Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša krava
  • 27.09.2020. 10:30

Jutarnja jesenska ispaša povećava rizik od pojave nadma buraga

Prijelaz s ljetne na zimsku hranidbu ili smjena godišnjih doba i ispaša na poljima u tom periodu, može biti vrlo nepovoljna po zdravlje u smislu najčešće pojave nadma buraga (timpanija).

Foto: Julijana El Omari
  • 221
  • 97
  • 0

Hranidba krava je osnova svake proizvodnje, bilo da se radi o tovu ili o proizvodnji mlijeka. Ukoliko je ona pravilna, bit će uspješniji i konačni rezultati. Ne postoji jedna univerzalna formula odnosno jedan unaprijed formirani obrok s kojim se podmiruju potrebe životinja. Osim što hranidba prati fazu i vrstu proizvodnje, ukoliko je adekvatna, podrazumijeva i prilagođavanje komponenti obroka prema godišnjim dobima i fazi vegetacije biljaka jer sa starenjem one mijenjaju svoj kemijski sastav i hranjivu vrijednost.

Postoji nekoliko izuzetno važnih trenutaka kada neizbalansirani obroci tijekom godine mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod goveda. Prijelaz s ljetne na zimsku hranidbu ili smjena godišnjih doba i ispaša na poljima u tom razdoblu može biti vrlo nepovoljna po zdravlje u smislu najčešće pojave nadma buraga (timpanija). Nadam buraga je vrlo ozbiljan zdravstveni problem koji može izazvati i uginuće.

Jesenska ispaša može uzrokovati akutni nadam

U rano proljeće ili početak jeseni, kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju, stoka je često na poljima na ispaši. To je period kada postoji najveća opasnost od ove pojave, posebno akutnog, takozvanog pjenušavog nadma buraga, koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. U navedenim godišnjim dobima jutarnji periodi su vrlo slični u smislu mikroklimatskih uvjeta. Tijekom dana temperature su dosta visoke, a dolaskom noći naglo se spuštaju i stvara se pojava kondenza, vlažnosti koja se na biljkama u jutarnjim satima manifestira kao rosa.

Kako utječu sirova i prerađena soja na hranidbu krava i proizvodnju mlijeka

Krave na ispaši u jutarnjim satima mogu ovakvim načinom hranidbe unijeti vlažnu travu, čije lišće je bogato solubilnim bjelančevinama koje se prekomjerno sakupljaju u buragu izazivajući pojavu pjene i plina koji ostaje zarobljen u njemu i izaziva širenje, što je i vidljivo na lijevoj strani kod životinja. Slična pojava događa se i nakon napasivanja odmah poslije kiše.

Prije ispaše dati oko 3 kilograma sijena

Hranidba goveda ispašom jedan je od najjeftinijih načina i itekako dobro služi u nedostatku određenih krmiva, a pored toga ispunjava sve kriterije dobrobiti životinja. Uz samo par pravilnih koraka i preporuka, u prijelaznim razdobljima godine ona može biti idealna za muzna grla. Većina farmera prakticira je u ranim jutarnjim satima, odmah poslije muže, stoga je na neki način potrebno krave pripremiti za takvu vrstu voluminozne svježe hrane koju one jedu vrlo rado i u velikim količinama.

Hranidba sjenažom povećava mliječnost kod krava

Dva do tri kilograma sijena može biti idealna preventiva pojavi nadma buraga. Kod preživača i mliječnih grla, kombinacija i probava svježih i suhih voluminoznih hraniva pozitivno utječe na mliječnost i kvalitetu mlijeka. Sijeno blagotvorno djeluje na mikrofloru buraga i pospješuje rad probavnih organa i proces probave.


Tagovi

Hranidba krava Nadam buraga Muzna grla Pojava pjene Voluminozna hraniva Ispaša goveda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]