Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 24.07.2018. 12:00

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Europska agencija za hranu (EFSA) predstavila je svoje znanstveno istraživanje o afričkoj svinjskoj kugi u divljih svinja, ali i animirani video kako spriječiti zarazu domaćih svinja. Video pogledajte u prilogu!

Foto: Pixabay/Paul_Heni
  • 560
  • 31
  • 0

Kako biti korak ispred afričke svinjske kuge? Naziv je to animiranog filma koji je izradila Europska agencija za hranu (EFSA) prateći time svoje novo znanstveno mišljenje o afričkoj svinjskoj kugi u divljih svinja, identificiranje strategije za upravljanje divljim svinjama u različitim fazama epidemije afričke svinjske kuge te davanje preporuke što treba učiniti prije, tijekom i nakon pojave bolesti.

Također, stručnjaci EFSA-e istražuju gustoću populacije divljih svinja u Europi i procjenjuju mjere za njeno smanjenje te mogućnosti sprečavanja kontakta između divljih i domaćih svinja. Fokus interesa usmjeren je i na utvrđivanje načina za rano otkrivanje bolesti, prenosi Hrvatska agencija za hranu. 

U Znanstvenom mišljenju je istaknuto kako je radi smanjenja rizika od pojave bolesti potrebno provoditi mjere poput intenzivnog lova i ne hraniti divlje svinje. U slučaju nastanka epidemije potrebno je izbjegavati aktivnosti koje mogu utjecati na povećano kretanje divljih svinja (npr. lov pogonom). EFSA-ini stručnjaci, pak, nisu mogli odrediti prag gustoće divljih svinja ispod kojeg bi se širenje virusa zaustavilo – afrička svinjska kuga proširila se i na područja u kojima je prisutnost divljih svinja niska.

Zbog afričke svinjske kuge u Mađarskoj pojačane biosigurnosne mjere u Hrvatskoj, naložen i odstrel 2.500 grla divljih svinja

Također, naglašena je važnost redovitog dijaloga između svih uključenih dionika, kako bi se povećala spremnost. "Stručnjaci su se složili da je za borbu protiv ove bolesti bitna izgradnja svijesti u društvu i pružanje poticaja ljudima koji nadležnim tijelima prijavljuju uginule divlje svinje”, rekao je predsjednik EFSA-ine radne skupine za afričku svinjsku kugu, Christian Gortazar. Pasivno praćenje odnosno prijavljivanje uginulih divljih svinja najučinkovitiji je način za otkrivanje novih slučajeva afričke svinjske kuge u ranoj fazi, u područjima u kojima se bolest nije pojavljivala.

EFSA-ino znanstveno mišljenje možete pogledati ovdje.

Animirani video prilog Animation: African swine fever – how to stay one step ahead, pogledajte ovdje. 


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

EFSA Divlje svinje Afrička svinjska kuga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.