Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 14.12.2018. 16:30

Jakovčić: Vrijeme je za osnivanje pravog europskog stožera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Iskorjenjivanje afričke svinjske kuge, zarazne bolesti koja predstavlja veliku prijetnju svinjogojstvu, bit će uspješno samo ako se rješavanje tog problema spusti na lokalnu razinu, istaknuo je hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 195
  • 18
  • 0

"Iskorjenjivanje afričke svinjske kuge, zarazne bolesti koja predstavlja veliku prijetnju svinjogojstvu, bit će uspješno samo ako se rješavanje tog problema spusti na lokalnu razinu", istaknuo je hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Afrička svinjska kuga, podsjećaju iz njegova ureda, je zarazna bolest kod svinja i divljih svinja koja je obično smrtonosna. Trenutačno je tom bolesti pogođeno 10 država članica EU-a. “Vrijeme je da se osnuje pravi europski stožer za suzbijanje afričke svinjske kuge. No ne samo na nivou EU već i na nižim razinama. Europska komisija treba sa zemljama članicama pokrenuti osnivanje nacionalnih stožera, ali i regionalnih i lokalnih stožera”, kaže Jakovčić.

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Kako je dodao, problem s divljim svinjama u Njemačkoj neće riješiti vlada u Berlinu već će se taj problem rješavati na razini lokalne samouprave, na nivou općine. “Ako u mojoj općini, u Grožnjanu u Istri, damo lovcima mogućnost da riješe problem s divljim svinjama, taj ćemo problem i riješiti”, poručio je dodajući da se ta zarazna bolest pojavljuje u nekoj šumi, na nekoj svinjogojskoj farmi, i problem moramo riješiti na tom konkretnom mjestu.

Potrebna nam je vertikala u akciji suzbijanja afričke svinjske kuge: od Bruxellesa do najmanje općine u zemlji članici EU-a. U tu akciju trebamo uključiti i susjedne zemlje na Balkanu koje još nisu članice Unije kao i Ukrajinu i Moldaviju. To je jedini put da riješimo taj problem koji predstavlja veliku prijetnju europskom svinjogojstvu”, zaključuje Jakovčić. 

Ubili gotovo 50.000 svinja - Rumunjskoj prijeti epidemija afričke svinjske kuge

Podsjećamo, samo u Rumunjskoj, broj gospodarstava u kojima je registrirana bolest afrička svinjska kuga, još u kolovozu, popeo se na 524 slučaja od kojih je 521 na obiteljskim gospodarstvima, a tri u gospodarskim subjektima.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Zaraza Svinje Ivan Jakovčić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/