Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 02.11.2019. 07:30

Hranidba sjenažom povećava mliječnost kod krava, kako je najbolje pripremiti

Često je povratna informacija presudna u odluci stočara da koriste ovu ili onu hranu za hranidbu stoke. Iskustvo s terena pokazuje da uvođenje sjenaže u hranidbu krava povećava mliječnost. .

Foto: Depositphotos/hin255
  • 1.241
  • 149
  • 0

Često je povratna informacija presudna u odluci stočara da koriste ovu ili onu hranu za hranidbu stoke. Tako iskustvo s terena pokazuje da uvođenje sjenaže u hranidbu krava povećava mliječnost i to 0,5 litara po jednoj četvrti vimena, po jednoj muži.

Imajući u vidu sve prednosti sjenaže u odnosu na druge načine pripremanja stočne hrane, preporuka je da se što je moguće brže i masovnije prijeđe na spremanje sjenaže za hranidbu stoke. Što je to što karakterizira ovo hranivo? Prije svega, to je sadržaj vlage, koji je od 40 - 60% Kod silaže je taj postotak 60 - 70 dok je kod sijena oko 30 posto. Sjenaža se sprema od višegodišnjih leguminoza, travno leguminoznih smjesa i trava.

Kako je najbolje pripremiti sjenažu

Konkretno, priprema sjenaže odvija se tako što se prvo masa ujutro pokosi, ostavi do predvečer kako bi uvenula, a onda se pred kraj dana prosušena masa kupi i stavlja u objekte. Time se dobiva hranivo odlične hranljive vrijednosti, kod kojeg je većina hranjivih sastojaka sačuvana, a kvaliteta odlična. Što se tiče objekta, može se koristiti i objekt za silažu. Naravno, može se praviti i novi, ali on poskupljuje proizvodnju pa se zato preporučuje korištenje postojećih objekata. Kada se dotjera, masa se istovari u objekt, a zatim dobro sabije gaženjem traktorima ili na drugi način, isto kao pri spremanju silaže. I ovdje je cilj stvaranje anaerobne sredine, kako se masa ne bi pokvarila i kako bi se što duže održala kvaliteta hraniva. Dužina rezane biljke je oko 1,5 cm.

Izbjegavajte smrznutu silažu u obroku krava

Dosta lakše i suvremenije je kupiti stroj koji sam pakira prosušenu masu, oblaže je najlonom i automatski stvara vakuum. Tako se prave bale sjenaže teške 400 kg. One se transportiraju prednjim traktorskim vilama, mogu se skladištiti bilo gdje, a i dugo trajati.

Hranjiva kao i najkvalitetnije sijeno

Ovako spremljena stočna hrana zadržava visok postotak proteina i energije. Nema krunjenja listića biljaka (a tu je najviše proteina) kao pri pravljenju sijena i nema straha od utjecaja loših vremenskih prilika na kvarenje hraniva. U odnosu na silažu, sjenaža ima veću vrijednost jer je manje vlage pa je po jedinici površine više hranjivih tvari. Dokazano je da sjenaža ima hranjivih tvari kao najbolje spremljeno sijeno, a posao oko pravljenja sjenaže je daleko manji, što je još jedan značajan trenutak koji daje prednost ovakvom načinu spremanje hrane za stoku, a to je prije svega ekonomičnost.

Čime hraniti krave u zimskom razdoblju?

Dobro spremljena sjenaža može dugo zadržati kvalitetu, a pravilno izuzimanje je kao kod silaže - odozgo na dolje najmanje 30 centimetara dnevno. Nakon toga opet naravno ide dobro zatvaranje mase.

Autor: dipl.inž. Go­ran Jok­sić, Savjetodavna RS


Tagovi

Prednosti sjenaže Hranjivi sastojci Hranidba krava Mliječne krave

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.