Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespilotne letjelice
  • 07.06.2020. 12:00

Dron laje i čuva ovce - može li zamijeniti psa i običnog pastira?

Na Novom Zelandu su pastire i pse ovčare zamijenile bespilotne letjelice, opremljene zvučnikom koji oponaša lajanje. Poljoprivrednici kažu kako jedan dron može obaviti posao koji je inače radilo više pasa i ljudi.

Foto: Depositphotos/gezafarkas
  • 528
  • 95
  • 0

Korištenje dronova u poljoprivredi nije nikakva novost. Međutim, poljoprivrednici na Novom Zelandu pronašli su novi način za čuvanje ovaca. Umjesto pastira, stada čuvaju ove sve popularnije letjelice opremljene zvučnikom koji oponaša lajanje. Stočari kažu kako jedan dron može obaviti posao koji je inače radilo više pasa i ljudi.

Emitiraju lavež, sirene i tjeraju ovce u pravom smjeru

Psi su stoljećima korišteni za čuvanje ovaca pri ispaši, ali se sada suočavaju s konkurencijom. Riječ je o dronovima koje su u posao uveli farmeri na Novom Zelandu.

Bespilotne letjelice su opremljene zvučnikom, a mogu čak emitirati i lajanje te usmjeravati ovce u pravom smjeru. Mogu reproducirati i unaprijed snimljene zvukove poput sirena ili bilo što drugo što bi natjeralo stoku da se kreće prema željenom mjestu.

Dronovima se mogu precizno vidjeti korovi te koliko vode i hranjiva biljka treba

Stočar Corey Lambeth je za tamošnje medije izjavio da su bespilotne letjelice iznenađujuće učinkovite. "To je jedino što sam primijetio da je učinkovito u usmjeravanju kretanja životinja, pogotovo kada je riječ o kravama jer se one ponekad suprostavljaju psima, ali s letjelicama to nije tako", rekao je te nadodao da pomoću ove tehnologije premještaju stoku brže i s manje stresa.

Provjeravaju ima li stoka vode i hrane

Poljoprivrednici koriste bespilotne letjelice za više poslova, a ne samo čuvanje stada. Neki od njih su nadgledanje zemlje, provjera zaliha vode i hrane za stoku, a da ih pri tome ne ometaju.

Za usporedbu, posao od dva sata za kojega su inače potrebne dvije osobe i dva psa, sada se može obaviti u samo 45 minuta, pomoću jednog drona, piše dronedj.com.

Robotski pas: Nadgleda usjeve i čuva ovce?

"Budući da je farma smještena na brdovitom području, na kojem se puno toga radi pješice, bespilotne letjelice su doista uštedjele sate i sate rada", rekao je poljoprivrednik Jason Rentoul koji već tri godine koristi ovu tehnologiju za brigu o stadima ovaca, jelena i goveda. Kaže i kako je neke uništila kiša, a ima i anegdotu o tome kako je jednom za njega pokušao privezati bocu vina kako bi ju prenio do drugog mjesta, ali je letjelica zbog težine izgubila kontrolu i pala.

Ipak, psi imaju prednost

Rentoul je rekao i da psi uče raditi zajedno s dronovima iako su ih isprva lovili i lajali na njih, ali su brzo shvatili da je on tu da im pomogne. Korištenje bespilotnih letjelica u stočarstvu ne zamjenjuje četveronošce u potpunosi jer je više nego očito da psi životinje mogu nadgledati puno duže od uobičajenih 20 minuta koje ovi srojevi mogu provesti u zraku. Osim toga, pse ne treba puniti. 

Nadalje, ovčari mogu raditi i tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta kada tehologija ne može. "Za one koji vrijedno rade na farmi će, definitivno, uvijek biti mjesta", rekao je Lambeth.

Višestruka uloga u poljoprivredi

Iako su dronovi odličan alat pri čuvanju stada, farmeri se slažu da je njihova najveća korist upravo nadzor. Iz visine brzo i detaljno provjeravaju stanje u hranilicama, bez uznemiravanja životinja. 

Poljoprivredni dronovi mogu se koristiti u borbi protiv Covid-19?

U poljoprivredi predstavljaju uštedu jer se pomoću njih može uvidjeti stanje polja ili nasada, pratiti pojava bolesti i štetočina, potrebe biljaka za hranjivim tvarima i vodom te ciljano tretirati takve površine. Poljoprivrednici ih koriste kako bi postigli efikasnije rezultate, a oni im pomažu da poboljšaju prinose i spriječe probleme koji se mogu pojaviti u poljoprivrednoj proizvodnji. 


Tagovi

Dronovi Bespilotne letjelice Dron i ovce Novi Zeland


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.