Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko Terra
  • 16.11.2022. 12:00
  • Međimurska, Nedelišće

Nakon zimske brazde na CroAgro - Eko Terra predstavlja novitete tvrtke Claas

Sajam je odlična prilika da se u opuštenoj atmosferi pogleda što su to mehanizatori pripremili već za iduću godinu, odnosno proljetnu sjetvu, kaže voditelj prodaje Eko Terre, Mihael Horvat

Foto: M. Petković/V. Stapić
  • 1.518
  • 190
  • 0

Eko Terra sa sjedištem u Nedelišću, osnovana je još 2004. godine, a osnovna djelatnost tvrtke je prodaja poljoprivrednih strojeva, rezervnih dijelova te servis. O planovima za predstojeći CroAgro sajam, koji će se od 1. do 4. prosinca održati na Zagrebačkom velesajmu, ali i iskustvima s prvog, te ostalim temama vezanim za prodaju i održavanje poljomehanizacije, razgovarali smo s voditeljom prodaje Mihaelom Horvatom.

"Prvi CroAgro, održan još u prosincu 2019., ispunio je sva naša očekivanja odnosno mogu reći i više od očekivanog. Onda je došla pandemija korona virusa i sajmovanje je nažalost moralo stati pune dvije godine. Napokon se poslovanje vraća starim navikama, pa tako u pauzi između svih žetvi, odnosno berbi u poljoprivrednoj proizvodnji, imamo za njega dobro odabran termin", kaže Horvat, koji drži da se radi o profesionalnom poljoprivrednom sajmu koji se može mjeriti s europskim, pa i svjetskim.

Sajam s "glavom i repom"

Prema njegovim riječima, nakon finiša zimske brazde, kad ljudi imaju malo više slobodnog, dobro je vrijeme da se dođe u Zagreb. Dodaje da je infrastrukura Zagrebačkog velesajma, koji ima dugogodišnju tradiciju sajmovanja, odlična prilika da se vidi i čuje sve ono novo što dolazi u poljoprivredu, odnosno proizvodnju hrane. Radi se o zatvorenim i klimatiziranim paviljonima, što daje sajmu "glavu i rep" te je odlična prilika da se u opuštenoj atmosferi pogleda što su to mehanizatori pripremili već za iduću godinu, odnosno proljetnu sjetvu.

Međimurska je tvrtka zastupnik Claasa od 2006. godine (Foto: Facebook/Eko Terra)

Tako će Eko Terra izložiti novitete tvrtke Claas, čiji su zastupnici od 2006. godine, od najmanjih do najvećih traktora, ali i drugih poljoprivrednih strojeva. Na prvom CroAgru su predstavili najveći kombajn na svijetu, žitni Lexion serije 6900, koji je zauzeo dobar dio jednog paviljona. 

Damir Pavlek: CroAgro je sajam kakav poljoprivreda zaslužuje!

Kaže nam i da je u dosad neviđenoj krizi, kad je došlo do poremećaja u lancu opskrbe na globalnoj razini, bilo važno na vrijeme osigurati dovoljan broj kvalitetnih strojeva za domaće tržište. Nove dijelove za poljoprivredne strojeve su morali puno ranije, po pola godine, naručivati, što je imalo odraza i na njihovu povoljniju nabavnu cijenu.

"Dakle, zahvaljujući dobrom planiranju, još početkom ove godine, strojevi su redovito 'kapali', što znači pet do šest traktora svaki mjesec stiže na prodajna mjesta", napominje Horvat. 

Najprodavaniji traktor na domaćem tržištu - Arion 400

Kako smo čuli, treba voditi računa da se bliži kraj kalendarske godine i da poljoprivrednici zarađeni novac moraju potrošiti, što znači da ne bi bilo dobro da nema dovoljno traktora na raspolaganju.

Među modelima ističe Arion 400 koji je najprodavaniji traktor ove godine u Hrvatskoj. No, na sajmu će izložiti i model 450, kao i Arion 600 te Axion 800, što je kompletan asortiman traktora od 90 do 300 KS. Bit će tu i program prikolica njihovih partnera, bilo za razbacivanje stajnjaka ili cisterni.

"Od svakog prodajnog segmenta nastojat ćemo pokriti barem jedan", ističe naš sugovornik. 

Kombajni su nezaobilazan dio ponude, a Claas Trion provjeren u žetvi 

Naravno, kombajni su nezaobilazan dio njihove ponude, pa smo čuli da je u dolasku i nova serija Claas Trion, koji je već provjeren u žetvi. Radi se, kaže, o novoj dimenziji pouzdanosti, uz brzo i jednostavno prebacivanje s usjeva na usjev. Njegov je vršidbeni sustav konstruiran za veliki protok mase. Sustavi samoučenja za pomoć vozačima pomažu da vršidba bude učinkovita uz što više udobnosti. Tako su domaći kupci novim kombajnima već obavili ovogodišnju žetvu soje i berbe kukuruza.

Obnova voznog parka

Horvat ističe i važnost izravnog kontakta sa kupcima, odnosno postprodaju te suradnju tvornice i njih kao prodavača. "Poštenost i korektnost prema kupcima vraća se kroz rezultate prodaje", napominje dodajući da iza svega stoji kompletna obuka i edukacija zaposlenih u Eko Terri, čiji je broj dosegao 24. 

Zadovoljan je i iskorakom domaćeg voznog parka, što se tiče nabave poljoprivrednih strojeva jer drži da su kapitalna ulaganja od prije 10-15 godina, urodila plodom. Uz to, fondovi Programa ruralnog razvoja su doprinijeli bitno modernizaciji jer su pokrili dobar dio troškova novih strojeva, što je jako bitno kod obrade tla u sjetvi i ulasku repromaterijala. 


Tagovi

Eko Terra CroAgro Sajam Mihael Horvat Voditelj prodaje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522