Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 30.09.2020. 18:00

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati

Pojava zaraze na vašem gospodarstvu može rezultirati ogromnim financijskim gubitcima zbog smrti životinja.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 830
  • 378
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) sve je više u fokusu ne samo svinjogojaca i ratara koji zbog izbijanja ovoga virusa u, primjerice, njemačkoj istočnoj saveznoj državi Brandenburg ne mogu do svojih njiva, nego i opće javnosti. Ova bolest svinja ozbiljno može utjecati na gospodarstva europskih zemalja, a što je potvrdio, opet njemački, slučaj u trenutku kada su Kina i Japan obustavili uvoz svinjskog mesa iz te zemlje.

Kukuruz im propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Naime, Europska unija najveći je izvoznik svinjetine i proizvoda od nje u svijetu. Godišnje izveze gotovo 4 milijuna tona spomenutih proizvoda, što svinjogojstvo čini jednom od najvažnijih gospodarskih aktivnosti unutar poljoprivrednog sektora. Ono ostvaruje 8,5 posto ukupnog prinosa poljoprivrednog sektora u EU27. Svjetska je potražnja za svinjetinom u porastu, što bi moglo dovesti do veće proizvodnje u Europi. 

Treba napomenuti kako je u razdoblju između 2016. godine i lipnja 2020. u Europi uslijed ASK-a uginulo ili usmrćeno čak 1,3 milijuna svinja.

EU je najveći izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjetine u svijetu

Za sada je Hrvatska, zahvaljujući veterinarskim stručnjacima i izvrsnoj suradnji lovoovlaštenika i posjednika svinja, uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave te bolesti. 

Što je afrička svinjska kuga? 

Kako se stvari razvijaju i budući da su već tri slučaja ASK-a zabilježena u susjednoj Srbiji, nije na odmet podsjetiti se važnih činjenica vezanih uz njezino prepoznavanje i postupanje ako se pojavi na vašem gospodarstvu. 

Ovo je iznimno otporna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne gospodarske poremećaje u brojnim zemljama. Osim toga, potrebno je nekoliko godina da bi se iskorijenila. 

Od 2016. godine i lipnja 2020. u Europi je od ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja

Znakovi koje pokazuju oboljele svinje mogu biti vrućica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože te je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara. 

Trenutno ne postoji cjepivo protiv ASK-a, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. 

Bolest je prisutna u 14 europskih država: Njemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

Kako ju spriječiti i prepoznati? 

Prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje ove za svinje smrtonosne bolesti ključno je za njezino obuzdavanje. Tu su najvažnija karika uzgajivači svinja te lovci. Što trebaju činiti? 

Uzgajivači u prostor gdje borave svinje trebaju ući čiste odjeće i obuće te dezinficirati opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.  

Kada je riječ o lovcima, važno da dezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili poljima te se drže podalje ako naiđu na uginulu. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju to prijaviti lokalnim vlastima.

Sve sumnjive slučajeve prijavite lokalnom veterinaru/vlastima

Bolest se vrlo lako može proširiti izravnim kontaktom sa zaraženim domaćim ili divljim svinjama; neizravnim kontaktom pri gutanju kontaminirane hrane kao što su ostaci hrane, napoj ili otpadci; ugrizom zaraženih krpelja te kontaktom s kontaminiranom opremom, poput odjeće, poljoprivredne opreme i vozila.

Kako ASK utječe na poljoprivrednika i lovca? 

Ove savjete koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u sklopu kampanje "Zaustavite afričku svinjsku kugu", shvatite vrlo ozbiljno. 

Jer, ako ste poljoprivrednik, pojava ASK-a na vašem gospodarstvu može rezultirati ogromnim financijskim gubitcima zbog smrti životinja. Poljoprivredni sektor naše države također može zabilježiti određenu štetu jer će nezahvaćene zemlje uvesti restrikcije na trgovinu prehrambenim proizvodima i stokom. 

U Hrvatskoj se uzgaja preko 800.000 svinja koje su druga najčešća uzgajana stočna vrsta

Ako ste lovac, pojava ASK-a znatno će smanjiti populaciju divljih svinja. Drastične mjere, poput potpune zabrane lova u određenim područjima, mogu biti uvedene s ciljem obuzdavanja epidemije.

Ovom kampanjom EFSA dopunjuje napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Europi, a korisni materijali kojima želi osvijestiti građane, kao i više informacija o samoj bolesti, mogu se naći na ovoj poveznici. 

A kako ostati korak ispred - pogledajte u animiranom videu: 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Gubitci Poljoprivrednik Lovac Šteta EFSA


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]