morati baviti", rekao je Jude Capper, savjetnik za održivost stočarstva u Harwellu.

Ova tvrtka prikupila je 1,2 milijuna dolara i počela se pripremati za certifikaciju svog proizvoda, a nakon što dobiju odobrenje, morat će uvjeriti stočare da kupe njihov proizvod. Bit će to velik izazov jer se farmeri ne nalaze u najboljoj ekonomskoj situaciji i samo će si rijetki to moći priuštiti.

Kupci spremni platiti više za klimatski održive proizvode?

Početna godišnja pretplata iznosi 45 USD, što je oko 315 kn po kravi, a pristup podacima za praćenje stoke putem GPS-a plaćat će se naknadno.

"Proizvođači mliječnih proizvoda i goveda imaju vrlo male marže, tako da bi svako ulaganje bez vraćanja uloženog za njih bilo pogubno", kaže Van Amburgh.

Vlasnik tvrtke Francesco Norris ističe kako će farmeri taj trošak moć nadoknaditi jer će njihovi proizvodi odgovarati klimatskim zahtjevima na temelju čega će dobiti certifikat. Iz tvrtke kažu da su napravili i vlastita istraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji, a pokazuju da su kupci spremni platiti više za govedinu koja proizvede niže emisije metana.

"Problem se neće riješiti bez radikalnih poteza. Neki će se potrošači odlučiti za vegetarijanstvo, a neki će jesti manje govedine. Želimo osigurati ljudima mogućnost da pri kupnji mesa i mliječnih proizvoda izaberu one proizvode s manje štetnim utjecajem za klimu", zaključuje Norris.


Tagovi

Maska za krave Klimatske promjene Metan Staklenički plinovi Održiva proizvodnja


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado
Malo carstvo malih ljubimaca🥰