Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 10.10.2020. 12:00

EFSA: Srbija je zemlja visokog rizika od pojave afričke svinjske kuge, u opasnosti i Hrvatska

Pored visoko rizične Srbije, procijenjeno je da opasnost od zaraze zbog blizine prijeti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji.

Foto: Bigstock/Arne Bramsen
  • 141
  • 6
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge, a zbog blizine procijenjeno je da opasnost prijeti i Hrvatskoj. 

Kako su priopćili, da bi se podigla svijest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti pokrenuta je velika kampanju koja se od jučer provodi zemljama Jugoistočne Europe. 

Usmjerena je, prije svega, zemljama koje su identificirane kao "zabrinjavajuća regija" zbog blizine onih u kojima je prisutna bolest. Pored visoko rizične Srbije, procijenjeno je da opasnost od zaraze prijeti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji.

Bolest je prisutna u 14 europskih država 

Podsjećamo, ASK pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne gospodarske poremećaje u brojnim zemljama. Osim toga, potrebno je nekoliko godina da bi se iskorijenila. 

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati

Od 2016. godine do lipnja 2020. u Europi je zbog ovog virusa uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja.

Znakovi koje pokazuju oboljele životinje mogu biti vrućica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože te je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara. 

Trenutno ne postoji cjepivo, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. Bolest je prisutna u 14 europskih država: Njemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

Zaraza u susjedstvu: Afrička svinjska kuga ponovno potvrđena u Srbiji

Podsjećamo, Hrvatska je uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave ASK, a u svrhu podizanja svijesti provedena je opsežna javna kampanja i edukacija pravilne i pravovremene primjene svih propisanih mjera.

Strah od uvoza mesa iz Njemačke 

Međutim, domaće uzgajivače na noge je digla vijest iz Njemačke. Manje zbog zaraze, više zbog potencijalnog uvoza mesa s tog tržišta. Šteta bi, upozorili su, mogla biti veća nego li da se pojavila kod nas.

Pojava bolesti izazvala je potrese na njemačkom tržištu zbog čega je cijena svinjskih polovica pala za čak 20 euro centi ili 13% u jednom tjednu, a cijena prasadi srušena je za čak 30 %. Kako nemaju mogućnost plasmana na tržište Kine i zemalja Azije odnosno uvedena je zabrana izvoza, ogromne količine mesa iz ove zemlje, kanal svoje prodaje pronaći će i u Hrvatskoj. 


Tagovi

Afrička kuga svinja ASK EFSA Prevencija Bolest Uzgoj svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!