• Afrička svinjska kuga
  • 29.07.2019. 16:30
  • Strazne, Slovačka

Afrička svinjska kuga izbila i u Slovačkoj, na granici s Mađarskom

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gdje nema velikih farmi svinja.

Foto: Pixabay/Lichtsammler
  • 483
  • 51
  • 0

Afrička svinjska gripa izbila je i u Slovačkoj. Kako su javili iz Udruženja Copa Cogeca, koje je glavno lobističko tijelo europskih proizvođača hrane, veterinarska je inspekcija obavijestila o izbijanju afričke svinjske kuge u selu Strazne, u istočnoj Slovačkoj, u blizini mađarske granice. Afrička svinjska kuga je također prisutna u Mađarskoj, u populaciji divljih svinja.

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gdje nema velikih farmi svinja. Utvrđena su četiri sumnjiva slučaja, međutim iako je samo ja jednom potvrđen virus ASK, svinje su usmrćene na sva četiri gospodarstva.  

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, naloženo je i eutanaziranje svinja na područje u radijusu od 3 km oko izbijanja. Postavljena je i zaštitna zona, a pod nadzorom je područje od 10 kilometara od žarišta.

Pogođena još jedna svinjogojska farma u Bugarskoj - otkrili afričku svinjsku kugu

Podsjećamo, u Bugarskoj je otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na sjeveroistoku te zemlje. Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je ranije ovog mjeseca i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili gospodarstvima u Bugarskoj. Stručnjaci kažu da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak 500.000 svinja moglo biti eutanazirano. 

Ponovno mač nad glavom hrvatskih svinjogojaca

Virus Afričke svinjske kuge se širi sa životinje na životinju, na veće udaljenosti vozilima i ljudima, a prenositelji mogu biti i kukci, štakori, pa i upotrebom opreme koja nije dezinficirana. Stručnjaci smatraju da nije u pitanju hoće li se ASK pojaviti i u Hrvatskoj, nego kada i koliko spremni ćemo je dočekati.

U tijeku su i kod nas mjere smanjivanja brojnog stanja divljih svinja pa je za vjerovati da bi se time trebala smanjiti mogućnost prenošenja zaraze. Samo Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za veterinarstvo donijela je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa Afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske, a i objavila je i priručnik o Afričkoj svinjskoj kugi. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Slovačka Epidemija Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mozgalica⁉️
- Što je prikazano na fotografiji?

Foto: Tomislav Januš