Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers centar Croatia
  • 14.07.2021. 13:00
  • Zagrebačka, Stara Kapela

Otvoren Salers centar Croatia: Uzgoj ovih goveda sve popularniji

U Hrvatskoj se ukupno uzgaja 2.859 goveda Salers pasmine na 162 gospodarstva.

Foto: Facebook/ HUU Salers Croatia
  • 676
  • 24
  • 0

Otvoren je Salers centar Croatia, namijenjen svim početnicima u uzgoju u sustavu tzv. krava-tele. Riječ je o centru koji se nalazi na području općine Dubrava u Staroj Kapeli.

"Udruga Salers-Croatia pravi je primjer uzgojnog udruženja koje ima veliku ulogu o tome da se uzgoj ovih goveda ne samo održao već se u kontinuitetu širi na gotovo svim područjima Republike Hrvatske, pri čemu do sada nitko nije odustao što najbolje govori o zadovoljstvu uzgajivača“, izjavila je na otvorenju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.  

Naime, kako navode iz resornog ministarstva, u RH se ukupno uzgaja 2.859 goveda Salers pasmine na 162 gospodarstva od čega je 1.286 krava na 79 gospodarstava. Po broju krava prednjače Ličko-senjska, Bjelovarsko-bilogorska i Zadarska županija.

Navedena hrvatska udruga uzgajivača broji 65 članova iz 17 županija i uglavnom uključuje mlade netradicionalne stočare koji započinju s uzgojem goveda te mesne pasmine. 

Nositelj OPG-a Ivica Perčec, kojeg je i sama ministrica posjetila, dopredsjednik je Udruge, a od 2015. godine smanjuju broj mliječnih krava i započinju uzgoj isključivo salers goveda. Na gospodarstvu se trenutno nalazi ukupno 31 grlo, a početkom 2021. godine izgradili su objekt za smještaj matičnog stada do 50 grla.

"Ministarstvo poljoprivrede podupire uzgojna udruženja s ciljem unaprjeđenja uzgojnih programa i učinkovitije provedbe metoda i postupaka definiranih u uzgojnim programima radi genetskog unaprjeđenja populacija stoke za bitna proizvodna svojstva kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda", dodala je Vučković naglasivši kako je kroz Program potpore za sufinanciranja rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za 2020. godinu osigurano 1,9 milijuna kuna za sufinanciranje rada 17 uzgojnih udruženja, među kojima i Salers Croatia.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Salers centar Croatia Hrvatska udruga uzgajivača Salers-Croatia Marija Vučković Ivica Perčec


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koga je ovo vratilo 30 godina natrag? :)