Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 02.01.2021. 07:30

Dokazano: ASK se zadržava na površinama i stočnoj hrani

Nakon što virus afričke svinjske kuge uđe u postrojenje, onečišćenje brzo postaje široko rasprostranjeno i zadržava se na površinama, dokazalo je istraživanje.

Foto: Depositphotos/chung2529@gmail.com
  • 215
  • 20
  • 0

Virus afričke svinjske kuge (ASK) mogao bi se široko distribuirati u okruženjima za proizvodnju stočne hrane, ako bi ona njime bila kontaminirana - dokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Kansas State u Sjedinjenim Državama, a objavljeno u časopisu Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports.

Njegov cilj je bilo razumijevanje uloge koju industrija proizvodnje stočne hrane može imati u vezi s potencijalnim širenjem ove bolesti.

ASK se zadržava na površinama

Da bi shvatili kako se virus širi, u prostoriji za životinje na svom Institutu biološke sigurnosti napravili su pilot mlin za krmiva.

"Nakon što hrana kontaminirana ASK-om uđe u postrojenje, onečišćenje brzo postaje široko rasprostranjeno i zadržava se na površinama, čak i tijekom proizvodnje sljedećih nekontaminiranih serija“, rekli su znanstvenici za pigprogress. Autori studije su napomenuli da su se razine kontaminacijom virusom daljnjom proizvodnjom smanjivale.

Naime, istraživači su pregledali 18 različitih mjesta na opremi i u prostoriji kako bi procijenili onečišćenje okoliša prije i nakon uvođenja ovakve hrane. Prvo je kroz sustav proizvedena šarža koja potvrđuje da je mlin negativan na ASK, zatim je u miješalicu dodana hrana inokulirana virusom i proizvedena s drugim, neinficiranim sastojcima.

Kako su došli do rezultata?

Sastojci su se miješali i ispuštali kroz proizvodni sustav. Nakon toga, tim je proizveo 4 dodatne serije bez ASK-a. Brisevi iz okoliša prikupljeni su nakon ispuštanja svake serije s lokacijama kategoriziranim u 4 zone. Prva je bila površina kontakta s hranom, zatim površina koja je udaljena manje od 3 m od krmiva, površina na kojoj nije bilo hrane, a udaljena je od nje više od 3 m te prolazne površine poput radnih cipela.

Kao što se moglo očekivati, uzorci iz okoliša prikupljeni prije kontaminacije bili su negativni. Kod briseva iz okoliša koji su pokupljeni nakon proizvodnje kontaminirane hrane, virus je pronađen.

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati 

Prema novim informacijama ova je bolest potvrđena u zapadnoj Poljskoj, točnije u provinciji Zapadna Pomeranija. Uginule svinje su nađene nedaleko od granice s Njemačkom, a u toj je državi do sada nađeno ukupno 4.000 zaraženih životinja, javlja farmer.pl

Kako piše agrarheute u Njemačkoj je ukupno potvrđeno 390 slučajeva zaraze, a većina je iz savezne države Brandenburg.

Gdje je sve potvrđena zaraza možete pratiti na interaktivnoj karti:


Tagovi

ASK Istraživanje Stočna hrana Širenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]