• Afrička svinjska kuga
  • 14.10.2020. 08:00

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

Nakon što su Kina i Južna Koreja zabranile uvoz svinjetine iz Njemačke zbog afričke svinjske kuge, bolest se sada pojavila i kod njih.

Foto: Bigstock/Grisha Bruev
  • 306
  • 44
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) se i dalje širi u državama u kojima je već prisutna. Međutim, pojavila se i u nekima gdje već dugo nije zabilježen slučaj zaraze poput Južne Koreje i Kine.

Prema najnovijim podacima, u Poljskoj su ukupno 53 potvrđena slučaja zaraze dok je u Njemačkoj njih 65. Što se tiče potonje, i dalje je zaraženo područje savezne države Bradenburg.

Opsežna potraga za vikend

Naime, proteklog vikenda su na istočnom dijelu ove savezne države, točnije na otoku Oder Kustrin službenici obavili opsežnu potragu za bolesnim svinjama.

Tako je ondje pronađeno 20 do 30 uginulih i bolesnih životinja, a kako piše agrarheute u potrazi je sudjelovalo 300 službenika. Uključene su bile dobrovoljne vatrogasne postrojbe, organizacije za tehničku pomoć, policajci, lovci, poljoprivrednici i zaposlenici okružne uprave. Osim toga, nadgledalo se iz zraka pomoću dronova, ali i čamcima u vodenim tokovima.

Izvoz svinjetine ovisi o ASK u Njemačkoj - tko bi mogao nadoknaditi gubitak?

Kod domaćih stada u toj državi još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze, a nakon što su Kina i azijske zemlje zabranile uvoz svinjskog mesa iz Njemačke, bolest se pojavila i kod njih. Cijene su, očekivano, naglo skočile.

U Južnoj Koreji usmrćeno 1.500 svinja

Tako je prvi puta ove godine Južna Koreja pronašla nove slučajeve zaraze, a vlasti su naložile usmrćivanje najmanje 1.500 svinja, prenosi reuters.

Tri su uginule na farmi u provinciji Gangwon pozitivne na virus, a eutanaziranje je naređeno u krugu od 10 kilometara od te farme. Treba napomenuti da od listopada prošle godine u ovoj državi nisu pronađeni novi slučajevi.

Ondje je otprilike 400.000 tih životinja ubijeno nakon izbijanje epidemije koja je započela krajem prošle godine, a pogodila je najmanje 14 farmi.

ASK ponovno i u Kini

Također je i Kinesko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo ASK kod životinja koje su ilegalno prevožene u grad Chongqing na jugozapadu te zemlje, a to je prvi zabilježen slučaj od 25. srpnja.

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u tom je gradu zaplijenio 70 svinja od kojih su dvije mrtve, a 14 bolesnih, navodi ondašnje resorno ministarstvo u svom priopćenju. Dodaju i da su sva mjesta, ceste i transportna vozila dezinficirana.

Podsjećamo, nakon što je Njemačkoj, najvećem proizvođaču svinjetine u EU zabranjena trgovina s glavnim zemljama uvoznicama, uključujući Kinu i Južnu Koreju, Europska komisija je predviđanje povećanja izvoza u te države smanjila s 15 na samo 2% u ovoj godini.

Iako Kina intenzivno obnavlja vlastitu proizvodnju, iz Europske komisije smatraju da praznine u opskrbi tog tržišta mogu nadoknaditi EU zemlje poput Danske, Španjolske i Nizozemske.

Proizvodit će 840.000 svinja godišnje na farmama s 12 katova

Stručnjaci pak misle da će zabrana uvoza povećati potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD-a, Španjolske i Brazila.


Tagovi

ASK Afrička sivnjska kuga Njemačka Kina Južna Koreja Svinjetina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hoće biti sta od ove moje salate? 😆