Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lely
  • 25.11.2020. 20:30

Lely Sphere stvara tri vrste gnojiva i smanjuje emisiju amonijaka za 70%

Inovativni koncept Lely Sphere odvaja stajski gnoj i urin od ostatka fekalija, transformira emisiju dušika te stvara tri važne vrste gnojiva - dušično, fosforno i kalijevo.

Foto: Lely
  • 476
  • 136
  • 0

Prije mjesec dana tvrtka Lely predstavila je svoju viziju kružnog gospodarenja farmom koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Njihov autonomni sustav pomaže farmerima, osigurava dobrobit životinja i istovremeno smanjuje emisije štetnih plinova.

"Lely Sphere je osmišljen kako bi pomogao proizvođačima mlijeka da maksimalno iskoriste vrijedne hranjive sastojke i tako potaknu rast usjeva", ističe voditelj Odjela za inovacije ove tvrtke, Korstiaan Blokland, dodavši kako ovaj stroj odvaja stajski gnoj i urin od ostatka fekalija, transformira emisiju dušika te stvara tri važne vrste gnojiva.

Kako djeluje?

Naime, navedeni sustav sastoji se od jednostavnih i lako primjenjivih dijelova. Kao prvo i najbitnije, gnoj i mokraća odmah se razdvajaju. Urin kroz trake za odvajanje teče do jame, dok gnoj ostaje iznad. Time se smanjuje emisija dušika u staji. 

Pomoću Lely Sphere N-Capture stvara se podtlak u jami i ekstrahiraju plinovi stajnjaka koji nastaju ispod i odmah iznad poda. To također uključuje ostatke amonijaka stvorenog na površini, kojega prikuplja filter te koristeći kiselinu pretvara u gnojivo.  

Discovery Collector koji redovito usisava kruti gnoj

Kao velika pomoć, dodali su, osmišljen je robot Discovery Collector koji redovito usisava kruti gnoj, održava pod čistim i transportira prikupljene tvari na odabrana odlagališta. 

Optimalna gnojidba usjeva

Najveći broj iskoristivih minerala gubi se odlaganjem stajskog gnoja, a pomoću ove inovacije oni se sačuvaju, manje su potrebe za kupovanjem umjetnog gnojiva, čime se poboljšava održivost poljoprivrede. 

Kao što smo već spomenuli, ovaj inovativni sustav stvara tri vrste gnojiva - dušično, fosforno i kalijevo. Naime, mineralni dušik dolazi iz ispusnih voda koju proizvodi N-Capture; fosfor i organski dušik dolaze iz krutih frakcija koje je pokupio robot čistač, a kalij iz frakcije u jami. 

Sve te vrste omogućuju stočarima da bolje odgovore na potrebe usjeva. "Ovo je samo početak naše inovacije. Nastavljamo s traženjem mogućnosti koje će nam osigurati još veće iskorištavanje stajnjaka kako bismo imali što precizniju gnojidbu“, ističe Blokland. 

Oko 70% smanjenja emisije amonijaka

Dodatni bonus je činjenica da se stvara manje emisije amonijaka prilikom širenja po poljima i travnjacima. 

Pokusi provedeni na farmama pokazali su da se ukupna emisija iz staja smanjila za približno 70%. Također, praktičnim ispitivanjem utvrđeno je da se godišnje može prikupiti 10 do 20 kilograma dušičnog gnojiva po kravi. 

Stvaraju se i manje emisije amonijaka

"Izvlačenje stajskog plina povećava sigurnost jer se više ne nakupljaju u jami. Ono najbitnije, održava zrak u staji svježijim zbog prirodne ventilacije, a krave mogu slobodno ulaziti i izlaziti. Discovery Collector održava pod staje čišćim, što poboljšava higijenu i zdravlje“, pojašnjava voditelj inovacija. 

Revolucija na farmi: Nova aplikacija, stroj za opskrbu svježom travom i proizvodnju gnojiva

Inače, tvrtka je osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatiziranih sustava za mužnju. Također, neprestano radi na inovacijama kako bi poljoprivrednicima osigurala vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.

S razvojem Lely Sphere započeli su 2015., a 2017. godine krenuo je s radom. Trenutno se pokusi provode na četiri farme u Nizozemskoj. 

Prema Uredbi o amonijaku za stočarstvo (RAV) za priznavanje ove inovacije potrebno je 60% službenih mjerenja koje tvrtka ima, a potvrdu očekuju pred kraj 2021. godine. Nakon toga, Lely se nada da će sustav učiniti dostupnim većem broju stočara prvenstveno u svojoj zemlji, a kasnije i u ostatku svijeta. 

Kako Lely Sphere radi u praksi možete pogledati u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Tvrtka Lely Lely Sphere Kružno gospodarstvo Stajski gnoj Urin Gnojivo Emisija amonijaka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Lely Center Osijek

Omladinska 52, Livana, 31431 Čepin, Hrvatska
tel: +385 31 530 855, web: https://www.lely.com/hr/centers/osijek/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P