• Farme u Kini
  • 13.06.2020. 12:00

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 milijuna svinja

Nakon što je afrička svinjska kuga opustošila farme, u Kini ih sada grade u blizini urbanih područja, iako su godinama provodili politike očuvanja okoliša. Vladin prioritet je prehrambena sigurnost, a ta je zemlja i blizu otkrića cjepiva za smrtonosnu bolest svinja.

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 774
  • 38
  • 0

Najveći svjetski potrošač svinjskog mesa izgradit će farme širom zemlje za oko 200 milijuna svinja kako bi obnovili proizvodnju nakon što ih je opustošila epidemija afričke svinjske kuge.   

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Farme koje su bile smještene u blizini gradova suočavale su se s velikim troškovima kako bi se spriječili problemi otjecanja štetnih tvari u vodu i tlo, a to je između 2015. i 2017. godine natjeralo Vladu da ih preseli što dalje od urbanih središta.

Svaka provincija i općina mora osigurati određenu količinu mesa

Zu Sheng, vlasnik poljoprivredne i stočarske tvrtke Sifanghong, ove godine gradi jednu od 11 farmi planiranih za periferiju Pekinga. U jednoj od njih, smještenoj u istočnom kvartu Pinggu, oko 70 km izvan samog središta grada, uzgajat će oko 60.000 svinja godišnje. "Mi smo jedan od ključnih projekata usmjerenih na stabilizaciju zaliha mesa u Pekingu i zaštitu sredstava za život", rekao je Zu.

Proizvođač vrhunske svinjetine, New Hope Liuhe također planira čak višekatnu farmu u Pinggu za 150.000 jedinki godišnje. Još šest gospodarstava obnavlja se i proširuje, priopćila je pekinška općinska vlada Reutersu.

Kina zbog svinjetine smanjuje carinu na uvoz, ali i na tržište stavlja državne rezerve

Naime, kineska vlada vidi stabiliziranje zaliha svinjskog mesa ključnim za sigurnost opskrbe hranom nakon što je 2019. godine porasla inflacija zbog rekordnih troškova proizvodnje. Kako bi zajamčila minimalnu opskrbu u svakoj regiji, svaka provincija i glavna općina moraju proizvesti određenu količinu te vrste mesa.

Peking s nešto više od 20 milijuna stanovnika mora do 2022. uzgojiti 890.000 svinja kako bi zadovoljili desetinu svojih potreba za njihovim mesom, a što je oko tri puta više nego što je proizvedeno prošle godine.

Jednostavniji postupci i dozvole za izgradnju farme

Kako bi ispunila te ciljeve, gradska je vlast odabrala pogodna mjesta za nova poljoprivredna gospodarstva i pozvala tvrtke da daju ponude za parcele, pojednostavljujući postupke koji su inače bili potrebni.

I drugi gradovi i razvijene regije rade isto. Na jugoistoku zemlje Nanjing, grad od 8 milijuna, gradi 12 farmi kako bi povećao proizvodnju četiri puta više nego u 2018. godini. I Zhejiang, obalna provincija južno od Šangaja, želi proizvesti 50% više svinja nego prije dvije godine.

Porast cijena zbog afričke svinjske kuge

Uzgoj svinja bliže urbanim područjima dijelom bi preokrenuo učinke ranije nacionalne kampanje za očuvanje okoliša kada je zatvoreno više od 200.000 uglavnom malih farmi u blizini vodnih tijela i u naseljenim područjima. Umjesto toga, vlada je potaknula izgradnju velikih farmi u sjeveroistočnim provincijama Heilongjiang, Jilin, Liaoning i Unutarnjoj Mongoliji, gdje ima više zemlje i manje ljudi.

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3% 

Svinje su nakon toga transportirane u gradske klaonice kako bi se zadovoljio apetit potrošača, ali zabrana prijevoza živih životinja radi suzbijanja afričke svinjske kuge poremetila je taj poslovni model te uzrokovala porast cijena mesa.

Blizu su pronalaska cjepiva za afričku svinjsku kugu

Kinesko cjepivo protiv afričke svinjske kuge daje dobre rezulate u ispitivanjima koja su u tijeku, piše xinhuanet čiji napredak prate svinjogojci širom svijeta budući da trenutno nema dostupnih lijekova ili cjepiva protiv te bolesti.

U radu objavljenom u ožujku, kineski istraživači Instituta za veterinarstvo u Harbinu, kažu da je cjepivo koje su razvili, u laboratorijskim testovima sigurno i učinkovito.

Naime, klinička ispitivanja odobrena su u ožujku i ispituju se na 3.000 svinja smještenih na tri lokacije. Do sada su se cijepljene svinje pokazale zdravima, bez pobačaja i razlika u veličini legla u usporedbi s kontrolnom skupinom te nisu bile ni prenosioci virusa.


Tagovi

Svinjetina Kina Farme svinja Afrička svinjska kuga


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mali podstanari u mom dvorištu!