• Afrička svinjska kuga
  • 27.07.2019. 16:30

Pogođena još jedna svinjogojska farma u Bugarskoj - otkrili afričku svinjsku kugu

Bugarske vlasti su ovaj tjedan proglasile izvanredno stanje u gradu Ruseu te u okrugu Pleven, u sjevernoj Bugarskoj.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 305
  • 35
  • 0

U Bugarskoj je otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na sjeveroistoku te zemlje, priopćila je agencija za sigurnost hrane.

Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je ranije ovog mjeseca i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili gospodarstvima u Bugarskoj.

"Još jedna epidemija otkrivena je u selu Brashlen, na velikoj industrijskoj farmi s više od 40.000 svinja", izjavila je Alexandra Miteva, viša dužnosnica tijela nadležnog za sigurnost hrane dodajući da će sve svinje na gospodarstvu biti eutanazirane, navodi Reuters

U Bugarskoj je prijavljena prva pojava virusa na industrijskoj farmi u subotu, 20. lipnja, na farmi u selu Nilolovo, blizu Rusea. Na farmi u Nikolovu također su eutanazirane sve svinje.

Bugarske vlasti su ovaj tjedan proglasile izvanredno stanje u gradu Ruseu te u okrugu Pleven, u sjevernoj Bugarskoj koje će trajati do 31. srpnja, ali bi se moglo i produžiti. 

Bugarska, koja je članica Europske unije, također je izvijestila i o oko 20 slučajeva bolesti kod uginulih divljih svinja, u različitim regijama, uključujući i granične pokrajine s Rumunjskom.

Stručnjaci kažu da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak 500.000 svinja moglo biti eutanazirano. Ističu kako ova bolest ne utječe na ljude. 

Bugarska je mobilizirala vojne i policijske snage kako bi pomogla u borbi protiv bolesti i zaštitila svoju vrijednu industriju uzgoja svinja. Preventivne mjere uključuju povećanje kontrole prometa i graničnih točaka, dezinfekciju farmi i ograničavanje prodaje svinjetine i prerađenog mesa.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Rumunjska Epidemija Izvanredno stanje Alexandra Miteva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto odabrati i kako brinuti o Božićnim drvcima s korijenom ? - Umjetnom boru treba 2500 godina da se razgradi a jedno stablo poput obične smreke u starosti od 5 godina u 12 mjeseci proizvede dovoljno kisika za jednu osobu za dva mjeseca d... Više [+]