Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Automatizacija
  • 14.01.2021. 12:00

Električno vozilo samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu kravama

Lely Exos je u potpunosti kompatibilan s kružnim gospodarenjem farmi, sustav istovremeno štedi rad farmera, a smanjuje i troškove hranidbe.

Foto: Lely
  • 1.069
  • 630
  • 0

Nedavno je tvrtka Lely predstavila svoju viziju kružnog gospodarenja farmom koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Riječ je o autonomnim sustavima koji pomažu farmerima, istovremeno osiguravaju dobrobit životinja te smanjuju emisiju štetnih plinova.

"Dobra krmiva su oduvijek važna za zdravlje i mliječnost krava. Exos je novo otkriće u iskorištavanju travnjaka, a mljekari sada mogu optimalno koristiti dostupne sirovine", ističe Korstiaan Blokland,  voditelj Odjela inovacija ove tvrtke, dodavši da je hranjiva vrijednost svježe pokošene trave za 10 do 20% veća od silaže, jer nema značajnih gubitaka koji se 'nakupe' tijekom berbe, konzerviranja i hranidbe.

Riječ je o prvom konceptu za potpuno autonomnu košnju i hranidbu svježom travom. Ovim sustavom proizvođači mlijeka mogu koristiti velik dio svog travnjaka za proizvodnju svježeg stočnog krmiva.

Štedi više od 15 lipa po litri mlijeka

Treba napomenuti da je ovo rješenje u potpunosti kompatibilno s kružnim gospodarenjem farmi, istovremeno sustav štedi rad farmera, a smanjuje i troškove hranidbe.

Zasnovano je na električnom vozilu koje samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu u staji. "Exos krave opskrbljava svježim izvorom hrane i danju i noću", napomenuo je Blokland rekavši kako to poboljšava njezin okus te utječe na unos.

Ručno hranjenje krava u staji svježom travom temelji se na istom principu, ali mogućnosti su ograničene i vrlo radno zahtjevne. Ovaj sustav radi 24 sata dnevno, tako da nije ograničen radnom snagom ili vremenom.

Njime tvrtka Lely uvodi inovaciju koja je u potpunosti kompatibilna s prijelazom na održiv i kružan način proizvodnje mlijeka. Naime, automatsko hranjenje svježim izvorom hrane rezultira znatnim uštedama. Primjerice, ako je farma koristi više, treba joj manje silaže i može uštedjeti na koncentratima te ostalom krmivu i za životinje.

Iskustvo na pokusnim gospodarstvima pokazalo je da mliječna farma može tijekom vegetacije, od ranog proljeća do kasne jeseni, ispuniti polovicu svojih potreba za krmivima pomoću svježe trave. Također, ušteda može doseći više od 2 centa (15 lipa) po litri mlijeka.

Sustav nadgleda udio svježe trave u obroku

Prilagođen je svakodnevnim potrebama krava i dizajniran tako da iskoristi dugu travnjačku sezonu na najbolji mogući način. Mala težina stroja i tehnologija pogodna za tlo omogućava njegovu primjenu od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni. Također, njegov pažljiv način košnje održava travu svježom i ukusnijom.

Exos djeluje zajedno s Lely Vector sustavom za automatsko hranjenje. Oba naizmjenično pružaju svježu travu i ostale dijelove krme, uz neprestan nadzor njenog udjela u obroku. Uređaj također, prikuplja podatke na terenu, tako da stočar može u bilo kojem trenutku odmah reagirati na smanjenje zaliha.

Prvi prototipovi ovoga stroja već rade na pokusnim farmama, gdje će se opsežnim ispitivanjem u svakodnevnoj praksi dobiti što više podataka o autonomnoj košnji. "U narednim godinama naša će tvrtka dalje razvijati sustav kako bi on bio komercijalno dostupan“, zaključio je Blokland.

Automatska prihrana sljedeći je korak

Jedna od stvari koje ova tvrtka istražuje je korištenje sustava za doziranje određene količine tekućeg gnojiva prilagođenog svakom lokalitetu. Naime, to je nastavak sustava Lely Sphere koji stvara vrijedna gnojiva - dušično, fosforno i kalijevo. 

Revolucija na farmi: Nova aplikacija, stroj za opskrbu svježom travom i proizvodnju gnojiva

Inače, ova je tvrtka osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatiziranih sustava za mužnju, neprestano radeći na inovacijama kako bi poljoprivrednicima osigurala vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.

Kako Lely Exos radi u praksi možete pogledati u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Tvrtka Lely Lely Exos Hranidba krava Košnja trave Ušteda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Lely Center Osijek

Omladinska 52, Livana, 31431 Čepin, Hrvatska
tel: +385 31 530 855, web: https://www.lely.com/hr/centers/osijek/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo