Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FarmShow Osijek
  • 28.08.2020. 12:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

Otvoren sedmi Farmshow u Osijeku. Sajam poljoprivredne mehanizacije u znaku pandemije

Na pisti Sportske zračne luke u Osijeku održava se sajam poljoprivredne mehanizacije 7. FarmShow za posjetitelje otvoren od petka do nedjelje u vremenu od 9 do 17 sati.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.994
  • 334
  • 0

Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i sedmu je godinu za redom uspjela okupiti brojne izlagače i poljoprivrednike na prostoru Sportske zračne luke u Osijeku. Nikada neizvjesnije, reklo bi se, jer se ovogodišnji sajam održava u znaku pandemije Covid-19 koronavirusa i mjera prevencije njegova širenja. Baš su stoga organizatori, sukladno uputama struke, radili na smanjenju rizika. 

Tako je izostala tradicionalna utrka traktora, a neće biti niti popularnih i dobro posjećenih demonstracija opreme i strojeva u radu na obližnjim oranicama. 

Mehanizacijom do proizvoda s domaćih farmi i polja

Sajam je danas otvorio izaslanik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Krunoslav Karalić koji je istom prilikom istaknuo kako hrana mora biti dostupna svakom čovjeku svakoga dana. "Naša je obaveza osigurati proizvode s domaćih farmi i polja za naše potrošače. Stoga je važno imati ovakav sajam mehanizacije i opreme."

Najavio je Karalić u svom obraćanju i skore zakonske izmjene iz domene regulative dobre trgovačke prakse te Zakona o poljoprivrednom zemljištu

"Mehanizacija je potrebna da bi što uspješnije pratili zahtjeve tržišta. Vidjeli smo u ovoj situaciji koliko je hrana i poljoprivredna proizvodnja važna", rekao na svečanosti otvorenja župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, ispred županije koja ovu manifestaciju prati od njenih prvih koraka.

Ispred poglavarstva Grada Osijeka Tomislav Krolo, pročelnik za gospodarstvo, istaknuo je značaj samog događaja za grad i njegovu okolicu te naglasio kako se ova gospodarska izložba i nadalje treba održavati u svom prirodnom okruženju, u Osijeku. 

Jedini sajam poljoprivrede ove godine?

Tehnički direktor organizacije, Rudolf Kalkan prije otvorenja se, u duhu okolnosti sajamske scene, obratio riječima: "Hvala svima vama koji ćete nas posjetiti ovog vikenda, na sada ne samo najvećem (to smo već bili), nego izgleda i jedinom sajmu poljoprivredne mehanizacije ove godine."

Sajam je manjeg obujma no prethodnih godina, a na njemu izlaže 17 izlagača, otkrio je Darko Aračić, prvi čovjek Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

"Manifestacija se održava i u ovim okolnostima jer nam je važan kontinuitet. Život se mora nastaviti, a pri tome ćemo biti odgovorni", rekao je direktor tvrtke Agronom d.o.o. iz Požege. "Na sreću imamo dobru poljoprivrednu godinu", dodaje Aračić i napominje kako je vidljivo da agrar ide prema naprijed.

"Ove smo godine imali rekordne prinose pšenice i ječma. 11 ili 12 tona pšenice po hektaru nekada nam je bilo nezamislivo, a danas ostvarujemo takve rezultate."

Ulaz je ove godine posjetiteljima besplatan, parking je osiguran, a i vremenska prognoza organizatorima ide na ruku, naime, najave za Osijek govore o visokim temperaturama bez oborina. 

Sajam je za posjetitelje otvoren od petka do nedjelje od 9 do 17 sati.


Fotoprilog


Tagovi

FarmShow Sajam Poljoprivredna mehanizacija Krunoslav Karalić Tomislav Krolo Ivan Anušić Darko Aračić Rudolf Kalkan


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]