Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za poljoprivredu
  • 08.07.2022. 10:30
  • Sisačko-moslavačka, Mala Ludina

Za snažnije povezivanje poljoprivrednog i turističkog sektora treba osnovati burzu roba

Nepostojanje, slaba dostupnost informacija o proizvođačima, vrstama hrane i količinama koje mogu isporučiti za potrebe ruralnog turizma, ograničavajući su faktor za snažnije povezivanje poljoprivrednog i turističkog sektora, čulo se na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Foto: Odbor za poljoprivredu
  • 925
  • 89
  • 0

Na 68. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, koja je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Kutine održana u "Moslavačkoj priči“ u Maloj Ludini, razmijenjena su stajališta o kratkim lancima opskrbe hranom u kontekstu plasmana lokalno proizvedenih proizvoda kroz ponudu ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj.

Ova sjednica nastavak je rasprave provedene na 60. sjednici koja je u sklopu 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu održana u Cavtatu.

"Rasprava je ukazala na niz problema i administrativnih barijera koje stoje na putu povezivanja "zelene i plave njive", ali i još važnije od toga, na nepostojanje jasnog, sinergijskog međuresornog djelovanja nadležnih državnih tijela koje bi poduprlo napore koje uglavnom pojedinačno, iniciraju poljoprivredni proizvođači i djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu ne bi li konačno domaće, lokalne proizvode ponudili kao sastavni dio ponude hrvatskog turizma", uvodno je istaknula predsjednica Odbora, Marijana Petir i dodala kako je to bio razlog zašto su zatražili očitovanja nadležnih ministarstava

Potrebno je udruživanje

"Ministarstvo poljoprivrede kroz zakonsku regulativu i javnu nabavu potiče kratke lance opskrbe hranom, preko 1.400 korisnika je za ovu aktivnosti, kroz 4 provedena natječaja za operacije 6.2 i 6.4 Programa ruralnog razvoja ostvarilo pravo na potporu, no za postupni uspjeh potrebno je snažnije udruživanje poljoprivrednika", kazao je je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Dodao je da su u tom smislu u RH su registrirane i priznate 23 proizvođačke organizacije, no južno od Karlovca nije registrirana niti jedna.

Važnost izrade analiza povezivanja poljoprivrednog i turističkog sektora istaknula je državna tajnica Ministarstva turizma i sporta, Sandra Herman. "Potrebno je na regionalnoj osnovi razmotriti turističke potrebe i mogućnosti proizvođača hrane i planirati proizvodnju hrane u skladu s istim", napomenula je.

Sjednica Odbora je održana na imanju Moslavačka priča

O mjerilima EU za zelenu javnu nabavu koja prioritet daje ekološkim, proizvodima s oznakama zemljopisnog podrijetla i proizvodima koji do kupca dolaze kroz kratke lance opskrbe hranom izvijestio je Mile Horvat, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

"U 2020. godini ukupni postotak provedbe zelene javne nabave u RH iznosio je 10 posto, dok oznaku ECO LABELA nosi 6 Valamarovih kampova, toplice Sveti Martin, te je u postupku dodjela oznake za  jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Međimurju", kazao je.  

Plovnost rijeka utječe na ruralni turizam

U raspravi je istaknuto kako neeksploatacija mineralnih sirovina ograničava plovnost hrvatskih rijeka, što ima utjecaja i na ruralni turizam. Elizabeta Kos odgovorila je kako zabrana eksploatacije mineralnih sirovina ne postoji, no za istu je potrebno provesti studiju utjecaja na okoliš. Naglasila je kako je u 2020. i 2021. godini ukupno eksploatirano 1,4 milijuna kubika pijeska iz hrvatskih rijeka.

Na potrebu snažnijeg poticanja ekoloških i poljoprivrednika koji proizvode proizvode s dodanom vrijednošću, ali i na važnost organiziranog otkupa poljoprivredno prehrambenih proizvoda u čemu ključnu ulogu treba imati prehrambeno-prerađivačka industrija, upozorio je Milan Medić, predsjednik Leader mreže Hrvatska.

Nepostojanje, slaba dostupnost informacija o proizvođačima, vrstama hrane i količinama koje mogu isporučiti za potrebe ruralnog turizma, ograničavajući su faktor za snažnije povezivanje poljoprivrednog i turističkog sektora rekla je Snježana Ožetski, vlasnica Seoskog turizma "Moslavačka priča" te je u tom smislu potrebno snažnije povezivanje s turističkim zajednicama i LAG-ovima koji bi takve informacije mogli prikupiti i međusobno povezati poljoprivrednike i pružatelje usluga u turizmu u ruralnom prostoru.

Snježana Ožetski kaže da je potrebno snažnije povezivanje s turističkim zajednicama i LAG-ovima

"Povrtlari 30 do 50 posto svojih proizvoda moraju baciti jer iste ne mogu prodati, pa je zbog toga potrebno ojačati lokalne tržnice", upozorio je Željko Lenart dodavši da je zbog sigurnosti dostave dovoljne količine proizvode za potrebe turizma, potrebno je osnovati otkupne, sakupljačke i distributivne centre koji će otkupljivati proizvode s lokalnih gospodarstava.

Burza robe

"Postupke ishođenja dozvola procjene utjecaja na okoliš potrebno je pojednostaviti i ubrzati jer isti predstavljaju kočnicu za provedbu projekata i korištenje europskih sredstava", rekao je Stipan Šašlin.

Na važnost udruživanja poljoprivrednika upozorili su Ljubomir Kolarek i Goran Ivanović naglasivši kako je za snažnije povezivanje poljoprivrednog i turističkog sektora potrebno osnovati burzu roba, koja bi informacije o dostupnosti i količinama poljoprivredno prehrambenih proizvoda pružala na dnevnoj ili tjednoj razini.

Upravo u tome Petir vidi priliku za razvoj ruralnog turizma na kontinentu, čija usluga se, integracijom s poljoprivredno prehrambenom proizvodnjom može produžiti na cijelu godinu, a što bi utjecalo i na povećanje prihoda za stanovnike sela, zapošljavanje žena, zadržavanje i privlačenje mladih na selo. Podsjetila je kako u nekim luksuznim hotelima na Jadranu nema niti jednog hrvatskog proizvoda, pa nam turizam umjesto izvozne postaje uvozna grana. "Ove je negativne trendove potrebno preokrenuti kroz dodatne potpore, porezne olakšice i stimulacije ugostitelja i hotelijera koji nude domaće proizvode", rekla je Petir.

Podbacili u provedbi mjere

Petir je istaknula kako smo, obzirom na slabu iskorištenost potpore za horizontalnu i vertikalnu suradnju sudionika za uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i lokalnih tržnica, obzirom na planiranih 57,3 milijuna kuna, odobrenih 21,6 milijuna kuna, a isplaćenih svega 223.200 kuna podbacili u provedbi ove mjere.

Uz zelenu javnu nabavu, mišljenja je kako bi ista trebala biti na obveznoj, a ne na dobrovoljnoj osnovi, te da je potreban dijalog Vlade s trgovačkim lancima, prehrambeno-prerađivačkom industrijom i otkupljivačima kako bi se osigurala veća zastupljenost domaćih poljoprivrednih proizvoda u njihovoj ponudi.  

Prisutni na sjednici Odbora za poljoprivredu

Još jednom se založila za snažnije kontrole hrane koja se nudi na hrvatskom tržištu, a stiže iz drugih zemalja, kako bi se ograničila prodaja po cijenama koje su niže od proizvođačkih, spriječila nepoštena trgovačka praska i osigurala kvaliteta.

Usvojene preporuke

Po završetku rasprave, Odbor za poljoprivredu usvojio je preporuke koje bi trebale pripomoći snažnijem povezivanju "zelene" i "plave" njive u RH i povećanju udjela lokalno proizvedena hrane u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti.

Preporukama se poziva i potiče na međuresornu suradnju i koordinaciju dionika sektora, promoviranje i jačanje zelene javne nabave i prilagodbu regulative i postupanja kojima bi se osigurala dostupnost i prisutnost domaćih proizvoda u hrvatskoj turističkoj ponudi, kreiranje poticajnih mjera za poljoprivredni i turistički sektor, uklanjanje ograničenja i nedostataka u ruralnim područjima vezanih uz prometnu infrastrukturu i digitalizaciju, te uspostavljanje dijaloga između Vlade, te sektora poljoprivrede i turizma s prerađivačko-prehrambenom industrijom i trgovačkim lancima, kojim bi se osigurala zastupljenost domaćih poljoprivrednih proizvoda u hrvatskoj turističkoj ponudi.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Hrvatski Sabor Marijana Petir Sjednica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.