Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 7. FarmShow
  • 01.09.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

FarmShow 2020 - Izlagači zadovoljni sajmom obzirom na situaciju

Virtualna prezentacija ili 3D animacija nikada ne mogu predstaviti stroj kao kada ga se opipa, osjeti, rekao je Adam Dominković iz tvrtke PMT

Foto: Maja Celing Celić
  • 250
  • 171
  • 0

Sedmo izdanje FarmShowa, sajma poljoprivredne mehanizacije, održanog proteklog vikenda u Osijeku, ove je godine jedina takva manifestacija u zemlji, a kako se situacija s pandemijom virusa Covid-19 razvija, vrlo je izgledno da će taj status i zadržati. 

Ove je godine okupio 17 izlagača što nije bilo dovoljno za popuniti obje strane piste Sportskog areodroma. Nije ovo izdanje na kakvo su posjetitelji i prodavači navikli, ali mnogi će reći, bolje išta nego ništa. 

Otvoren sedmi Farmshow u Osijeku. Sajam poljoprivredne mehanizacije u znaku pandemije

"Nismo imali nikakva očekivanja pa smo samim time zadovoljni", našalio se Adam Dominković, voditelj prodaje tvrtke PMT, na naše pitanje, je li ovogodišnji FarmShow, s obzirom na netipičnu godinu, ispunio očekivanja. Kaže, manje je i izlagača i posjetitelja, ali ni u jednom trenutku nije bilo upitno hoće li doći na sajam čiji su jedan od osnivača, kao član Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH

Prilika za susret i razgovor

 "Ostvarili smo kontakte, sreli se s ljudima koje nismo vidjeli mjesecima. Ovo je bila prilika za susret i razgovor", priča Dominković dodajući kako im sajmovi služe za razmjenu podataka i kontakata, iako istovremeno, kroz čitavu godinu organiziraju samostalne demo prezentacije kod potencijalnih kupaca. Kaže, tu je danas i internet, posebno za mlađu generaciju.

Ni sunce koje je u nedjelju nesmiljeno pržilo nije spriječilo posjetitelje da obiđu FarmShow

"Prije koji dan smo predstavili novu, G seriju Valtra traktora. Bio je to virtualni događaj za čitav svijet. Ali, nije to to. Strojevi su specifična stvar, možeš ga vidjeti na slici, prikazati 3D model, ali ipak ga moraš opipati, osjetiti", kaže Dominković zaključivši kako su na FarmShowu prikazali sve četiri serije Valtra traktora, od 100 do 350 kS, Väderstad strojeve za obradu i sjetvu, sijačice te druge strojeve za obradu tla. 

Tvrtke na raspolaganju kupcima 

I u Agro PMD-u su zadovoljni sajmom, s obzirom na cjelokupnu epidemiološku situaciju vezanu uz virus Covid-19. Mario Martinčić, prodajni predstavnik kaže kako su prezentirali novitete Vogel Noot te Pronarov nož snježnog pluga. Ističe da su posebno zadovoljni trećim danom sajmovanja, budući da poljoprivrednici u ovo doba godine imaju puno posla sa suncokretom i silažom.

Kupaca je bilo manje, kaže, ali s nekima su dogovorili poslove. Otkriva kako su korisnici bili zabrinuti da u vrijeme koronakrize neće moći izlaziti na servis. "Na raspolaganju smo im i u ova čudna vremena, na servis izlazimo, bez obzira na moguće pogoršanje situacije", demantira Martinčić. 

Mario Martinčić s potencijalnim kupcima

Ivana Lovrić Marić u ime Obrta Lovrić koji radi dostavu plavog dizela, kaže kako im je ovaj sajam bio jedina prilika za živi kontakt s kupcima i partnerima. "Drago mi je što je sajam ipak organiziran, unatoč svim nedaćama. Zadovoljni smo i količinom kontakata i poslovnih suradnji, susreli smo se s kupcima, a i vrijeme nas je poslužilo", ističe dodavši kako su se i posjetitelji držali epidemioloških preporuka. 

Opušteni i bez maske: Posjetitelji 7. FarmShowa ne boje se Covida-19

Prvi puta na FarmShowu izlagala je tvrtka Farmax i to rotacijski plug kojega nam je predstavio Jan Stjepan Nikšić, menadžer prodaje za strojeve ovog branda. "Bili smo svjesni da će sajam biti manji, pa samim tim i manji broj ljudi. No, ima onih koji prepoznaju o kakvom je stroju riječ", kaže Nikšić. A radi se o novom vidu obrade tla i mehanizaciji koja zemlju obradi u jednom prohodu. "Tako se uštedi gorivo, vrijeme, a i sama struktura zemljišta bude drugačija - pogodnija za biljke", pojašnjava. Kaže kako je i zadovoljan ostvarenim kontaktima na sajmu, a da ih u narednom periodu čeka internet marketing. 

Posjetiteljima interesantni quadovi

Posebnu su pozornost posjetitelja na sajmu privukli quadovi koje je prezentirao Agronom. Hrvoje Marjanović, član uprave tvrtke objašnjava razloge: "Quad ima traktorsku i registraciju i homolgaciju. Prilagođeni su za obilazak polja, mogu se koristiti čitave godine jer su univerzalni, imaju priključke kao što su ralica, prikolica, kosilica, malčer, prskalica. Sto je čudesa koja se na njih mogu staviti", kratko će Marjanović dodavši da ni cijena nije previsoka, a nude modele dva brenda, TGB i Linhai. "TGB je malo viši cjenovni ragn, veća kvalieta, dok je Linhai nešto manji i jeftiniji, ali je za njim najveća potražnja." 

Quad se može koristiti čitave godine za mnoge poslove u poljoprivredi

A kako komentira ovogodišnji FarmShow i jesu li prikazali kakve novitete? "Imali smo redizajnirani Amazone traktor. Znate, tvornice poljoprivredne mehanizacije nisu puno radile ove godine. No, tu smo i uvijek na raspolaganju", zaključuje. 

Poljoprivreda opstaje i u doba korone

Slobodanka Radić, ispred organizatora, osvrnuvši se na sajam kaže kako FarmShow u ovome izdanju nije održan kako bi se prodavalo nego pokazalo novitete te zadržalo kontinuitet. "Jedini smo takav sajam ove godine u Hrvatskoj, ako ne i regiji. Zadovoljni smo kako je prošao, mi kao organizatori, izlagači, a i posjetitelji, željni ovakvih događanja", navodi i dodaje kako je to bilo moguće jer su se zbog velikog, otvorenog prostora mogli pridržavati svih preporučenih mjera. U tome su imali podršku Stožera, Grada Osijeka i Županije osječko-baranjske. 

"Poljoprivreda mora opstati, na kraju, ona je jedino što zaista funkcionira u vrijeme pandemije. Prisutni smo i spremni pomoći poljoprivrednicima kada je riječ o mehanizaciji, dijelovima, repromaterijalu i ostalom kako bi se ona održala i dalje", zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

FarmShow Izlagači Koronavirus Covid-19 Sedmo izdanje 2020


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]