Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CroAgro
  • 06.12.2022. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Na sajmu CroAgro direktno prodali tri traktora te prikolicu

Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije je iza nas, a kakvi su utisci?

Foto: Marinko Petković
  • 1.150
  • 96
  • 0

Iza nas je 2. CroAgro, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije kao i 11. Sajmovi hrane i zdravog življenja, pa smo pitali izlagače, ali i potrošače kakve utiske nose sa Zagrebačkog velesajma.

Voditelj prodaje Eko Terre, Mihael Horvat otkrio nam je da su prodali direktno tri Classova traktora, kao i prikolicu koja je odmah sa sajma odvezena novom vlasniku. Dodao je da se pokazalo da je pun pogodak nacionalni poljoprivredni sajam u glavnom gradu u vrijeme kada glavnina agro proizvodnje miruje te na jednom mjestu u grijanim paviljonima kupci imaju prilike upoznati se sa svim onim što im nude mehanizatori, koji su se i ove godine potrudili. 

Vlasnik Grunteka Tino Prosenik, koji je održao prezentaciju na Sajmovima  hrane i zdravog življenja pod nazivom "Pretplata na budućnost", ističe da je ugodno iznenađen da kod nas uopće postoje specijalizirni sajmovi. To znači, napominje, da među izlagačima hrane i pića nema puno 'fritula' odnosno onih koji su tu samo da popune izlagački prostor.

Kompletan program za vinogradarstvo

Inače, kaže, Gruntek, inovativni način nabave povrća, projekt je koji se u trećoj godini razvio na oko devet hektara od kuda dolazi povrće potrošačima, a u zakupu dugoročno imaju 23 ha te planove širenja prodaje i u Beč. 

Iz Belice na sajmu je bila Svjetlana Kovačić s proizvodima svoga OPG-a na bazi batata, kojega su ove godine proizveli 10-ak tona. Inače, kaže, ova godina nije bila baš rodna za batat, ali drži cijenu od dva eura po kilogramu, što je standardna cijena. Imaju u ponudi i brašno od batata pod brendom Dulcine Vita.

Obitelj Bedeković bavi se uzgojem crne slavonske svinje i proizvodnjom suhomesnatih proizvoda 

Na Zagrebačkom velesajmu suhomesnate proizvode redovito izlaže i OPG Bedeković iz Zagreba koji u uzgoju ima 50 svinja godišnje, pasmine crne slavonske. To je, kaže Renata Bedeković, ujedno najuzornija hrvatska seoska žena 2017. godine, dovoljno za jedan OPG,  jer bi sve drugo bilo na štetu kvalitete.

Nino Gašpar iz tvrtke Mauthner d.o.o. predstavio je adute poznatih Lemken poljoprivrednih priključaka čija je tvrtka postala i distributerom plavih plugova i sijačica. 

Na CroAgru je bio i mehanizator Alfred Štefančič iz slovenskih Buja, koji je, između traktora Goldoni i Landini, predstavio kompletan program za vinogradarstvo. Od francuskog berača grožđa, kombajna Pellenc do linije za njegovo sortiranje u podrumu. Riječ je, ističe, o potpunoj senzorskoj selekciji, bilo lišća ili peteljki, kako bi bobice grožđa došle čiste u vinski podrum. 

Da je očekivao malo više poljoprivredne mehanizacije, kazao nam je Zdravko Pankretić iz Vrbovca, koji je s bratom Božidarom, bivšim ministrom poljoprivrede, najveći stočar u Zagrebačkoj  županiji, a koji nam je otkrio što danas sve muči veće poljoprivredne proizvođače kad je riječ o poljoprivrednoj mehanizaciji.

Dobro odabran termin 

Prema njegovim riječima, danas za oranje, ovisno o zemljištu, a koje u zagrebačkom kraju nije baš najbolje, trebate imati traktor od 300 KS, a za ostalo do 100 KS, što znači da morate imati pet traktora, da bi mogli raditi različite poslove, ako se bavite stočarstvom i ratarstvom na barem 20 ha dnevno.

Poljoprivreda se vratila u Zagreb - otvoren CroAgro s više od 290 izlagača!

Dodao da su još prije 10-20 godina kupovali mahom polovne traktore iz Njemačke, a tek od 2015. godine, nove iz EU fondova. Dakle, danas se svakih pet do sedam godina mora ući u novi investicijski ciklus što se tiče mehanizacije, a primjetno je da od 2018. godine, stagnira ponuda noviteta traktora, ali i druge poljomehanizacije na sajmovima.

"Traktori se danas sve češće kvare, a naši rade 500 do 600 sati godišnje, pa ih onda moramo i češće mijenjati, a u ovoj krizi je i teško doći do rezervnih dijelova", napomenuo je.

Zdravko Pankretić i Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije 

Sam termin održavanja sajma, kaže nam, dobro je odabran, a prema njemu blizu 90 posto ljudi posjetilo ga je ciljano.

Voditelj sajmova Damir Pavlek zahvalio se izlagačima, njih više od 290, te najavio još bolji CroAgro u idućoj, 2023. godini. 


Fotoprilog


Tagovi

CroAgro Sajam Mihael Horvat Eko Terra Tino Prosenik Gruntek Svjetlana Kovačić OPG Bedeković Alfred Štefančić Zdravko Pankretić Nino Gašpar Mauthner


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522