Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 30.04.2018. 09:00

Zbog afričke svinjske kuge u Mađarskoj pojačane biosigurnosne mjere u Hrvatskoj, naložen i odstrel 2.500 grla divljih svinja

Ministarstvo poljoprivrede pojačalo je biosigurnosne mjere u Hrvatskoj zbog afričke svinjske kuge u Mađarskoj.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 1.492
  • 124
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pojačalo je biosigurnosne mjere u Hrvatskoj zbog afričke svinjske kuge u Mađarskoj. Kako navode iz Ministarstva, afrička svinjska kuga je virusna bolest svinja koja nije opasna za ljude ni za druge životinje. Bolest se obično na svinje prenosi kontaktom sa zaraženom divljom svinjom, najčešće slinom. Bolest se prošli tjedan pojavila u divljih svinja na sjeveru Mađarske na granici sa Slovačkom. Mađarska je odmah, sukladno EU pravilima, zabranila promet svinja u zonama zaraze dok se ne iskorijeni bolest i spriječi njezino širenje. 

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi pojačane kontrole držanja svinja u zatvorenim prostorima kako bi se spriječio kontakt s divljim svinjama. Svinje se, naglašavaju, moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru kako ne bi došle u kontakt s divljima svinjama. Sve službe su u potpunoj pripravnosti i u slučaju sumnji na bolest spremne poduzeti propisane mjere za tu bolest. Republika Hrvatska u stalnom je kontaktu s predstavnicima mađarskih ovlaštenih tijela koja su zadužena za suzbijanje afričke svinjske kuge, kao i  s Europskom komisijom.

Naložen pojačani odstrel divljih svinja 

U pripremi su  krizni stožeri po županijama (veterinarski inspektori, lovci,  policija, predstavnici lokalne uprave,…) koji će postupati u slučaju pojave bolesti na našem području. Nakon pojave ASK u zemljama regije, pojačali su aktivnosti - sve službe upoznate su s kriznim planom za sprečavanje bolesti, a veterinari provode pojačane biosigurnosne mjere:

  • kontrola uzgoja svinja (posebno na otvorenom) i uzorkovanje radi laboratorijske pretrage,
  • sprečavanje kontakta divljih svinja s domaćim svinjama,
  • ukidanje hranilišta za divlje svinje,
  • pojačana kontrola tijekom lova i rukovanja s trupovima divljih svinja.

"Podsjećamo, ASK nikada nije zabilježena na području Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede RH, još od 2010., provodi mjere kontrole i nadzora radi prevencije afričke svinjske kuge. Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede je lovoovlaštenicima u Hrvatskoj naredilo pojačani odstrel divljih svinja - do 1. kolovoza moraju odstrijeliti 2.500 grla. Pozivamo sve uzgajivače svinja na strogo pridržavanje pravila o označavanju, premještanju i prometu životinja te obveznu dezinfekciju vozila kojima prevoze žive životinje", stoji u objavi Ministarstva. 

Svako uginuće svinje i pojavu bolesti prijaviti 

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i ne postoji cjepivo. ASK se iskorjenjuje u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od 3 i 10 km uspostavljaju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. U divljih svinja bolest je vrlo teško iskorijeniti. ASK je 2014. godine potvrđena i na području Europske Unije (EU), u Litvi, te se širi na područje Latvije, Estonije, Poljske, a sekvenciranje virusa potvrdilo je da se radi o istom soju virusa koji cirkulira na području Rusije i Bjelorusije. ASK je potvrđena u divljih svinja u Češkoj, a zatim i u Rumunjskoj u 2 nekomercijalna uzgoja domaćih svinja neposredno uz granicu s Mađarskom.

Posjednici svinja dužni su svako uginuće svinje i pojavu znakova bolesti odmah prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

"Pozivamo sve posjednike svinja i lovce da se za sve dodatne informacije obrate Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Kontakt telefon 01 6443 540 i  099/815 6254 ili e-mail: veterinarstvo@mps.hr", zaključuje se u objavi Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Afrička svinjska kuga Svinje Divlje svinje Virus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.