Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 30.03.2020. 18:00

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Prisjetimo se, prošle je godine Kina usmrtila gotovo milijun svinja zbog ovog smrtonosnog virusa svinja, dok je u 2017. taj broj iznosio gotovo 700 milijuna.

Foto: JumpStory
  • 9.821
  • 1.750
  • 0

Kina je danas, 30. ožujka priopćila kako je potvrđen novi slučaj afričke svinjske kuge kod svinja koje su ilegalno prevezene u Unutarnju Mongoliju.

Izbijanje kuge zabilježeno je na farmi od 200 prasadi u gradu Ordosu u spomenutoj regiji, gdje su uginule 92 životinje. Kina je ovoga mjeseca već izvijestila o nekoliko novih slučajeva smrtonosne afričke svinjske kuge, piše Reuters.

Prisjetimo se, prošle je godine Kina usmrtila gotovo milijun svinja zbog ovog smrtonosnog virusa, dok je u 2017. taj broj iznosio gotovo 700 milijuna.

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Ne postoji sigurno i učinkovito cjepivo koje bi spriječilo infekciju, ni bilo što za liječenje. Iako virus svinja nije opasan za ljude, čak i ako pojedu zaraženu svinjetinu, stopa uginuća i broj ubijenih životinja kako bi se suzbilo širenje virusa prijete uništenju cijele svinjogojske industrije u Kini.

Prijenosnici virusa divlje svinje i krpelji

Analiza epidemija bolesti pokazuje da je gotovo polovica životinja zaražena širenjem virusnog materijala na vozilima i nedezinficiranim radnicima, a hranjenje zaraženim krmivom je na drugom mjestu. Prehrana svinja sirovim krmivom u Kini je zabranjena zbog rizika od širenja bolesti, ali se termički neobrađen restoranski i kuhinjski otpad i dalje koristi na prigradskim i malim farmama. Otprilike polovica kineskih proizvođača uzgaja manje od 500 svinja. 

Čak i ako Kina bude sposobna zaustaviti prijenos virusa sa svinje na svinju, druga dva vektora mogu nastaviti prenositi bolest - divlje svinje i krpelj Ornithodoros. To su prirodni domaćini virusa afričke svinjske kuge i široko su rasprostranjeni u Kini.

Pomno nadzirati i kontrolirati virus u svakoj svinji, osobi i proizvodu

Uz virus koji je teško iskorijeniti i bez skoro dostupnog cjepiva, najbolji način na koji Kina može zaštititi svoju domaću industriju svinjetine od afričke svinjske kuge je pomno nadzirati i kontrolirati virus u svakoj svinji, osobi i proizvodu koji ulazi i izlazi s farme. To bi značilo pretvaranje 26 milijuna farmi svinja u Kini u pogone za biološku zaštitu, navodi Bloomberg

Nedostaje im svinjetine: Počeli jesti meso pasa i kunića, a ukinuli i zabranu na američku perad

Uz svinje koje su uništene na zaraženim farmama, mnoge druge su prošle godine usmrtili sami poljoprivrednici koji žele izaći iz industrije zbog utjecaja koju bolest ima na cijene i trgovinu, rekla je Pan Chenjun, viši analitičar u Rabobanku.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Kina Zaraza Mongolija Virus Bolest


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.