Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma u Kini
  • 26.09.2020. 07:30
  • Kina

Proizvodit će 840.000 svinja godišnje na farmama s 12 katova

Svinje su ograničene na jedan kat tijekom cijelog života kako bi se izbjeglo njihovo miješanje, a svaka stambena jedinica ima ventilacijski sustav, dizala za prijevoz i cjevovod za usmjeravanje uginule prasadi na unutarnja područja spaljivanja.

Foto: Depositphotos/Buurserstraat38
  • 2.951
  • 205
  • 0

Farmski uzgoj svinja podrazumijeva da prostor za životinje bude dovoljno topao, dobro prozračan i osvijetljen te suh i čist. Visina i širina prostorija određena je pravilnicima i ovisi o načinu uzgoja, no nigdje ne piše, na koliko se katova može smjestiti farma. 

Uzgojiti 840.000 svinja godišnje može se samo uz puno prostora i njegovu dobru iskorištenost. U Kini, gdje je ova vrsta mesa daleko na prvom mjestu po potrošnji, grade se farme koje nalikuju zgradama. Riječ je o jedinicama visokim do 9 katova u kojima se uzgaja tisuće svinja, a kako piše theguardian u tijeku je izgradnja farme s njih čak 12. 

"Na svakom katu možemo uzgajati 1.270 svinja", tvrdi Yuanfei Gao, potpredsjednik tvrtke Yangxianga i dodaje da taj broj u budućnosti planiraju povećati na 1.300. 

Ova kompanija godišnje proizvede oko 2 milijuna životinja na desetak farmi širom zemlje.

Imaju visoke standarde i karantenu za radnike?

Tijekom posljednje dvije godine kineske poljoprivrednike i potrošače potresle su brojne pošasti - afrička svinjska kuga zbog koje je uginulo 200 milijuna ovih životinja u godini dana, svinjska gripa, a onda i Covid-19. Međutim, za ovaj novoizgrađeni sustav tvrde da ima visoke standarde biološke sigurnosti i sofisticirane sustave za čišćenje i odlaganje.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 milijuna svinja

Na novoizgrađenoj farmi, na planinskom području Yaji postoji karantena za radnike, a zaposlenici tvrtke provode vrijeme u stambenom prostoru u kojima imaju i teniske terene.

A kako ondje žive svinje?

Svinje su ograničene na jedan kat tijekom cijelog života kako bi se izbjeglo njihovo miješanje, a svaka stambena jedinica ima ventilacijski sustav, dizala za prijevoz i cjevovod za usmjeravanje uginule prasadi na unutarnja područja spaljivanja.

No, intenzivni poljoprivredni sustavi poput ovoga i dalje mogu biti leglo bolesti. "Koncentrirani uzgojni postupak stvara uvjete za unakrsnu infekciju svinja ili drugih stočnih životinja", upozorava Peter Li, izvanredni profesor istočnoazijske politike na Sveučilištu Houston-Downtown u SAD-u i stručnjak humanitarne organizacije Humane Society International.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Učinak na dobrobit životinja koje žive u tim prostorima još uvijek je vrlo slabo razumljiv. Li vjeruje i da ograničeni prostor, betonski podovi i nemogućnost prirodnog ponašanja te vječni osjećaj frustracije mogu dovesti do pada imuniteta.

"Možda ima neke prednosti u pogledu zdravlja, ali to se ipak ne može nazvati dobrobiti u odnosu na one uzgajane na otvorenom", tvrdi Jeremy Marchant-Forde, istraživač životinja, američkog Ministarstva poljoprivrede.

Iako ova zemlja nije jedina koja se suočava s izazovima novih bolesti i dalje se na nju gleda kao globalnu prijetnju. "Kina je konglomerat svake vrste pokretača novih bolesti", kaže Peter Daszak, zoolog i predsjednik Saveza EcoHealth, neprofitne organizacije usmjerene na globalna zdravstvena pitanja.

Kako izgleda život svinja na jednoj ovakvoj farmi, pogledajte u videu: 


Tagovi

Kina Farma 12 katova Farma svinja Uzgoj svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]