Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 03.08.2018. 13:30

Ubili gotovo 50.000 svinja - Rumunjskoj prijeti epidemija afričke svinjske kuge

Od 9. lipnja razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom dijelu Rumunjske i dolazi do prirodnog rezervata Delte Dunava.

Foto: Pixabay/ajoheyho
  • 1.555
  • 105
  • 1

Broj gospodarstava u Rumunjskoj, u kojima je registrirana bolest afrička svinjska kuga, popeo se na 524 slučaja od kojih je 521 na obiteljskim gospodarstvima, a tri u gospodarskim subjektima, priopćili su u Nacionalnoj sanitarnoj veterinarskoj upravi (ANSVSA). 

Ovih je dana bilo godinu dana od izbijanja afričke svinjske kuge u Rumunjskoj koja se sporo razvijala u sjeverozapadnom dijelu zemlje gdje su danas pod kontrolom sve pogođene lokacije. "Od 9. lipnja razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom dijelu Rumunjske i dolazi do prirodnog rezervata Delte Dunava u eksplozivnoj evoluciji koja će stvoriti epidemijsku situaciju", izjavio je Geronimo Raducu Branescu, predsjedatelj ANSVSA otkrivši kako je od početka godine usmrćeno 49.815 svinja. 

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Svinjskom su kugom pogođene ukupno 94 lokacije, 14 lokacija na sjeverozapadu zemlje te 80 na jugoistoku, a bolest je najviše pogodila okrug Tulča gdje je situacija vrlo ozbiljna, navodi rumunjski portal ACTmedia.eu

Rumunjske su vlasti poduzele mjere za nadzor, kontrolu i suzbijanje širenja bolesti, a ministar poljoprivrede Petre Daea zatražio je od Europske unije financijsku pomoć za rumunjske poljoprivrednike koji trpe velike gubitke


Tagovi

Afrička svinjska kuga Epidemija Rumunjska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.