Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lely
  • 25.10.2020. 20:30

Revolucija na farmi: Nova aplikacija, stroj za opskrbu svježom travom i proizvodnju gnojiva

Tvrtka Lely je predstavila tri inovativna proizvoda: Lely Sphere, Lely Horizon i Lely Exos. Njihov autonomni sustav pomaže farmerima, osigurava dobrobit životinja dok istovremeno smanjuje emisije štetnih plinova.

Foto: Lely
  • 859
  • 360
  • 0

Farme u budućnosti bit će u potpunosti robotizirane i to 24 sata dnevno, svih 7 dana u tjednu uz dopuštenje kravama da se slobodno kreću, kako bi njihova dobrobit bila zajamčena, poruka je s događanja Lely Future Farm Days, koju je organizirala nizozemska tvrtka Lely kako bi predstavila nove koncepte automatizacije i kružnih rješenja.

"Utjecaj poljoprivrede na okoliš također je pod sve većim nadzorom, a propisi postaju sve stroži. Proizvođači mlijeka moraju promijeniti način rada kako bi osigurali svoju budućnost", izjavio je izvršni direktor ove tvrtke, Andre van Troost.

Njihova vizija za budućnost uključuje kružno gospodarenje farmom, a u tu su svrhu predstavili tri inovativna proizvoda - Lely Exos, Lely Sphere i Lely Horizon.

Krave neprestano opskrbljuje svježom travom

Lely Exos je prvi potpuno autonomni sustav za košnju tijekom vegetacije i hranidbu svježom travom u staji. Ovo električno vozilo samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu kravama. Na taj im način pruža svjež izvor hrane 24 sata dnevno, štedeći vrijeme i rad stočara.

Još jedan bonus ovog sustava su niži troškovi rada i hrane. Naime, iskustvo na pokusnim gospodarstvima pokazalo je da mljekarska farma uz pomoć ovog stroja može ispuniti polovinu svojih potreba za krmivom, koje uključuje svježu travu tijekom cijele vegetacije od ranog proljeća do kasne jeseni.

Lely Sphere stvara tri vrste gnojiva

Odvajanje urina od ostatka fekalija moguće je uz inovativan stroj nazvan Lely Sphere. Sustav odvaja stajski gnoj i urin, transformira emisiju dušika te stvara tri važne vrste gnojiva - dušično, fosforno i kalijevo.

"Osmišljen je kako bi pomogao proizvođačima mlijeka da maksimalno iskoriste vrijedne hranjive sastojke i tako ujedno potiču rast usjeva", pojasnio je Korstiaan Blokland, voditelj inovacija ove tvrtke.

Njihova vizija za budućnost uključuje kružno gospodarenje farmom

Boljim korištenjem minerala u gnoju i sama mogućnost njihova korištenja znači da će se manje kupovati onog umjetnog. Također, službena mjerenja na ispitnim farmama pokazala su da su ukupne emisije amonijaka iz staja smanjene za približno 70%.

Nova aplikacija za upravljanje farmama

Tvrtka je implementirala i Lely Horizon, aplikaciju za upravljanje gospodarstvom. To je platforma koja analizira podatke, nudi uvide i daje proaktivne savjete kako bi stočaru olakšala život, pomogla u praćenju zdravlja stada, a farmu učinila profitabilnijom.

Horizon će zamijeniti trenutni sustav upravljanja T4C, a dizajniran je za povezivanje podataka svih Lelyevih robota s relevantnim podacima dobavljača, što rezultira korisnim informacijama. Njima se može pristupiti na bilo kojem uređaju i u bilo kojem trenutku.

Inače, ova je tvrtka osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatiziranih sustava za mužnju. Također, naprestano radi na inovacijama kako bi poljoprivrednicima osigurala vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje. 

Pogledajte kako izgleda njihova vizija farme budućnosti: 


Tagovi

Lely Lely Exos Lely Sphere Lely Horizon Farma Budućnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Lely Center Osijek

Omladinska 52, Livana, 31431 Čepin, Hrvatska
tel: +385 31 530 855, web: https://www.lely.com/hr/centers/osijek/