Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers centar
  • 31.07.2021. 09:00
  • Zagrebačka, Stara Kapela

Francuska delegacija posjetila novootvoreni Salers centar

Nama je jako bitno da se dogovorimo kako će se na lokalnoj razini organizirati povezivanje lokaliteta i lokalnih pasmina te kako to sve dovesti na jednu višu razinu, rekla je Laëtitia Saint-Paul.

Foto: Hrvatski sabor/Odbor za poljoprivredu
  • 237
  • 394
  • 0

Samo dva tjedna nakon svečanog otvorenja Salers centra u Staroj Kapeli, visoko francusko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom francuske Nacionalne skupštine Laëtitiom Saint-Paul te Marijanom Petir, zastupnicom i predsjednicom saborskog Odbor za poljoprivredu, posjetili su Centar.

Petir je tom prigodom istaknula kako Zagrebačka županija bilježi pozitivne trendove u poljoprivredi, a na području općine Dubrava realiziraju se projekti koji imaju za cilj potaknuti razvoj stočarstva u Hrvatskoj. "Smatram da je to izuzetno važno jer od ulaska Hrvatske u EU bilježimo pad broja krava, a riječ je o smanjenju od 13 posto, odnosno 25 tisuća grla. Stoga, promovirajući ovakve pozitivne primjere možemo poslati poruku da mladi ljudi, koji su važni za generacijsku obnovu sela, itekako mogu pronaći svoju budućnost u stočarstvu“, naglasila je.

Podsjetila je i kako je ova županija prva donijela akcijski plan da će sve svoje poljoprivredne površine do 2030. godine staviti pod ekološku proizvodnju.

Potpredsjednica francuske Nacionalne skupštine Laëtitia Saint-Paul kazala je kako je zadužena za organizaciju francuskog predsjedanja Europskom unijom, a koje preuzimaju 2022. godine te da će u dogovoru s ministrom poljoprivrede na dnevni red staviti temu zaštićenog geografskog podrijetla poljoprivrednih proizvoda.

"Nama je jako bitno da se dogovorimo kako će se na lokalnoj razini organizirati povezivanje lokaliteta i lokalnih pasmina te kako to sve dovesti na jednu višu razinu“, rekla je Laëtitia Saint-Paul.

Inače, Hrvatsko uzgojno udruženje Salers-Croatia, osnovali su 2016. godine uzgajivači s područja 17 županija Republike Hrvatske. Osim francuske autohtone pasmine Salers, članovi udruženja uzgajaju također i francuske pasmine Limousin i Charolais. Predsjednik HUU-a Salers Croatia Mirko Devčić istaknuo je kako do sada od uzgoja ovoga goveda nitko nije odustao, te kako su se opredijelili za proizvodnju visokovrijednih rasplodnih grla.

Uzgoj Salers pasmine započet je 2010. godine uz potporu Vlade Republike Hrvatske i podršku francuskog partnera - Groupe Salers Evolution  (GSE).  

Mirko Devčić: Od uzgoja ovoga goveda do sada nije nitko odustao (foto: Hrvatski sabor/Odbor za poljoprivredu)

"Dugoročno ugovorena poslovno-tehnička suradnja s francuskim partnerom rezultirala je kvalitetnim razvojem uzgoja na cijelom području Republike Hrvatske, a to je potaknulo i pokretanje vrlo uspješnog uzgoja na području Bosne i Hercegovine, Srbije, a uskoro i na području Makedonije i Crne Gore“, rekao je Devčić.

Obišli i OPG Danijel Horvatić

U sklopu svog posjeta izaslanstvo je obišlo i OPG Danijel Horvatić, koji obuhvaća proizvodnju stočne hrane na 40 ha livada i 30 ha oranica te uzgoj visokokvalitetnih grla stoke koja kvalitetnu hranu pretvaraju u mlijeko i meso najviše kakvoće. Na gospodarstvu se prosječno nalazi oko 150 grla isključivo simentalskog goveda koja uz primjenu kvalitetne tehnologije proizvodnje iskazuju vrhunske proizvodne rezultate, prosječno 400.000 litara mlijeka i 28.000 kg mesa godišnje.

Danijel je mladi poljoprivrednik i predstavlja treću generaciju u svojoj obitelji. On i supruga završili su Agronomski fakultet te su odlučili ostati živjeti na selu i baviti se ovom djelatnošću.


Tagovi

Saler centar Francuska delegacija Marijana Petir Laëtitiom Saint-Paul Zagrebačka županija Mirko Devčić OPG Danijel Horvatić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić