Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bedeković
  • 27.10.2017. 10:30

Iz Hrvatske ne treba ići već zasukati rukave i raditi

Na gospodarstvu obitelji Bedeković iz Turopolja tristotinjak je crnih slavonskih svinja fajferica i oko stotinu bijelih. Proizvode od njih kulen, kobasice, tlačenicu, špek i čvarke sve traženije delicije a prodaju i rasplodne krmače i odojke.

Foto: Arhiva obitelji Bedeković
  • 4.398
  • 361
  • 0

Da je crna slavonska svinja poznata i kao fajferica dobar odabir u svinjogojstvu, potvrđuje obitelj Ivana Bedekovića iz Donjeg Dragonošca koji na gospodarstvu uzgaja njih tristotinjak. Ima ih oko 100 bijelih i dvjesto crnih uključujući i rasplodne krmače kao i odojke.

Vrijedna je to obitelj koja se nemalo ponosi i svojom suprugom, majkom i svekrvom Renatom koja je netom proglašena za najuzorniju seosku ženu Hrvatske za 2017. godinu. Iako je nositelj OPG-a Bedeković sin im Marijo ipak smo za priču potražili glavu kuće i gospodarstva, Ivana Bedekovića.

Renata Bedeković najuzornija hrvatska seoska žena!

Mesar po struci koji se toga posla u firmi odavno ostavio, okrenuo se svinjogojstvu na vlastitoj farmi u Turopolju, jer blago su njegovi imali odvajkada. Još kada se oženio novopridošla im je snaha tada, kako kaže, došla na zamjetan broj uzgojenih svinja i 20-tak komada "rogatog blaga". Valjalo je sve to održavati ali složni su supružnici Bedeković radeći uspjeli i kuću sagraditi, djecu izroditi i odškolovati jer sinovi su im, ponosni su na to, fakultetski obrazovani ljudi.

Crne slavonske svinje fajferice

Na gospodarstvu im važi ona "red, rad i disciplina" pa svatko obavlja svoj dio posla. Već oko pola šest ujutro Ivan odlazi do blaga pogledati svinje, nahraniti ih, a tek se potom vraća na doručak. Ne blaguje on dugo već se kratko s obitelji posavjetuje što tko od njih toga dana ima u planu, pa se na imanju "dok ima dana" radi i do 22 sata, zimi nešto kraće.

Prvi komadi fajferica kupljeni u Otoku

Prve je komade slavonskih svinja naš sugovornik nabavio u Otoku nedaleko Vinkovaca. Kupio ih je prvotno radi svojeg zadovoljstva, a onda su uvidjeli da su to svinje ukusnog mesa, i da se nemalo razlikuju od standardnih bijelih. To više jer drukčije su mesne konzistencije, a imaju, kaže nam profesionalni mesar i "0,6 posto tzv. nevidljive masnoće u kilogramu krtog buta". Poznato je i da su fajferice izdržljivije i otporne svinje, kvalitetne masnoće jer im treba više vremena da postignu tu masnoću, čak oko dvije godine. Vole otvoren prostor pa se obitelj bori za još zemlje, za koju se sustavno raspituju i traže je od Grada Zagreba ili države svejedno im je, samo da je u komadu.

Problem je kažu i što im je ova koju obrađuju rascjepkana pa do svojih polja i onih u zakupu moraju prijeći i 25 km. Uzgajaju na njima kukuruz, ječam, tritikal, zob a zaživjela su kod Bedekovića i polja domaćeg turopoljskog češnjaka kojeg osim svježeg nešto i suše. Za sada broje oko 40 hektara zemlje a trebalo bi im još, jer bi fajferice tada mogli pustiti na slobodnu ispašu u prirodu.

Zemlja rascjepkana u četiri općine

Za sada imaju tek obećanja i to već par godina, pa se u tom segmentu svinjogoske proizvodnje stvari ne miču s mjesta, a raditi u četiri općine gdje im je razbacana zemlja (Petruševec, Velika Mlaka, Velika Gorica, Peščenica) kažu, teško je i stvara izdatke. Proizvode Bedekovići kulen za koji su i nagrađivani zlatnim odličjem, kobasice (svježe 65 kuna za kilogram) i sušene 100 kuna dok je tlačenica 40, a krvavice 30. Najtraženiji špek im je 80 kuna po kilogramu a čvarci su 120.

Kada je o poticajima riječ Bedeković kaže da nešto dobiju na zemlju i nešto malo za krmače u selekciji. Imaju zaokružen proces proizvodnje od prašenja do gotovih proizvoda, a tržištu nude i odojke 25 kuna po kilogramu žive vage, ako nisu pod selekcijom. Potonje objašnjava mesar znači da se znaju otac i majka životinje, imaju svoj matični broj i dr.

Ja sam svojim sinovima svojedobno rekao, a fakultetski su obrazovani, da ak' hoće markirane stvari, tenisice i slično valja im to i zaraditi pa nek se prime posla, jer bez rada nema dobrih tenisica. Ak' bi šteli imati moraju i raditi jer preko noći se neće obogatiti, To može samo Todorić pa se vidi kak je završio.

Takvi su primjerci skuplji a ovisno o težini stoje od 3.500 do 4.000 kuna. Svježe meso ne prodaju, ali tko hoće dođe im na posjed odabere svinju i sve se dalje riješi u klaonici (dobije se popust na količinu) uključujući i pregled na trihinelu (na kilogram ili par njih meso ne prodaju). Klanje životinje u klaonici košta 1 kunu po kilogramu u što je uračunat i pregled na trihinelu (uzima se do 4 dkg mesa ispod bubrega). Sve je pod nadzorom Agroinspekta, a to je kaže naš sugovornik i najbolje uz onu "čist račun duga ljubav". Za sada bilježe godišnju proizvodnju preko tone i zadovoljni su, jer ljudi ih sve više traže proizvode koji im ne sadrže nitrate, niti ikakve soli i druge dodatke, već samo koriste svoj turopoljski eko češnjak, certificiranu papriku iz Baranje i pašku sol.

Omjeri receptura njihovih suhomesnatih proizvoda su tajna, a posebnu pikantnost svemu daje i domaći češnjak kojeg su ovih dana posadili pa se u polju dugo ostajalo.

Za jutro češnjaka čistih 120.000 kuna

Iz Hrvatske, kaže naš sugovornik, nitko ne treba ići. Samo se valja prihvatiti posla, jer ga ima.

"Evo, neka zasade češnjak, nek posade jedno jutro i dobit će čistih 120.000 kuna .Samo treba zasukati rukave i raditi, treba efektivno raditi mjesec dana, i na suncu i na vjetru, treba okopavati, zaprljati se. Ja sam svojim sinovima svojedobno rekao, a fakultetski su obrazovani, da ak' hoće markirane stvari, tenisice i slično valja im to i zaraditi pa nek se prime posla, jer bez rada nema dobrih tenisica. Ak' bi šteli imati moraju i raditi jer preko noći se neće obogatiti, To može samo Todorić pa se vidi kak je završio", priča Ivan dodajući da je njegov djed orao drvenim plugom i volovima, on ore s traktorom ali sačuvao je njegov jaram koji je star 80 godina. "Neka vide mlađi naraštaji što je to i kak izgleda, jer ovi mladi da ih pitate ne bi znali kaj to je", kaže.

Supružnici Bedeković, Ivan i Renata - najuzornija seoska žena Hrvatske

To više, jer zemlja traži slugu a ne gospodara, govori Bedeković, koji nije kreditno opterećen a s bankama ističe ionako ne bi imao posla, jer svi koji jesu "otpuhali su"! Gospodarstvo zanavljaju, a za nabavku novih uređaja štede novac po tri, četiri godine, pa nešto kupe uključujući i zemlju. Imaju svoj FB profil, OPG Bedeković a narudžbe robe primaju poštom i prodaju je na prigodnim sajmovima od kojih im predstoji ovaj za Martinjske dane u Zagrebu.

Foto: Arhiva obitelji Bedeković


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bedeković Jakuševac Crne Kulen Čvarci Svinje Fajferice Uzgoj Prodaja Suhomesnati Proizvodi Renata Ivan Marijo Seoska Žena


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]