Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba krava
  • 08.09.2019. 18:00

Kako sirova i prerađena soja utječu na hranidbu krava i proizvodnju mlijeka

Upotrebom sirovog zrna soje u obrocima muznih krava, može se efikasno utjecati na smanjenje troškova u proizvodnji mlijeka kao i na povećanje količine mlijeka. Istraživanja su pokazala da količina od dva kilograma sirovog zrna soje po kravi, dnevno ne uzrokuje nikakve digestivne probleme.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.310
  • 65
  • 0

Kada je riječ o intenzivnoj proizvodnji u stočarstvu, posebna pažnja mora se obratiti na jedan od važnih faktora za proizvodnju, a to je hranidba. U proizvodnji mlijeka, posebno je važno napraviti dobru kombinaciju dovoljne količine energije i bjelančevina. Hranivo u kojem su energija i proteini visokokoncentrirani je zrno soje i njegovi produkti. 

Karakteristično je da soja sadrži i neke nepoželjne tvari ili inhibitore, a to su najčešće proteaze. Reč je o tvarima proteinske prirode koje u digestivnom traktu svojom prisutnošću smanjuju ili zaustavljaju aktivnost enzima, a to dovodi do poremećaja probave. Mlade životinje koje nemaju razvijen obrambeni mehanizam, više su osjetljive. Inhibitori svojim prisustvom u digestivnom traktu zaustavljaju aktivnosti enzima i probavu kod nepreživača i mlađih kategorija preživača.

Najbolji izbor su sojina sačma i pogače

Da bi uklonili te nepoželjne tvari sirovo zrno se termički obrađuje. Ono se izlaže određenoj temperaturi, vlazi i pritisku.

Važna je i dužina izlaganja zrna toplini. Najbolje je da minimalna temperatura bude 107°C u trajanju od 10 minuta, kako bi se uništio tripsin - inhibitor enzim koji blokira dio probave. Proces se radi po propisanoj tehnologiji uz upotrebu određene opreme. Pri tome dolazi do kemijskih promjena koje je čine upotrebljivom u hranidbi. Kako sadrži ureazu, sojino zrno ne treba miješati u obroku s ureom jer bi ureaza mogla dovesti do razlaganja uree do amonijaka, a to bi pogoršalo okus hrane i izazvalo gubitke dušika.

Kod krava ovo je izbjegnuto drugačijim sustavom probave i velikim utjecajem mikroflore buraga na probavu hrane. Soja u hranidbi može se upotrijebiti u vidu sojine sačme i pogača koji su nus proizvodi prehrambene industrije. Zrnu soje na ovaj način oduzeta je mast za potrebe industrije, a krajnji proizvod sadrži (ovisno od proizvođača) od 30 - 40% proteina. Pogače i sačme su termički obrađene i pre puštanja u promet moraju proći kontrolu kvalitete. 

Ne preporučuje se termička obrada na gospodarstvu

Koristeći ove proizvode u hranidbi stoke možemo biti sigurni da neće doći do digestivnih problema. Na pojedinim gospodarstvima radi se termička obrada soje koja u stvari izaziva više štete nego što donosi neku korist. Iz tih razloga jasna je preporuka da se na gospodarstvu ne može dobro obaviti termička obrada soje. Ekstrudirana soja je česta u posljednje vrijeme. Postoje tzv. ekstruderi, koji se mogu kupiti i koristiti na gospodarstvu. Produkt koji se dobije je usitnjena tvar koja je pod pritiskom i povećanom temperaturom termički obrađena. Na taj način soja se oslobađa štetnih tvari, a hranjiva vrijednost nije smanjena.

Noviji način obrade soje je mikronizacija koja se uglavnom koristi kod pravljenja riblje hrane i hrane za piliće i prasad. Mikronizacijom se uništava 90% štetnih tvari zrna. Hranjenje krava ovakvim zrnom ima odlične efekte, ali poskupljuje proizvodnju i ima značaja jedino u hranidbi krava koje daju preko 10.000 litara mlijeka.

Sirova soja u hranidbi smanjuje troškove proizvodnje

Upotrebom sirovog zrna soje u obrocima muznih krava, može se efikasno utjecati na smanjenje troškova u proizvodnji mlijeka, kao i na povećanje količine mlijeka. Istraživanja su pokazala da količina od dva kilograma sirovog zrna soje po kravi, dnevno ne uzrokuje nikakve digestivne probleme.

Preporučuje se da sirovo zrno soje sudjeluje do 10 posto u okviru smjese za muzne krave. Glavna prednost je smanjena cijena proteinskih hraniva, koja se mogu proizvesti na vlastitom gospodarstvu. Mana je otežano mljevenje soje, lijepljenje samljevene mase na zidove prekrupača, miješalica i transportera. Treba obratiti pažnju i na dužinu čuvanja ove smjese koja smije stajati najviše četiri do pet dana dana. Zbog velikog sadržaja masti postoji mogućnost da samljevena soja užegne.

Sirova soja ne smije se uključivati u obrok u slučaju ako ima uree. Vrlo je važno ne miješati ove dvije komponente jer soja izaziva razgradnju uree na amonijak što dovodi do nadutosti i drugih poremećaja.

Proizvodnja mlijeka uvjetovana je kvalitetom hraniva

Soja kao hranivo bogato je proteinima i energijom. Uglavnom koristi se termički obrađeno, međutim, ako je obrok dobro izbalansiran može se uključiti sirovo zrno u ranoj laktaciji krava do 15%.

Zrno soje sadrži oko 20 posto masti u sirovoj tvari dok je u sačmi praktično nema. Njene masti korisne su za proizvodnju mlijeka i stvaranje tjelesnih rezervi, sa visokim stupnjem iskorištenosti, više od 80 posto. 

Autorica: Verica Lazarević, Savjetodavna RS


Tagovi

Hranidba krava Muzne krave Sojina sačma Sojine pogače Sirovo zrno soje Proteaze Ureaze

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]